BATI ŞERİA'DAKİ DİRENİŞ KORSAN İSRAİL'İN KİMYASINI BOZDU (ANALİZ)

Filistin direniş grupları, korsan rejim askerlerinin 5 Filistinli sivili şehit etmesine dayalı açıklamalarında, bu cinayetin İsrail'in Filistinlilerin direniş stratejiyi seçmelerine tepkisi olduğunu belirttiler. 

Görüntülenme: 1039 Tarih: 30 Eylul 2021 02:23
BATI ŞERİA'DAKİ DİRENİŞ KORSAN İSRAİL'İN KİMYASINI BOZDU (ANALİZ)

Siyonist işgalci askeri güçleri Pazar günü Cenin ve Bergin gibi batı yakanın bazı bölgelerine saldırarak direniş mücadelecileri ile girdikleri çatışmada 5 Filistinliyi şehit ettiler. Bu cinayet ise mevcut Siyonist kabinenin Filistinlilere karşı kaç boyutlu siyaset izlediğini gösteriyor.
Korsan rejim başbakanı Naftali Bennett bir yandan iki hükümetli çözüm yoluna inanmadığını ve başbakan olduğu sürece böyle bir çözümün gerçekleşmeyeceğini ilan ederken diğer yandan siyonist yerleşke inşaatı ve işgal toprakları genişletme siyasetini gözden geçireceği ve işgal topraklarını genişletme doğrultusunda hareket etmeyeceğini belirtiyor. 
Bennett aynı zamanda başta Mısır olmak üzere bazı Arap ülkeler ile bağlantı yoluyla Gazze şeridi kuşatmasını hafifleterek insani yardımların kısıtlı olarak girişine izin vermeye çalışıyor. Aynı zamanda Filistin Özerk Teşkilatı ile bağlantı kurarak uzlaşmacı müzakereleri ihya etmek ve güvenlik işbirliğini başlatmak istiyor. Fakat aynı zamanda da çeşitli bölgelerde Filistinlilere yönelik şiddet uygulamasını da gündemine alıyor. Bu bağlamda geçen hafta 2 ve pazar günü de 5 Filistinli şehit edildi. 
Bu kaç boyutlu siyasetin hedefi, Filistinliler arasında ihtilaf oluşturmak ve sahte rejime yönelik baskıları hafifletmektir. Filistinli siyasi gruplar arasında ihtilaf oluşturmak bayağı etkili olmuştur ve Filistin Özerk Teşkilat başkanı Mahmut Abbas gibi bazı Filistinli yetkililer korsan rejim yetkilileri ile bir araya gelerek görüştüler. Fakat Filistinli gruplar ve halkı buna kesin şekilde karşı çıkıyorlar. Filistinlilere karşı şiddetin artması ve sivillerin şehit edilmesi de Özerk Teşkilatın uzlaşmacı ve pasif davranış modelinin sonucudur.


Bu arada dikkat çeken bir diğer konu ise, katil Siyonist askerlerinin Pazar günü işledikleri cinayetin, Filistin Özerk Teşkilatın kontrolünde olan batı yakada işlenmesidir. Buna göre Filistin İslami direniş hareketi Hamas bu cinayete tepki olarak, "her ne kadar bu operasyon bazı Filistinlilerin şehadetine sebep oldu, fakat bir kez daha batı yakada köz altındaki korun hala aktif olduğunu gösterdi" açıklamasında bulundu. 
Bir diğer konu ise, Filistinlilerin şehit olmasının, sahte rejim İsrail'e karşı direniş stratejisinin devam etmesinden kaynaklanmasıdır. İşgal altındaki Kudüs, Batı Şeria veya Gazze Şeridi'ndeki Filistinliler İsrail şiddetinden korkmadıklarını, direnişin sadece Gazze şeridini kapsamadığını, diğer bölgelere de yayıldığını gösterdiler. 
Bu bağlamda Filistin İslami direniş hareketi siyasi büro başkanı Halid Meşal yaptığı açıklamada, " Siyonist rejime karşı durmak direnişin tüm Filistinlilerde kök saldığını gösteriyor. İşte bu mesele, mevcut zor koşullara rağmen Batı Şeria'da halk direnişinin yoğunlaşmasını gerektiriyor" dedi.


Filistin İslami cihat hareketi siyasi büro üyesi Halid el-Beteş de yaptığı açıklamada Gazze şeridi ve batı yakada Filistin halkının dayanışması ve birleşmesine işaretle, ırkçı ve işgalci rejim İsrail hedefinin ise direnişi batı yakadan ayırmak olduğunu, zira onların planları için bunun en büyük tehlike olduğunu belirtti. Çünkü Filistinlilerin gece öfkesi operasyonları Gazze'den batı yakanın çeşitli bölgelerine yayılmış ve Filistin halkının korsan rejime karşı tutumu daha da birleşmiştir.

Parstoday

Yorumlar