SİYONİST MEDYADAN NASRALLAH İDDİASI

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, İsrail'in İran nükleer tesislere saldırması halinde istişarelerde bulunmak üzere Başkent Tahran’a gitmiş. 

Görüntülenme: 1121 Tarih: 18 Şubat 2022 12:32
SİYONİST MEDYADAN NASRALLAH İDDİASI

Hizbullah lideri Hassan Nasrallah, yaklaşık iki ay önce Beyrut'taki güvenli, gizli konumundan Tahran'a nadir bir yolculuk yaptı. Hizbullah’ın destekçileri, Lübnanlı direniş grubunun İran'ın nükleer tesislerine yönelik herhangi bir İsrail saldırısına askeri yanıt vereceği beklentisini istişare etti.

Nasrallah ve Hizbullah'ı destekleyen İran, ziyareti "kesinlikle olağandışı" olarak nitelendiren rapora göre yatırımının geri dönüşünü bekliyor.

Kaynak belirtilmeyen raporda, görüşmenin sonucunun ne olduğu veya Nasrallah'ın İranlılarla ne üzerinde anlaşmaya vardığı da belirtilmedi.

Ancak bu ayın başlarında Nasrallah, İsrail İran'ın nükleer tesislerini vurursa Hizbullah'ın müdahil olmayacağını söyledi, ancak İsrail'in saldırı konusunda ciddi olduğunu düşünmediğini de belirtmişti.

Siyonist rejim İsrail, Lübnan ordusundan daha güçlü bir orduyu kontrol eden Hizbullah'ı, ülkenin her yerine vurabilecek devasa roket cephaneliği nedeniyle kuzey sınırında kilit bir stratejik tehdit olarak görüyor.

İki düşman arasında büyük ölçüde huzursuz bir karşılıklı caydırıcılık mevcuttur. Ancak Kanal 12, İsrail savunma teşkilatının bunu asimetrik olarak gördüğünü ve Nasrallah'ın İsrail'i vurmaktan çekindiğini iddia ediyor.

Yabancı basında çıkan haberlere atıfta bulunan açıklamalara göre, İsrail son iki yılda Hizbullah ajanlarına, çoğu Suriye'de ve bazı durumlarda Lübnan'da olmak üzere yaklaşık 40 kez saldırdı, ancak Nasrallah bu saldırılara yanıt vermemeyi seçti.
Nadiren sorumluluk üstlenen İsrail, İran'ın Siyonist rejime saldırmak için askeri bir dayanak oluşturmasını önlemek için Suriye'de de yüzlerce saldırı gerçekleştirdi. En son, Çarşamba gecesi Şam yakınlarındaki bir saldırıdan Suriye devlet medyası İsrail'i sorumlu tuttu. Saldırıların Hizbullah'a giden gelişmiş silah ve roket güdüm sistemleri sevkiyatlarını hedef aldığı bildiriliyor.

Geçen ay İran devlet televizyonuna verdiği bir röportajda Nasrallah, Hizbullah'ın Tahran'dan bağımsız hareket ettiğini iddia etmeye çalıştı ve İsrail'in ikisinden birine karşı savaşmaktan korktuğunu söyledi.

Naharnet'e göre, grubunun Lübnan'ın değil Tahran'ın çıkarları doğrultusunda hareket ettiği yönündeki yerel eleştirilerin ortasında, herkese “Hizbullah'ın Lübnan'dan ziyade İran adına yaptığı tek bir eylemi bize söylemesi” için meydan okudu.
Nasrallah'ın İran gezisine ilişkin rapor, Viyana'da nükleer silah elde etmesini önlemek için nükleer programını kısıtlamaları karşılığında İran'a yönelik yaptırımları kaldıran 2015 anlaşmasını canlandırmak için devam eden çok uluslu müzakerelerin ortasında geldi.

ABD eski başkanı Donald Trump yönetimi altındaki ABD 2018'de anlaşmadan çekildi ve o zamandan beri İran, özellikle uranyumu nükleer silah üretme eşiğine yaklaştığı endişelerini artıran seviyelere zenginleştirerek bazı taahhütlerini de hafifletti.

Kapsamlı Ortak Eylem Planını kurtarmak için Viyana görüşmelerinin sonucu ne olursa olsun işgalci rejim İsrail, defalarca İran'ın nükleer silaha sahip bir devlet olmasına izin vermeyeceğini ve gerekirse İran nükleer tesislerini vuracağını ilan etti. 

 

/The Times Of İsrael-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar