ABD YEMEN SAVAŞINDA SUUD'A YARDIM ETTİ

Avrupalı ​​kaynaklar, ABD’nin Yemen savaşında Suudi koalisyonuna istihbarat ve askeri desteğinin devam ettiğini açıkladı. 

Görüntülenme: 866 Tarih: 18 Aralık 2021 09:42
ABD YEMEN SAVAŞINDA SUUD'A YARDIM ETTİ

Fransız internet sitesi "Intelligence Online" bir haberinde, ABD’nin Suudi Arabistan'a kapsamlı yardımının devam ettiğini açıkladı ve şu ifadelerde bulundu: ‘ABD, Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı savaşına fazlasıyla yardım etmeye devam ediyor.

ABD, ABD Başkanı Joe Biden'ın Yemen savaşında Suudi Arabistan'a verilen tüm desteği sona erdirme sözünün aksine, Yemen Ensarullah Hareketinin askeri pozisyonlarının ayrıntılarını Suudilere veriyor.

29 Kasım'da San’a havaalanı yakınlarındaki Deylemi hava üssüne ve ayrıca San’a havaalanına ve Yemen Ensarullah Hareketine bağlı diğer askeri üslere yapılan hava saldırıları, ABD istihbaratının Suudi Arabistan ile işbirliğinin sonucudur. Bu bilgi ABD Savunma Bakanlığı tarafından Suudilere verilmiştir.

Yemen konusundaki bu yeni ABD koordinasyonu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, ABD'nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman arasında 27 Eylül’de gerçekleşen bir toplantıda kuruldu. ABD Dışişleri Bakanlığı bu toplantıda, İHA yuvaları, San’a balistik füze merkezleri ve Ensarullah’ın Arabistan sınırı yakınında bulunan Sa’da’daki merkezleri gibi Yemen Ensarullah Hareketinin askeri mevzileri ve hedefleri konusundaki koordinatları vermeye teşvik edildi.’

Öte yandan Yemen kaynakları da şu açıklamalarda bulundu: ‘ABD, Yemen'de savaşın devam etmesinin nedenidir ve ABD, istihbarat işbirliğinin yanı sıra, Suudi Arabistan ve BAE'nin savaşı sürdürmek için ihtiyaç duyduğu silahları temin etmekte ve Suudi koalisyonu savaş uçaklarına yakıt ikmali yapmaktadır. Ayrıca Abu Dabi ve Riyad'ın savaşa devam etmesi için siyasi koruma sağlamıştır.’

Aslında analistler, ABD'nin sınırsız desteğinin sürmesini Yemen savaşının devam etmesinin nedeni olarak görüyorlar ve eğer bu destek olmasaydı şimdiye kadar Yemen savaşının sona ereceğini söylüyorlar.

El-Meyadin kısa bir süre önce şu açıklamalarda bulundu: ‘ABD Savunma Bakanlığı verileri, ABD Başkanı Joe Biden'ın ABD'nin Yemen savaşına verdiği desteğin kesildiğini açıklamasına rağmen, Suudi Arabistan'a Amerikan silahlarının akışının devam ettiğini gösteriyor.

Araştırmalar, iki ülke arasında Mart 2015'ten bu yana yaklaşık 28,4 milyar dolar değerinde silah anlaşması yapıldığını gösteriyor. Bu yıl sadece Biden tarafından 1,2 milyar dolar değerinde yaklaşık 20 sözleşme imzalandı.

Aynı dönemde Suudi Arabistan diğer ülkelerden silah satın almak için yaklaşık 34 milyar dolar harcadı ve buna göre Yemen'in işgalinden bu yana ABD kaynaklarından Suudi askeri alımlarının yaklaşık 63 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Kısa bir süre önce, ABD Senatosunun üç üyesi, bir grup senatörün ABD ile Suudi Arabistan arasında bir silah anlaşmasının uygulanmasına karşı çıktığını açıklamıştı.

Bu anlaşma, 280 gelişmiş AIM-120C-7 / C-8 orta menzilli havadan havaya füze ve 596 LAU-128 fırlatıcı ile birlikte konteynerler, ekipman, yedek parçalar ve mühendislik ve teknik destek içeriyor.

Ancak Biden, Cumhurbaşkanı olarak göreve başladığında, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için ABD'nin Yemen'deki savaşa verdiği desteğin ve Suudi Arabistan'a silah satışının durdurulması gerektiğini vurgulamıştı. 

rasthaber

Yorumlar