LÜBNAN ENFORMASYON BAKANI GEORGE KORDAHİ SUUDİ AMERİKA KARŞISINDA GERİ ADIM ATMADI

Lübnan Enformasyon Bakanı, Lübnan Başbakanı'nın açıklamalarına dair ilk tepkisinde, "İstifa etmeyeceğim ve bu tutum değişmeyecek" dedi. 

Görüntülenme: 1226 Tarih: 06 Kasım 2021 18:47
LÜBNAN ENFORMASYON BAKANI GEORGE KORDAHİ SUUDİ AMERİKA KARŞISINDA GERİ ADIM ATMADI

Russia Today'e göre, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kardahi'ye yakın kaynaklar, Kardahi'nin Başbakan Necib Mikati'den bir telefon beklediğini ve Arap ve Arap olmayan yetkililerin tutumlarını  öğrenmek için kendisiyle görüşme talebini beklediğini söyledi.

Kaynaklar, Kardahi'nin istifasının Fars Körfezi İşbirliği Konseyi (FKİK) ülkelerinin Lübnan konusundaki tutumlarını değiştirmeyeceği ve bu nedenle faydasız olacağı için FKİK  olumlu bir duruşunun eşlik edeceği garantisiyle karşılanıp karşılanmayacağını bilmek istediğini söyledi.

Daha önce Necib  Mikati, Kardahi'den vicdanını düşünmesini ve ulusal çıkarları sloganlara tercih ederek durumu değerlendirmesini istemişti.

Kardahi'nin Yemen savaşıyla ilgili sözleri Lübnan'ı Fars Körfezi İşbirliği Konseyi ile bağlarını kopardı.

Mikati, dün yaptığı açıklamada, Lübnan'ın, Kardahi'nin şahsi duruşu nedeniyle Fars Körfezi ülkelerinin yaptırımına maruz kaldığını söylemişti.

Mikati, 30 Ekim'de, Kardahi’ye ulusal çıkarları gözeterek uygun bir karar alması teklifinde bulunmuştu. Kardahi ise söz konusu ifadeleri bakan olmadan önce söylediğini, istifasının da söz konusu olmadığını bildirmişti.

Lübnan Enformasyon Bakanı Kardahi, daha önce katıldığı ve 27 Ekim'de yayınlanan bir televizyon programında Husiler ve Yemen'e ilişkin bir soru üzerine Riyad'ı suçlayıcı ifadeler kullandığı bir değerlendirmede bulunmuştu.

"Hizbullah gibi Husilerin de silahlı bir örgüt olarak kendi toprağını savunduğunu düşünüp düşünmediğine" ilişkin soruya Kardahi, "Tabii ki toprağını koruyor. Şahsi görüşüm, Yemen'de bu savaşın sona ermesi gerekiyor. Savaş uçaklarıyla evler, binalar, köyler ve şehirler saldırılara maruz kalıyor." cevabını vermişti.

Ancak Kardahi'nin açıklamaları üzerine Suudi Arabistan, Bahreyn 29 Ekim, Kuveyt ve BAE 30 Ekim, 2 Kasım'da Lübnan'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

parstoday

Yorumlar