LÜBNAN HÜKÜMETİNDEN DİK DURUŞ

Lübnan hükümeti, ülke ile ilişkilerini geliştirmenin bir koşulu olarak Arapların sunduğu Hizbullah'a yönelik taleplerine yanıt vermedi. 

Görüntülenme: 835 Tarih: 30 Ocak 2022 18:38
LÜBNAN HÜKÜMETİNDEN DİK DURUŞ

Hizbullah direniş hareketinin 'mükemmel bir Lübnan partisi' olduğu ve silahlarını da teslim etmesinin 'söz konusu olmadığı' açıklandı.

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Bouhabib, yaptığı açıklamada, ülkesinin Basra Körfezi ülkeleri tarafından Beyrut'tan talep edilen 10 güven artırıcı önlemden biri olan ‘Hizbullah Direniş Hareketi’nin silahsızlandırılması’ talebinin kabul edilmeyeceğini söyledi.

Yerel kaynaklar, Lübnan hükümetinin Kuveyt'in Körfez ülkeleriyle ilişkileri iyileştirme önerisine bir yanıt hazırladığını, ancak Hizbullah'a yönelik taleplerine yanıt vermediğini bildirdi.

Kaynaklar, Lübnan hükümetinin yanıtında Hizbullah'ın silahsızlandırılmasına ilişkin BM kararını uygulamak için herhangi bir adım attığından bahsetmediğini söyledi.

Reuters, 'yetkililerin aktardığına göre Beyrut yalnızca, ‘Lübnan asla Arap ülkeleri karşıtı hareketlerin başlangıç ​​noktası olmayacak’ dediğini yazdı.

Al-Kuds Al-Arabi gazetesi, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Bouhabib'in Kuveyt'te Cumartesi günü Arap dışişleri bakanlarının yapacağı bir toplantıda Kuveyt'in 10 maddelik önerisine yanıt vereceğini de yazdı.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasser al-Muhammed al-Sabah geçen hafta Beyrut'a yaptığı ziyarette Lübnanlı yetkililere Beyrut'un Arap ülkeleriyle ilişkilerini iyileştirmeye yönelik 10 maddelik bir öneri sundu.

Bu teklifin hükümlerinden biri, direniş gruplarının silahsızlandırılmasına ilişkin 2004 tarihli 1559 sayılı karar da dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için bir zaman çerçevesi belirlemekti.

Lübnan Dışişleri Bakanı Al Jazeera ile yaptığı röportajda, Lübnan'ın Kuveyt'in teklifine yanıtının cumhurbaşkanları ve başbakan tarafından hazırlandığını söyledi.

Buhabib, cevabı Kuveyt ziyareti sırasında vereceğini de sözlerine ekledi.

Buhabib, "Hizbullah bir Lübnan partisi ve Lübnan siyaseti üzerinde hiçbir kontrolü yok, ancak Hizbullah da dahil olmak üzere siyasi liderler arasında sürekli istişare var" dedi ve Hizbullah'ın yanıttan haberdar edilmediğini kaydetti.

Buhabib, yanıtta, 'Basra Körfezi'ndeki Arap ülkelerinin ülkeye dost olduğunu ve onlarla sorunları çözmek için çalıştığımızı ve bu ülke ile mükemmel ilişkilere sahip olmayı taahhüt ettiğimizi vurguluyoruz' dedi.

'Kuveyt'teki kardeşlerimizle görüşeceğiz ama bizim için Lübnan'ın istikrarı ve ülkenin birliği önemli" ifadelerini kullandı.

rasthaber

Yorumlar