ÖLEN SİYONİST ASKERLERİN AİLELERİ YÜZSÜZLÜKTE SINIR TANIMIYOR

İsrail basınında çıkan haberlere göre, 2014 yılında İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden 40 İsrail askerinin aileleri, saldırı öncesi ve saldırı sırasında Hamas'a mali destek verdikleri iddiasıyla bankalara, hayır kurumlarına ve teknoloji şirketlerine dava açtı. 

Görüntülenme: 902 Tarih: 17 Temmuz 2021 14:27
ÖLEN SİYONİST ASKERLERİN AİLELERİ YÜZSÜZLÜKTE SINIR TANIMIYOR

İsrail'in Yediot Ahranot gazetesi, söz konusu davanın, askerlerin öldürülmesinin yedinci yıldönümünde Kudüs Bölge Mahkemesi'nde bugün itibariyle açıldığını bildirdi.

Bunun ‘teröre’ karşı uzun süredir devam eden bir mücadelenin parçası olduğunu söyleyen aileler, davanın, gelecekte Hamas gibi örgütlerle savaşmaya gidecek İsrail askerlerinin hayatlarına gösterilen değerin bir ifadesi olduğunu ileri sürdü.

Davada, Hamas'a teknik yardım sağladığı iddia edilen Türkiye, Katar ve bazı ülkelerdeki yabancı şirketlerin ve Filistin Yönetimi'ne bağlı Batı Şeria'daki bankaların isimlerinin yer aldığı belirtiliyor.

Ayrıca sözde terör örgütü ilan edildikten sonra ekonomik sorunlar yaşadığı ifade edilen Hamas'ın, kara para aklamak için banka hesapları açabilen hayır kurumları kurduğu iddia edilen davada, söz konusu kurumların, İsrail askerlerini öldürme eylemleri planlaması, uygulaması ve bu çerçevede ihtiyaç duyduğu altyapıyı hazırlaması için Hamas'a yardım ettiği ileri sürüldü.

Filistinli uzmanlar, bu davanın, İsrailli ailelerin ölen akrabaları için tazminat talep etmek hedefiyle Hamas, Filistin Yönetimi ve Katar’a karşı gerçekleştirdikleri ilk girişim olmadığını belirtiyor.

Geçtiğimiz ocak ayında, 10 Yahudi aile, Kudüs'teki Merkez Mahkemesi'nde açtıkları davada, oğullarının Filistin operasyonlarında öldürülmesi nedeniyle Filistin Yönetimi’nin yanı sıra Esir ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı İntisar el-Vezir’in yaklaşık 363 milyon dolar tazminat ödemesi talebinde bulundu. 

Öldürülen İsrailli askerlerin aileleri, ilgili makamların, esir ve şehit ailelerine maaş ödemesinin başkalarını cinayet işlemeye teşvik ettiğini iddia etti.

Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre, İsrail ordusu 2014 yazında açtığı savaşta 51 gün boyunca 6 bin hava saldırısının yanı sıra 14 bin 500 tank atışı ve 35 binden fazla top atışıyla Gazze'yi vurdu. Filistinli gruplar ise İsrail'in hava saldırılarına roket ve füzelerle karşılık verdi.

İsrail'in saldırılarında 551'i çocuk olmak üzere 2 bin 158 Filistinli şehit oldu, 11 binden fazla kişi de yaralandı.

Yaşanan çatışmalar ve atılan roketler nedeniyle 67'si asker, 73 İsrailli öldü, 740'ı asker 2 bin 522 kişi yaralandı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar