KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ VE SOSYAL HUZURSUZLUK HAD SAFHADA (ANALİZ)

Siyonist rejim kabinesi aleyhinde işgal topraklarında yüzlerce kişinin katılımıyla düzenlenen protesto eyleminde başbakan Neftali Bennet'in istifası ve Benyamin Netanyahu'nun iktidara gelinmesi istendi. 

Görüntülenme: 802 Tarih: 10 Aralık 2021 19:35
KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ VE SOSYAL HUZURSUZLUK HAD SAFHADA (ANALİZ)

Tel-Aviv'de yeni kabinenin kurulması üzerinden yaklaşık 6 ay geçiyor. Bu kabine iki senede 4 kez yenilenen parlamento seçimlerinin ardından 8 partinin ittifak yapması ve Neftali Bennet ile Yair Lapid'in dönüşümlü başbakanlık üzerinde mutabakat sağlanmasının ardından kuruldu. Aslında yapılan koalisyon kabine, Benyamin Netanyahu'nun iktidara gelişini önlemek amacıyla kuruldu. Muhalefet partilerinin ittifakı sonucu iktidarı bırakmak zorunda kalan Netanyahu, kurulan  bu kabinenin işleri birkaç günlüğüne bile idare etmeye liyakatine sahip bir kabine olmadığını ifade ederek, tüm muhalefet hareketleri ile birlikte bir an önce yeni kabineyi düşürmek için elinden geleni yapacağını söyledi.
Bu durum her şeyden ziyade, işgal topraklarındaki siyasi anlaşmazlıklar ve çatlakların ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Eski başbakan Benyamin Netanyahu liderliğindeki sağcılar bir yanda ve aralarında bazı sağcıların da yer aldığı solcular ve sekülar gruplar diğer bir yanda duruyorlar. Neftali Bennet ve Yair Lapid'in anlaşmasıyla kurulan kabinede zıt düşünceli kişilerin sayısı oldukça fazladır. Başka bir ifade ile, Netanyahu ile muhalifler arasında oluşan kutuplaşmanın yanısıra, işgal kabinesinin içinde de siyasi anlaşmazlık ve bölünmüşlükler giderek büyüyor.
Neftali Bennet ve Yair Lapid'in anlaşarak kurdukları koalisyon kabinenin faaliyeti üzerinden yaklaşık 6 ay geçerken, Netanyahu ve muhalifleri arasındaki anlaşmazlıklar azalmadığı gibi artarak devam etmiştir. Bu doğrultuda, salı günü akşam saatlerinde Tel-Aviv'de 1500 kişinin katılımıyla Habima meydanında Bennet-Lapid koalisyon kabinesi aleyhinde protesto eylemi düzenlendi. Protesto gösterisine katılanlar, sağcı partilerin yeniden iktidara gelmesini desteklediler.
 İsrail Times sitesi de, gösteriye İsrail işgal rejimi eski Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun liderliğindeki Likud Partisi'nin bazı üyelerinin de katıldığını belirterek, bunların hepsinin Nentayhu kabinelerinde bakanlık görevlerinde bulunan isimlerden oluştuğunu duyurdu.
Burada önemli olan konu, gösterilerin ekonomik nedenlerinin yanısıra, siyasi nedenlerin de bu gösterilerin düzenlenmesinde etkili olmasıdır.
Kırılgan Bennet-Lapid koalisyon kabinesini protesto edenler, onların "Birleşik Arap Listesi Partisi" ile ittifak yapmasını protesto ediyor. Bu durum, işgal topraklarında siyasi çatlak ve hatta soysal çatlağın giderek büyümekte olduğunu gösteriyor. Aslında Yahudiler, işgal topraklarında yaşayan Arap vatandaşlarına ikinci vatandaş muamelesi yapıyorlar ve Arapların yer aldığı kabinenin pek meşru olmadığına inanıyorlar. 
Aslında Birleşik Arap Listesi, Bennet ve Lapid ile ittifak kurmasaydı, işgal topraklarında koalisyon hükümeti oluşamazdı ve eski başbakan Benyamin  Netanyahu iktidarını sürdürebilir ve korsan İsrail rejimi de 5. parlamento seçimlerine doğru hareket edebilirdi.
Diğer bir konu da, yaşanan sözkonusu siyasi çatlağın işgal topraklarında koalisyon kabinesine karşı partiler ve yandaşlarının engelleme çabalarının devam ettiğini yansıtıyor olmasıdır.
Benyamin Netanyahu liderliğindeki sağcılar, koalisyon kabinesi içinde anlaşmazlık çıkarmaya ve bu kabinenin faaliyetinin devamına engel olmak için yoğun çalışmalar yürütüyorlar. 
Mevcut durumda ve yaşanan olaylar nedeniyle anlaşılan o ki, Korsan rejim İsrail'in koalisyon kabinesi, ekonomik meselelerin yanısıra, siyasi anlaşmazlıklar ve çatlaklardan kaynaklanan siyasi kırılganlıklarla da karşı karşıya kalmaktadır.

Parstoday

Yorumlar