NAFTALİ BENNETT'İN SİBER GÜVENLİK POLİTİKASI ÇÖKTÜ MÜ?

Son yedi haftadır siber şef yok ve sekiz aydır ve muhtemelen birkaç ay sonra da siber yasa olmayacak. 

Görüntülenme: 736 Tarih: 18 Şubat 2022 07:22
NAFTALİ BENNETT'İN SİBER GÜVENLİK POLİTİKASI ÇÖKTÜ MÜ?

Siyonist rejim İsrail Başbakanı Naftali Bennett, tarihteki herhangi bir başbakandan daha fazla teknolojiye aşina olarak göreve başlamış olabilir ve hemen ardından konuyu ne kadar ciddiye aldığını göstermek için siber politika hakkında önemli bir konuşma yaptı. 

Ama o zaman neden bugüne kadarki kamusal hamleleri ve hareketsizlikleri bir ihmal duygusu yansıttı?

5 Ocak'ta, herhangi bir kamu uyarısı olmaksızın, Yigal Unna dört yıldan fazla bir süre görevde kaldıktan sonra siber şef olarak görevinden ayrıldı, ancak yerine başka bir isim atanmadı.  

Duyuru, Bennett'in görev süresi boyunca ortaya çıkan daha tuhaflardan biriydi. Ofisi, gün içinde defalarca sorgulanana kadar gelişme hakkında yorum bile yapmadı.

O zaman bile, Unna'nın yerine geçecek birinin olmamasının yanı sıra, yenisini seçme sürecinin de fazla ilerlemediği netlik kazandı.

Eski başbakan Benyamin Netanyahu'nun önceki hükümeti, randevuları zamanında vermemekle, hükümetin ve devlet kurumlarının işleyişine zarar vermekle suçlanmadı mı? Geçici atamaların, Netanyahu'nun polisten eyalet savcılığına kadar kilit kurumları zayıflatmak istediğini gösterdiği söylendi.

Dahası, Bennett'in yeni bir siber şef atamak için geniş çapta danışmaya ihtiyacı yoktu.

İstihbarat kurumu/Mossad ve Shin Bet (İsrail Güvenlik Ajansı) gibi, bir direktörün görev süresinin sonuna kadar birkaç ay boyunca her zaman yarışmalar ve incelemeler yapılır, başbakan siber şefi kendi seçer.

Jerusalem Post, yerine geçecek birini bulmadaki gecikmenin, kamu duyurusunun önerdiği gibi Unna'nın Bennett'in ofisini aniden şaşırtmasından kaynaklanmadığını öğrendi. Bunun yerine Unna, hem Netanyahu'ya hem de Bennett'e dört yıl sonra istifa etmeyi planladığını söylemişti.

Tüm işaretler, ENvizion Medical CEO'su ve eski bir IDF Generali olan Gabi Portnoy'u gösteriyor. Önümüzdeki Pazar hem Birim 8200 hem de 9900'de bir sonraki siber şef olarak görev yapacak.

Portnoy, öncekiler Yigal Unna ve Buky Carmeli kadar kapsamlı bir siber geçmişe sahip olmamasına rağmen, siberde fazlasıyla yeterli bir geçmişe ve yönetimde mükemmel deneyime sahip birinci sınıf bir aday olarak görülüyor.

Dolayısıyla mesle Bennett’in kimi atamak üzere olduğu değil, büyük siber saldırıların bir ülkeyi birkaç gün içinde devre dışı bırakabileceği bir çağda, ülkenin en önemli kurumlarından birini yedi hafta boyunca savunmasız ve biraz da kaptansız bırakmasıydı. 

Bennett neden tüm bunları görmezden geliyor?

Hayırsever görüş, bunun hükümet avukatları ve savunma kurumu yetkilileri arasında, acil bir durumda pazarın hangi yönlerinin IDF'nin sorumluluğunda olacağı konusunda devam eden bir tartışmadan kaynaklandığı yönünde.

Yani son yedi haftadır siber şef yok ve sekiz aydır – ve muhtemelen gelecekte birkaç ay içinde – siber yasa olmayacak.

“İşleyen hükümetten” ve tarihteki en teknoloji meraklısı başbakandan bu beklenemez.

 

/The Jarusalem Post-Tercüme ve edit İsrailpost

Yorumlar