YİTZAK HERTZOG BAE'YE NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

Korsan rejim İsrail Başkanı Yitzhak Herzog , BAE'ye yaptığı ilk resmi ziyaret için dün 30 Ocak 2022'de Abu Dabi'ye gitti. 

Görüntülenme: 1241 Tarih: 31 Ocak 2022 00:50
YİTZAK HERTZOG BAE'YE NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

Herzog’un BAE ziyareti ırkçı rejim başkanın bu ülkeye ilk ziyaretiydi. Herzog bu ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, ziyaretin Abu Dabi’nin veliahdı Muhammed bin Zaid’in resmi talebi üzerine yapılacağını açıkladı. Ziyaret kapsamında yapılan görüşmelerde BAE ve sahte rejimin arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ele alındı.
BAE Eylül 2020’de Siyonist rejim ile ilişkileri normalleştirme anlaşmasını imzaladı. Bu anlaşma Beyaz Saray’da ve dönemin Amerika başkanı Donald Trump’ın da hazır bulunduğu bir törende imzalandı. Anlaşmanın imzalanması ardından iki taraf arasındaki ilişkiler giderek arttı; bu bağlamda Abu Dabi ve Tel Aviv’de büyükelçilikler açılırken diplomatik görüşmeler de yoğunluk kazandı.
Burada dikkat çeken konu yapılan görüşmelerde Siyonist yetkililerin BAE’ni daha fazla ve daha üst düzeyde ziyaret etmesidir. Herzog’un ziyareti ile uygulamada korsan rejimin tüm üst düzey yetkilileri Abu Dabi’ye giderek BAE yetkilileri ile görüşmüş oldu. Bundan önce başbakan Naftali Benet, dışişleri bakanı Yair Lapid ayrıca ŞABAK başkanı ve diğer bazı Siyonist yetkililer BAE’ni ziyaret ettiler. Tabi ki Siyonist rejim bu ziyaretlerden diplomatik hedefler amaçlıyor ve BAE ile ilişkilerini diğer Arap ülkeleri için bir örnek olarak tanıtmak istiyor.
Herzog’un Abu Dabi ziyareti, Yemenliler ve BAE arasındaki çatışmaların yoğunlaştığı bir ortamda gerçekleşti. Emirliklerin Yemen savaşına karşı müdahil olması sonucu, Yemenliler 2 aşamada Abu Dabi ve Dubai’ye füze ve İHA saldırısı gerçekleştirdi.

Yapılan saldırılar ardından korsan rejim başbakanı Naftali Benet Emirlikler veliahdı Muhammed bin Zaid’i arayarak Ona Tel Aviv'den Abu Dabi için güvenlik ve istihbarat desteği teklif etti. Bu nedenle Siyonist rejim başkanının BAE'yi ziyareti sırasında rejimin Yemen'e karşı savaşta Abu Dabi'ye verdiği desteğin tekrarlanacağı tahmin ediliyordu. 
Diğer yandan Herzog’un Abu Dabi ziyareti, Siyonist rejimin Filistinlilere karşı cinayetlerini yoğunlaştığı bir dönemde yapıldı. Etnik temizlik ve yerleşim inşaatı siyasetleri, Gazze kuşatması ve de Filistinli esirlere karşı işlenen suçlar yoğun bir şekilde devam etmekte. Bu bağlamda Filistin İslami direniş hareketi Hamas, Herzog’un ziyaretine tepki olarak, benzer ziyaretler ve görüşmelerin Siyonist rejimin Filistin halkına karşı işlediği suçları teşvik etme ve Filistinlilerin haklarını daha fazla ihlal etmesinin önünü açmak için ortam oluşturabileceği uyarısında bulundu. 
Herzog’un ziyareti aynı zamanda Viyana’da İran ve 4+1 arasında Viyana’da devam eden müzakereleri ve anlaşma belirtilerinin ortaya çıkması ile eşzamanlı gerçekleşti. Irkçı rejim her zaman Bercam nükleer anlaşmanın ihya edilmesine karşı çıktı. Gerçi Herzog’un BAE ziyaretinde bu konu ele alındı fakat müzakerelere fazla bir etkisi olmayacağı zira bunda önce de Naftali Benet BAE’de bu ülke yetkilileri ile nükleer anlaşmayı ele aldı fakat müzakere sücerini etkileyemedi.
Son olarak korsan rejim başkanı Yitzhak Herzog uçağı BAE’ne ziyaretinde Suudi Arabistan semalarından geçti. Yayınlanan görüntüler, Herzog'un bu konudaki mutluluğunu ifade ederken, Suudi Arabistan ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin yakında değişeceğini ve iki tarafın da ilişkileri kamuoyuna açıklama yönünde adım atacağını umduğunu dile getirdiğini gösteriyor.

parstoday

Yorumlar