YEMEN VE SURİYE'YE YÖNELİK YAPTIRIMLAR KALDIRILMALIDIR

İran'ın büyükelçisi ve birleşmiş milletler temsilci yardımcısı, yemen halkına uygulanan insanlık dışı kuşatmanın derhal sona erdirilmesini ve Suriye halkına yönelik tek taraflı yaptırımların tamamen kaldırılmasını vurguladı. 

Görüntülenme: 791 Tarih: 31 Ekim 2021 21:03
YEMEN VE SURİYE'YE YÖNELİK YAPTIRIMLAR KALDIRILMALIDIR

BM insan hakları konseyi yıllık raporunun ele alındığı genel kurul toplantısında konuşan İran’ın BM Büyükelçisi ve Daimi Temsilci Yardımcısı Zehra İrşadi, siyonist rejim temsilcisinin İran’a yönelik temelsiz iddialarda bulunmasına da tepki gösterdi.

Zehra İrşadi, “Çocuk katili İsrail rejimi, İran’a karşı ne kadar mesnetsiz suçlamalar yapmaya çalışsa da, kendisinin masum Filistin halkına karşı her gün işlediği menfur suçlarını gizleyemeyecek. Siyonizmin çirkin, ırkçı ve apartheid çehresi değersiz söylemlerle aklanamayacaktır” dedi.

İrşadi Suriye’ye yönelik yaptırımlara değindi : ‘İran İslam Cumhuriyeti, 11 ve 12 Kasım 2020 tarihlerinde Şam'da düzenlenen Mülteci Dönüş Konferansı'na atıfta bulunarak, yerinden edilenlerin asıl ikamet yerlerine dönmeleri için her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Bu bağlamda, tek taraflı yaptırımların tamamen ve derhal kaldırılması ve Suriye'nin yeniden inşasına destek verilmesi elzem kabul edilmeli’ ifadelerini kullandı.

Zehra İrşadi Yemen’deki insani duruma da değinerek, ‘İran İslam Cumhuriyeti, bazı ülkelerin uluslararası destekten siyasi avantaj elde etme çabalarına karşı da uyarıda bulunuyor.

 BM Güvenlik Konseyi'ne göre Yemen, yaklaşık 20,7 milyon insanın insani yardıma ihtiyacı olması, nüfusun yarısından fazlasının kıtlığa maruz kalması ve yerinden edilmiş kişilerin açlıktan ölme ihtimalinin dört kat daha fazla olmasıyla en kötü krizle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.

Böyle bir felakete bir an önce son vermek için, bu ulusa dayatılan insanlık dışı kuşatma, çatışmanın sona ermesi ve krizin barışçıl bir şekilde çözülmesi ve koşulların yaratılması için tamamen ve acilen kaldırılmalıdır’ dedi. 

rasthaber

Yorumlar