BAE MA'RİB VE ŞABVE'DEN NEDEN ÇEKİLDİ? (ANALİZ)

Yemenlilerin BAE'ye yönelik eylem ve tehditlerinin ardından Abu Dabi kendi güçlerini Şabve ve Ma’rib vilayetlerinden çekti. 

Görüntülenme: 1023 Tarih: 01 Şubat 2022 15:38
BAE MA'RİB VE ŞABVE'DEN NEDEN ÇEKİLDİ? (ANALİZ)

Yeni yılın başlaması, Yemenliler ile BAE ve Yemen'deki paralı askerleri arasında artan gerilimler ve çatışmalar ile beraber oldu. Yemen sularında silah taşıyan BAE gemisinin ele geçirilmesi ve Yemen'in Abu Dabi'ye saldırısının ardından, Yemen ulusal kurtuluş hükümeti BAE'yi, Yemen'e karşı savaşa devam etmesi halinde Dubai Expo 2020'yi hedef alacağı konusunda uyardı. Yemen’in tehdidi etkili oldu ve BAE, kendisine bağlı Al-Amalqa unsurlarına Ma'rib ve Şabva’dan çekilmesini emretti. 
Birleşik Arap Emirlikleri’nin bu girişiminin birkaç boyuttan mesajı vardır. Birincisi BAE’nin Yemen ulusal kurtuluş hükümetinin tehdidini ciddiye almasıdır. Aslında emirlikler, Yemen ulusal kürtülüş hükümetinin bir tehditte bulunması halinde onu uygulamaya geçirecek güçte olduğu kanaatine varmıştır. Bu yüzden BAE geri çekilmeyi ve Yemen güçlerini sınamamayı tercih etti. 
Bir diğer boyutu ise Abu Dabi yönetimi Yemen ulusal kurtuluş hükümetinin savunma kabiliyetini göz önüne alması ve buna itiraf etmesidir. Bu kabiliyet ise Yemenlilerin Abu Dabi’ye ve de son yıllarda Arabistan topraklarının derinliklerine yapılan saldırlar ile ispatlanmıştır. 
Emirlikler güçlerinin geri çekilmesinin bir diğer boyutu ise askeri taktikte yenilgiye itiraf etmesidir. BAE kendi güçlerini el-Hudeyde’den Şabva’ya aktararak Suudi Arabistan ile birlikte bu ilde askeri sonuçlara varmayı umut etti fakat şimdi bu girişimin bir hata olduğu ve yenilgiye uğradığını itiraf ediyor. 
Yemen’in Tahran büyükelçisi İbrahim el-Deylemi bu bağlamda yaptığı açıklamada şöyle diyor: Yemen’e tecavüz eden ülkeler karada askeri başarıların peşindeydiler; bu yüzden paralı askerlerini Huseyde ve Şabva’ya aktardılar, fakat bununla birlikte ağrı bir yenilgi aldılar.
Daha da önemi olan bir başka boyut ise BAE’nin içten kırılgan olmasıdır. BAE küçük bir ülkedir ve dış siyasetini ekonomik güç üzerine kurmuştur. Aslında ekonomik güç, BAE’nin güvenliğinin temelidir zira bu sayede bölgede kendi nüfuzunu arttırmıştır. Fakat BAE ekonomisi temel olarak güvenlik ve istikrara dayalıdır ve Dubai Expo 2020'yi hedef almak ise BAE ekonomisine ciddi bir darbe oldurdu. Bu nedenle, Abu Dabi hükümeti ülkede yatırım ve ekonomik güvenliği sağlamak için geri çekilmeyi tercih etti.
Konu hakkında Rai Al-Youm gazetesinin editörü ve Arap dünyasının tanınmış analisti Abdulbari Atvan şöyle yazdı: Aslında BAE, Ma'rib ve Şabva illerinden Al-Amalqa unsurlarını geri çekmekle kendi güvenliğini ve istikrarını satın aldı. Ensarullah’ın füze ve İHA saldırıları, BAE'nin Şabva ve Ma’rib illerinde savaş alanına girmesinin ülkeye maliyetinin çok yüksek olduğunu gösterdi.
BAE’nin geri çekilmesinin bir diğer boyutu ise Amerika’nın yüksek maliyetli savunma sistemlerinden hüsrana uğramasıdır. BAE, silah ithalatına çok para harcayan Arap ülkelerinden biridir. Fakat Yemen'deki savaş, BAE'nin Amerika başta olmak üzere Batılı ülkelerden satın aldığı silahların ülke için pratikte güvenliği sağlayamadığını gösteriyor. Zira BAE'deki pahalı Amerikan sistemleri ve son derece gelişmiş füzeleri, Yemen füzelerine ve insansız hava araçlarına karşı koyamadı.
Bu yüzden BAE’nin Yemen ulusal kurtuluş hükümetinin kontrolünde olan Ma'rib ve Şabva’dan geri çekilmesini, kendisi için daha fazla güvenliğin sağlanması bağlamında değerlendirmek gerekir. 

parstoday

Yorumlar