BM GÜVENLİK KONSEYİ BİR KEZ DAHA KORSAN İSRAİL'DEN YANA TAVIR ALDI

Avrupa Birliği teşkilatının, Tel Aviv yönetiminin Batı Şeria bölgesinde yahudi yerleşimini durdurmasını talep etmesine rağmen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Filistinli altı insan hakları kuruluşunu "terör organları" kategorisine sokarak sıkıştırmasından dolayı işgal rejimini kınamaktan çekindi.  

Görüntülenme: 851 Tarih: 09 Kasım 2021 01:12
BM GÜVENLİK KONSEYİ BİR KEZ DAHA KORSAN İSRAİL'DEN YANA TAVIR ALDI

BM Güvenlik Konseyi bugün sabah (9 Kasım Salı) Ortadoğu'daki durumla ilgili bir kapalı oturum gerçekleştirdi. Tunus'un çağrısıyla gerçekleştirilen bu oturumda Filistin meselesi de gündeme getirildi. Gündemde işgal rejiminin yahudi yerleşim alanlarını genişletmesi ve Filistinlilere ait sivil toplum kuruluşlarını "terör" kategorisine sokarak sıkıştırması gibi konular vardı. 

Fakat Konsey, toplantı sonrasında bu konularla ilgili herhangi bir açıklama yapmaktan veya karar bildiriminde bulunmaktan kaçındı. 

Bu arada BMGK üyesi ülkelerden İrlanda, Estonya, Fransa, Norveç ve Arnavutluk, İsrail işgal rejimini yahudi yerleşim merkezlerini genişletme faaliyetlerini derhal durdurmaya çağırırken, İsrail'in Filistinli altı insan hakları kuruluşunu terör kategorisine dahil etmesini de endişe verici bulduklarını dile getirdi. 

Zikredilen ülkelerin hazırladığı ve Estonya BM Daimi Temsilcisi Sven Jürgenson tarafından toplantı sonrasında okunan bildiride; "İsrail hükümetini Batı Şeria'da ve Doğu Kudüs'te yerleşim birimleri inşa etmeyi durdurmaya, buralarda ek 1300 yeni yerleşim birimi inşa etme konusunda ısrar etmemeye, yine Filistin toprakları üzerine yeni 3000 yerleşim birimi inşa edilmesiyle ilgili planlarından vazgeçmeye çağırıyoruz." denildi.

Bildiride İsrail'in bütün bu yerleşim birimlerini inşa etmesinin, 2334 nolu karar dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı. 

Bildiride ayrıca İsrail'in Filistinlilere ait sivil toplum kuruluşlarını terör kategorisine dahil etmesinin de endişe verici olduğu belirtildi. 

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar