ABD YEMEN'DEKİ KATLİAMLARA ORTAK

Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun Yemen'in Sa'da şehrine düzenlediği feci hava saldırılarının ardından bombalama sahasının enkazında ABD'ye ait silah kalıntıları bulundu. 

Görüntülenme: 976 Tarih: 25 Ocak 2022 17:40
ABD YEMEN'DEKİ KATLİAMLARA ORTAK

Suudi Arabistan'ın cuma günü Yemen'in Sa'da şehrine düzenlediği hava saldırılarında, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca insan öldü. Bu katliam BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in vahşi hava saldırısıyla ilgili etkili ve şeffaf bir soruşturma çağrısı yapmasına neden oldu.

Yapılan hava saldırısının görüntülerinin el-Mesire kanalında yayınlanmasının ardından, bu kanal, Yemen kurtarma ekiplerinin şehitlerin ve kurbanların cesetlerini molozların altından çıkardığı yürek burkan sahneleri içeren bir video yayınlandı.

Bu görüntülerin bazılarında, bu alçakça saldırıda kullanılan ölümcül silahlardan birinin metnin bir kısmının ve seri numaralarının görülebildiği parçalar gösterildi.

Hollanda merkezli bu ülkede yaşayan sivillerin korunmasına yönelik PAX adlı sivil toplum kuruluşunun askeri danışmanı Mark Garlasco, bu askeri teçhizatın kodlarında üreticisinin açıkça belli olduğu bu görüntülerin ardından twitter mesajında şunları yazdı: 'Bu kodun üreticisi Raytheon şirketidir. Raytheon Technologies USA, dünyanın havacılık, savunma ve istihbarat sektörlerinde en büyük hizmet sağlayıcılarından biridir.

Bu şirket, web sitesinde kendisini yapay zeka, gelişmiş motor üretimi, elektrifikasyon ve termal batarya yönetim sistemleri gibi alanlarda ileri teknolojiler geliştirmeye odaklanan bir şirket olarak tanımlamaktadır. Ürünlerinin gövdesinin kodlarının listesi 96214 numaralarını içermektedir ve bu, Arabistan'ın Yemen'in Sa'da şehrine düzenlediği saldırının ardından yayınlanan görüntülerin aynısıdır.'

CNN Haber Ajansı da haberinde, Suudi koalisyonunun 2015, 2016 ve 2018'de Yemen'e düzenlediği hava saldırılarından sonra bulunan bazı parçalardaki Raytheon'a ait kodları inceledi.'

Yine Ağustos 2018'de Yemenli bir gazeteci, çocukları taşıyan bir otobüse düzenlenen saldırının ardından bulunan Raytheon Mark 82 çok amaçlı serbest düşme bombasının enkazını tespit etti.

ABD yapımı silahların parçalarının Yemen enkazlarında keşfedilmesi bir ilk değil. İnsan hakları örgütlerinin Suudi Arabistan'a silah ihracatını ve tedarikini ve lojistik ve istihbarat desteğini durdurma yönündeki sayısız talebine rağmen, ABD bunu yapmaya devam etti ve masum Yemenlilerin öldürülmesinde önemli bir rol oynadı.

rasthaber

Yorumlar