AFRİKA BİRLİĞİ ZİRVESİNDE KRİTİK KARAR

Siyonist rejimin Afrika Birliği'ndeki gözlemci üyeliğinin Etiyopya'nın başkentinde cumartesi günü düzenlenen Zirve'de askıya alındığı bildirildi. Bu bağlamda Cezayir başta olmak üzere 7 ülke liderinden oluşan bir komite de kuruldu. 

Görüntülenme: 928 Tarih: 07 Şubat 2022 07:24
AFRİKA BİRLİĞİ ZİRVESİNDE KRİTİK KARAR

Hamas başta olmak üzere Filistinli gruplar ve Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'e gözlemci üyelik veren Afrika Birliği'ne kararını geri çekmesi çağrısı yapmıştı.

 Çağrının ardından Afrika Birliği liderler zirvesinde, İsrail’in gözlemci üye statüsünü askıya alındı.

 Afrika Birliği Komisyonu, 22 Temmuz 2021'de işgal rejimi İsrail'in gözlemci üyeliğini kabul etmişti.

 Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Mısır, Cezayir, Komor Adası, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya gibi ülkeler karara itiraz ettiklerini duyurmuştu.

 İsrail, Afrika Birliği Örgütünün (OAU) 2002'de yeniden yapılandırılarak Afrika Birliği'ne dönüştükten sonra gözlemci üyeliğini kaybetmişti.

 Filistin-İsrail meselesinde iki devletli çözümü destekleyen Afrika Birliği, daha önce İsrail'in gözlemci üye olma çabalarını tüm girişimlere rağmen reddetmişti.

 Komisyonun aldığı karara karşı çıkan devletlerin zirvede, karardan geri adım atılmasına çalışacağı tahmin ediliyor.

İşgal rejimi İsrail'in Afrika Birliği'ne gözlemci statüsü ile üyeliği temmuz 2021'de oyalama yapılmadan gerçekleşmişti. Bu karar Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed tarafından alınmıştı. O dönemlerde karar Afrika-Arap ülkelerinin yoğun tepkisine yol açmıştı. Bu hususta Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtane Lamamra yaptığı açıklamada, Musa Faki Muhammed tarafından Siyonist rejimin Afrika Birliği'ne alınması kararının kötü bir karar olduğuna işaretle, bu kararın Cezayir başta olmak üzere birliğin üyeleriyle istişare edilmeden yapıldığını, oysa alınmaması gerektiğini söyledi.

Güney Afrika, Namibya, Botsvana, Mısır, Cezayir, Komor Adası, Tunus, Cibuti, Moritanya ve Libya, Liberya, Zimbabve, Sişel ve Nijer gibi ülkeler, bu meseleye karşı çıktı. Daha önce de Namibia Siyonist rejimin Afrika Birliği'ndeki üyeliğini reddederek, Tel-Aviv'i Afrika Birliği'ne alma kararının birliğin ilkeleri ve hedefleriyle bağdaşmadığını ifade etmişti. 

Afrika Birliği ülkelerinin Siyonist rejime karşı güçlü ve ortak bir yaklaşım sergilemeleri ve bu rejimin birlikteki gözlemci üyeliğini askıya almaları, işgal rejimine karşı Afrika kıtasından verilmiş önemli ve anlamlı bir mesaj sayılıyor. Siyonist rejim, Sudan ve Fas gibi bazı Afrika ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirme veya normalleştirmeye çalıştığı bir sırada, Afrika Birliği aldığı bu karar ile ırkçı rejime güçlü bir yanıt vermiş oldu. 

İşgal rejimi yıllardır, kendini içine düştüğü izole edilmiş durumdan kurtarmak ve Afrika ülkelerinin kaynakları ve imkanlarına ulaşmak ve bu kıtada kendi için bir yer bulmak için çaba göstermekte. 

ABD'nin eski Başkanı Donald Trump döneminde, Tel-Aviv'in lehine birçok girişimde bulunan Washington yönetimi, işgal rejiminin isteği doğrultusunda, yoğun baskı uygulayıp, çeşitli vaatlerde bulunmak suretiyle Sudan ile Fas'ı Tel-Aviv ile ilişkilerini normalleştirmeye zorladı. Ardından Afrika'da kendi varlığı ve etkinliğini geliştirmek için uygun fırsat yakaladığını düşünen İsrail rejimi, yaptığı lobi faaliyetleri ve çabaları sonucu, Afrika Birliği'nin gözlemci üyesi oldu. Ancak çok geçmeden Cezayir liderliğindeki Afrika ülkeleri, bu rejimin Afrika'nın en büyük teşkilatı sayılan Birlik'teki üyeliğini askıya aldı.

 

PARSTODAY 

Yorumlar