YEMEN ENSARULLAH HAREKETİ İNGİLİZLERİ UYARDI

Yemen müzakere heyetinin başkanı ve Ensarullah Hareketi'nin resmi sözcüsü Muhammed Abdusselam, el-Henadeg haber sitesine verdiği röportajda, İngilizlerin Yemen topraklarındaki varlığı da dahil olmak üzere çeşitli konularda açıklamalarda bulundu. 

Görüntülenme: 1120 Tarih: 22 Ağustos 2021 11:22
YEMEN ENSARULLAH HAREKETİ İNGİLİZLERİ UYARDI

hammed Abdusselam'ın verdiği röportajın ana hatları şöyle:

Umman'ın Arabuluculuğunda Yürütülen Müzakerelerde Neler Oluyor?

Umman'ın arabuluculuğundaki siyasi müzakereler uzun süredir devam ediyor ve hatta [Umman heyetinin] Yemen'in başkenti San'a ziyareti sırasında bu süreç hızlandı. Umman arabulucuları ile yaptığımız görüşmeler, Marib ve insanî durumuyla ilgili bir dizi öneriyi karşı tarafa sunan bir planı kapsıyordu. Bu, Yemen halkının dahil olduğu büyük insani krizin sona ermesine yardımcı olacaktı. Bu tartışmalar Umman tarafı vesilesiyle ister Amerikan tarafı, ister Suudi tarafı veya herhangi bir tarafla fikir ve mesaj alışverişi konusunda devam ediyor.

Suudi Arabistan Savaşı Eskisi Gibi Bitirmek İstiyor, Savaşı Bitirmek İçin Bir Planları Var mı? Ve Neden Marib Girişimi Reddedildi?

Suudi tarafı aslında siyasi ya da insani bir çözüm istemiyor. Çatışmaları gidermek ve krizde kalma gibi bir şey istiyor; bu yüzden biz, insan boyutunun temelde müzakere edilmemesi gerektiğine inanıyoruz. [Hastaların, ilaçların ve gıdaların taşınması için] havaalanlarının yeniden açılması ve insani sorunların çözümü mevcut olmalı ve havaalanları ve limanlar açık olmalıdır; Havalimanlarını kapatmak, Yemenlileri yiyecekleri ekmeğiyle cezalandırmak, ilacın hastalara ve ihtiyacı olan kişilere ulaşmasını engellemek, öğrenci, yolcu ve iş adamlarının Yemen'den çıkıp ülkeye girişini engellemek suçtur. Dolayısıyla, karşı taraf ister Suudiler ister Amerikalılar olsun bir çözüm bulma konusunda ciddiyse, Marib ile ilgili sunulan planın bir anahtar içerdiğine inanıyoruz. Bu plan karşı tarafın ciddi olmadığını kanıtlıyor. Lakin bu girişim, hala masada.

Suudi Arabistan'ın Krizin Çözümüne İlişkin İmajı Nasıl?

Ne yazık ki, şimdiye kadar Suudi Arabistan'ın düşmanlıklarını sona erdirdiği bir imajı gerçekleşmedi. Aksine, durumu yeniden altüst edebilecek bir tür düşmanlıkların kesilmesi ve kırılgan bir ateşkesti. Öte yandan Suudilerin planında kuşatmanın veya ateşkesin gerçek bir sonu yok. Tam tersine, aslında bir çözüm ve yaklaşım olmayan, kuşatmanın bir tür parça parça kesilmesi ve kısmen kırılmasıdır. Bu nedenle biz, Suudi planıyla şüphe ve belirsizlik içinde etkileşime girdik. Çünkü Suudi girişiminin, hatta Suudi planının kapalı salonlarda ne dendiğini ya da Birleşmiş Milletler aracılığıyla sunulanın henüz tamamlanmamış bir plan olduğunu ayrıntılı olarak gördük.

Marib'deki Savaş Durdu mu? Marib Savaşı Şu An Hangi Aşamada?

Aslında ne Marib'de ne de diğer cephelerde çatışmalar durmadı ve günlük hava saldırıları, güç seferberliği, Yemen'e silah ithalatı, savaş dili, kuşatma ve katliam neredeyse her gün devam ediyor. Ne yazık ki, bazı medya organları bu yedi yıllık savaşı unutmaya çalışıyor; medyanın dikkatini çekmek için büyük ve stratejik askeri eylemler gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle Marib'deki savaşın ve hava saldırılarının devam ettiğini ilan ediyoruz. Savunmadayız ve saldırganlık ve kuşatma olduğu sürece ‌elimizden geldiğince savunmak ve saldırmak ise bizim hakkımızdır. Ama savaşın durmadığını ve durmayacağını söylüyoruz. Özellikle geniş bir alanı kapsadığı için, saha durumu ve operasyonun kendine özgü zorlukları göz önüne alındığında, üst düzey askeri operasyonlar veya belirli saldırılar askeri bir plan veya yaklaşımı takip ediyor. Marib'in birçok bölgesinin Allah'ın lütfuyla kurtarıldığını bilmiyor olabilirsiniz ve bu alanlar o kadar büyüktü ki, bazıları bazı Körfez ülkelerinden veya iki [Basra Körfezi] ülkesinden neredeyse daha büyüktür.

Mahra Eyaletindeki İngiliz Kuvvetlerinin Varlığına Karşı Bakışınız Nedir?

İngiliz kuvvetlerinin el-Mahra'daki varlığı gerçekten yeni değil ve iki yıldır oradalar. Amerikan, İngiliz, Suudi, Birleşik Arap Emirlikleri, Sudan veya başka bir ülke olsun, Yemen'deki yabancı birliklerin varlığı reddediliyor. Yemen Cumhuriyeti topraklarında hiçbir ülkenin askeri varlığını kabul etmiyoruz ve bu güçleri ülkemizde işgalci olarak kabul ediyoruz ve buna göre davranılması gerekiyor. Böyle oldukları sürece bu güçler gayrimeşru ve kabul edilemezdir ve bu mevcudiyet, ister uluslararası ister ulusal olsun, hiçbir gerçeğe ve hiçbir hukuka dayanmıyor.

İngilizlerin el-Mahra'daki varlığı, İngiltere'nin, ABD ve İsrail'in çıkarlarıyla ilgilidir; sadece el-Mahra'da değil, Sokotra'da da bu böyledir. Sokotra, okyanusun kalbinde, hiçbir olayın olmadığı ve Yemen'deki küçük, büyük, doğrudan veya dolaylı askeri olaylarla hiçbir ilgisi olmayan nispeten uzak bir takımadadır. Ancak BAE'nin işgal güçleri orada mevcut ve Yemen'in adadaki birçok ulusal unsurunu değiştirmeye çalıştı. Ayrıca birçok doğal, tarihi özelliği ortadan kaldırmaya, demografik ve jeopolitik değişiklikler yapmaya çalışıyorlar.

rasthaber

Yorumlar