İŞGALCİ İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'A NEDEN SALDIRDI? (ANALİZ)

Filistin haber çevreleri korsan rejim İsrail savaş uçaklarının Lübnan güneyi ve işgal toprakları ortak sınırında bazı mevzileri hedef aldığını duyurdu. 

Görüntülenme: 989 Tarih: 07 Ağustos 2021 09:37
İŞGALCİ İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'A NEDEN SALDIRDI? (ANALİZ)

Siyonist rejim Nisan ayından itibaren cinayet ve savaş siyasetlerini hızlı bir şekilde izliyor. Nisan’da Filistinlilere  karşı cinayetleri onların işgal edilen Kudüs ve batı yakada arsalarına ve evlerine el koymakla şiddetlenerek 12 günlük Mayıs savaşlarına sebep oldu. Bu savaş Gazze şeridinde can ve mal kayıplarına rağmen ırkçı rejimin yenilgisini beraberinde getirdi.
Savaşın sona ermesiyle Netanyahu 12 yılın ardından başbakanlık koltuğundan büyük bir rezaletle uzaklaştırıldı ve dönemsel Naftali Bennett ve Yair Lapid başbakanlığı dönemi başladı, bu dönemin de Netanyahu’nun dış siyasetinin devamı olması bekleniyor. Buna bir örnek olarak ise, Filistinlilere karşı şiddetin yoğunlaşarak devam etmesi, Lübnan Hizbullah’ı ve İran İslam cumhuriyetine karşı sözlü ve psikolojik savaş gösterilebilir. 
Şimdi ırkçı rejim İsrail yeni bir eylemde güney Lübnan’a saldırdı. Lübnan cumhurbaşkanı Michel Aoun saldırıya tepki olarak “İsrail’in 2006’dan bu yana ilk kez Lübnan köylerine hava saldırısı yaptığını” söyledi. Fakat saldırının sebebi nedir?
Irkçı rejim bunun Lübnan tarafından füze saldırıya misilleme olduğunu iddia etti, fakat bu iddiasına hiçbir kanıt veya görüntü sunmadı. Siyonist rejim ordusu sözcüsü yayınladığı bildiri ile saldırıları onaylarken, “İsrail hava kuvvetlerinin güney Lübnan’dan kuzey İsrail’e yönelik füzelerin atıldığı mevzileri hedef aldığını” duyurdu.
Görünüşe göre sahte rejim Lübnan içindeki durumu suistimal ederek Hizbullah’a darbe indirmeye çalışıyor. Perşembe sabahında Lübnan 4 Ağustos Beyrut patlamasının birinci yıldönümüne tanık olduğu bir sırada İsrail rejiminin saldırısı gerçekleşti. Geçen yıl Beyrut limanında korkunç patlamanın yaşandığında Suudi ve İsrail haber çevreleri hiç zaman kaybetmeden hemen Lübnan Hizbullahı'nın suçlamaya ve Lübnan’da oluşan atmosferi Hizbullah’a karşı kullanmaya çalıştılar.
Şimdi 4 Ağustos Beyrut patlamasının yıldönümünde Lübnan iç çatışmalara şahit oluyor. Çatışmalar bazı bölgelerde Lübnan Hizbullah hareketi, Hizbullah hareketi genel sekreteri seyit Hasan Nasrullah ve İran İslam cumhuriyetine karşı güdümlü sloganlarla beraber oldu. Korsan rejim böyle bir ortamı güney Lübnan’a saldırı için suiistimal edebileceği gibi yanlış bir hesap yaptı; bu hesap siyonist askeri yorumcuların rejim yetkililerine çok erken uyarısı ile beraber oldu. 
Maariv gazetesinin askeri yorumcusu Tal Lio Ram, güney Lübnan’a saldırının Hizbullah’ı hedef almadığını belirterek, siyonist rejim güvenlik kurumlarında Hizbullah’ın işgal edilen Filistin topraklarına roket atılması ile ilgisi yok ve diğer gruplara da böyle bir şey için yeşil ışık yakmamıştır, bu yüzden Hizbullah’ın hedef alınmaması gerekiyor. Siyonist rejimin saldırısı sadece bir uyarıdır ve değerli hiçbir mevzi de hedef alınmamıştır. 
Bu arada İsrail rejimi güney Lübnan’ın kırsal bölgesine saldırı ile 2006 yılında Güvenlik Konseyi’inde onaylanan ve Lübnan’a karşı her türlü saldırıya son vermeyi vurgulayan 1701 sayılı bildirinin açık ihlali olduğun da unutmamak gerekir. Bu bağlamda Lübnan Güvenlik Konseyi’nde İsrail’e karşı şikayette bulundu ayrıca eski başbakan Hassan Diab da bir bildiride, “bu yeni ve tehlikeli tecavüz, Lübnan güney sınırlarındaki huzura karşı büyük bir tehdittir, ki siyonist rejimin Lübnan hakimiyetine karşı ve bu ülkenin hava sahasını kullanarak Suriye’ye saldırı için gerçekleşiyor” dedi.
BM’in İsrail’in cinayetlerine karşı sessizliği ise batı Asya bölgesi için tehlikeli sonuçları olabilir zira bölgede yeni tur şiddet ve savaşa sebep olabilir.

Parstoday

Yorumlar