YAİR LAPİD BAE'YE NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

İsrail rejimi Dışişleri Bakanı Yair Lapid önceki gün resmi bir ziyaret için Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitti ve iki günlük ziyareti sırasında rejimin Abu Dabi'deki büyükelçiliğinin ve Dubai'deki konsolosluğunun açılışını yaptı. 

Görüntülenme: 1274 Tarih: 01 Temmuz 2021 22:37
YAİR LAPİD BAE'YE NEDEN GİTTİ? (ANALİZ)

Bu ziyaretle ilgili ilk nokta, Amerika'nın arabuluculuğunda Mart 2020'de normalleşme anlaşmasının açıklanmasından bu yana Siyonist bir yetkilinin Birleşik Arap Emirlikleri'ne yaptığı ilk resmi ziyaret olmasıdır.
Bu ziyaretle ilgili ikinci nokta ise, Lapid uçağının Suudi Arabistan hava sahasını geçerek Birleşik Arap Emirlikleri'ne ulaşmasıdır, bu da Riyad'ın, Arap gerici rejimleri ile Siyonist rejim arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de desteklediğini gösteriyor. Belki de bu yeşil ışık, bizzat Riyad'ın gelecekte herhangi bir sorun yaşamadan Tel Aviv ile ilişkilerin normalleşmesi için zemin hazırlamasıdır.
Devrik İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen Mart ayında Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmesi planlanıyordu. Böylece Netanyahu, rejimin böyle bir ziyarete çıkan ilk başbakanı olacaktı, ancak Siyonistlere göre Ürdün ile hava sahası konusunda bir anlaşmazlık nedeniyle ziyaret iptal edildi.
Bu ziyaretle ilgili üçüncü nokta, Siyonist rejimi Başkanı Rovin Rivlin'in Amerika Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeden bir gün sonra gerçekleşmesidir. Biden, selefi Donald Trump’ın bazı Arap ülkelerin siyonist rejim ile ilişkileri normalleştirmesini destekleyerek, “Amerika, İsrail ile Batı Asya ve Afrika arasındaki ilişkilerin normalleşmesini tamamen desteklemektedir.” demekle Amerika’nın siyonist rejimle ilgili siyasetinin değişmediğini gösterdi.
Dördüncü konu, zamanlamayla ilgilidir; aslında Lapid, başbakanlığı 2 yıllığına “Yemina partisinin” başkanı Naftali Bennett'e devrettiği bir durumda bu ziyareti başlattı. Aslında Siyonist rejimin bu hareketi, kırılgan Siyonist kabinesi için Amerika ve bölgedeki gerici rejimlerden destek almaya yönelktir; Tüm Siyonist şehirleri ve yerleşim alanlarının direnişin ağır füze saldırıları nedeni ile rejimin kaybolan itibarını ve haysiyetini geri kazanmaya çalışan bir kabine! 
Aslında gerici Arap rejimleri, kendi güvenliklerini siyonist rejimin güvenliğine düğümlemişler; fakat işgalci rejimi bizzat  tüm işgal bölgeleri ve yerleşim alalarında direnişin füze darbeleri nedeniyle vahşete düşerken, demir kubbe sisteminin işe yaramadığını gösterirken aynı zamanda güç denklemi ve yeni bir caydırıcılık dengesi yarattı. Böylece sadece Siyonistler değil aynı zamanda kendi bekaları için korsan rejime sığınan gerici Arap rejimleri de korkuya kapıldılar. Bu yüzden Lapid bu ziyarette gerici Arap rejimlerine nüfuz ve sömürülmeleri için adeta güvence vermeye çalıştı.
Aslında Birleşik Arap Emirlikleri ve kendi halklarından koparak, yıkılmakta olan Siyonistlerin duvarına yaslanan bazı Arap ülkelerinin bilmesi gereken konu, Mısır ve Ürdün’ün siyonist rejim ile ilişikleri normalleştirme tecrübesinde olduğu gibi benzer oyunların onlara güven oluşturmayacağı ve siyonist rejimin de onların güvenebileceği bir taraf olmayacağıdır. Buna ilaveten Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer bazı Arap ülkelerin bu girişimi, Filistinliler ve Filistin meselesinin sırtına saplanan bir hançerdir; bu yüzden Müslümanların misillemesini de beklemeleri gerekir.

parstoday

Yorumlar