İRAN'DAN SİYONİSTLERİN ASILSIZ İDDİALARINA CEVAP

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada gündemdeki gelişmeleri değerlendirerek, illegal işgal rejiminin İran'a karşı temelsiz suçlamalarına son vermesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Görüntülenme: 1117 Tarih: 01 Ağustos 2021 11:57
İRAN'DAN SİYONİSTLERİN ASILSIZ İDDİALARINA CEVAP

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hatibzade, Siyonist Rejim’in Umman açıklarında rejime ait bir geminin hedef alınmasından İran’ı sorumlu tutması yönündeki iddiaları hakkında “Siyonist Rejim İran'a karşı bu tür suçlamaları ilk kez yapmıyor. Bu rejim gittiği her yere şiddeti ve güvensizliği de beraberinde götürmüştür. Bu tür iddialar ve suçlamaları kınıyoruz” dedi.
Hatibzade, “Başkalarını suçlamakla İsrail’in acısı dinmeyecek. Rüzgar eken fırtına biçer. İran kendi menfaatlerini korumaktan bir an olsun çekinmiyor” ifadesini kullandı.
Hatibzade, yeni seçilen Cumhurbaşkanı Seyyid İbrahi Reisi’nin yemin törenine katılmak üzere yabancı ülkelerin cumhurbaşkanları, meclis başkanları, dışişleri bakanları ve büyükelçilerinden oluşan onlarca heyetin Tahran’a geleceğini belirterek, “Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’in de Tahran ziyareti gündemde. Büyük ihtimalle Seyyid İbrahim Reisi’nin yemin töreni için İran’a gelecek. Bu ziyaret ikili ilişkiler çerçevesinde olacak” ifadelerinde bulundu.
Bazı ABD senatörlerinin, İran cumhurbaşkanının yıllık BM toplantısına katılmasını engellemek için Biden'a ilettikleri taleplerine de tepki gösteren Hatibzade, şunları kaydetti:
“ABD yönetimi diğer ülkelerle olan ihtilaflarını bakılmalı. New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi için kesin ev sahipliği sorumluluğu olmasını unutmamalıdır. Bu talepler çocukça ve İran karşıtı lobiler çerçevesindedir.”
Hatibzade Afganistan’daki son gelişmeler hakkında, “Güvenlik, barış ve Afgan halkının gelişmesi İran’ın önceliğidir; Afganistan hükümeti ve Taliban da dahil olmak üzere tüm taraflara önce halkın güvenliğini sağlamasını söylemiştir” şeklinde konuştu.
İran’ın bu konuda yardıma hazır olduğunu da dile getiren Hatibzade, Afganlar arası müzakereleri kalıcı barışın “yolu” olarak nitelendirdi.
ABD’nin İran’a yeni yaptırımlar uygulayıp uygulamayacağı hakkındaki bir soruya “Washington'da yaptırımlara bir alışkanlık var. Kendileri defalarca azami baskı politikasının sadece başarısız olmadığını, aynı zamanda ABD için azami başarısızlık haline geldiğini de belirtmişlerdir” yanıtını verdi.

Hatibzade sözlerini şöyle sürdürdü:
“İran 40 yıldan fazla bir süredir bu baskıcı yaptırımlara maruz kalmaktadır. Onlar ne yapsalar İran’ın iradesini kırmayacak ve meşru savunma programlarını etkilemeyecektir.”

Parstoday

Yorumlar