ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN KORSAN İSRAİL'E TEPKİ

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), tüm evrensel kanunları ve insani normları çiğneyen İsrail işgal güçlerinin, savunmasız ve çaresiz Filistinlilere yönelik en ağır hak ihlallerini sürdürdüğünü ortaya koydu. 

Görüntülenme: 1251 Tarih: 26 Haziran 2021 19:31
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ'NDEN KORSAN İSRAİL'E TEPKİ

İsrail’in işlediği suçlara geniş yer veren Af Örgütü, işgal altındaki Filistin kentlerindeki sivillere yönelik hak ihlalleriyle ilgili bir rapor yayınladı.

Raporda, işgal güçlerinin, kitlesel tutuklamalar gerçekleştirdiği, barışçıl protestoculara karşı yasa dışı güç kullandığı ve İsrail zindanlarındaki esirlere işkence ve kötü muamelede bulunduğu vurgulandı.

Af Örgütü’nün resmî web sitesinde yer alan raporda, İsrail polisinin, İsrail vatandaşı Filistinli Arapları, Yahudi yerleşimcilerin kendilerine karşı kasıtlı saldırılarından koruyamadığı belirtilerek, saldırıların sosyal medya mecralarından önceden duyurulduğu ancak İsrail güvenlik birimlerinin engel olmadığı ifade edildi.

UAÖ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Yardımcısı Salih Hicazi, “Uluslararası Af Örgütü tarafından toplanan kanıtlar, İsrail polisinin, İsrail'deki ve işgal altındaki Doğu Kudüs'teki Filistinlilere karşı uyguladığı acımasız ayrımcılığın ve kullandığı aşırı gücün çarpıcı bir resmini sunuyor.” dedi.

Hicazi, “İsrail polisi, ister Yahudi ister Filistinli olsun İsrail'in kontrolü altında yaşayan tüm insanları korumakla yükümlüdür. Ne yazık ki bölgede şiddet olaylarının patlak vermesi üzerine tutuklananlara bakıldığında kahir ekseriyetinin Filistinliler olduğu görülüyor.” ifadelerini kullandı. 

Af Örgütü’nün önemli isimlerinden Hicazi, işgal polisinin, tutuklanan az sayıdaki İsrail vatandaşı Yahudilere yumuşak davranırken, Filistinli Müslümanlara karşı çok kötü ve sert davrandığına dikkat çekti. 

Ayrıca raporda, aşırılık yanlısı Yahudi örgütlerin ırkçılığa dayalı eylemlerini sürdürdüğü ve İsrail makamlarının hukuksuzluklara göz yumduğu kaydedildi.

Filistinlilerin hayatlarına mal olacak uygulamaların ve hak ihlallerinin kabul edilemez olduğunu aktaran Hicazi, Mayıs 2021'de kurulan BM İnsan Hakları Konseyi Soruşturma Komisyonu'nu, işgal güçlerinin ürkütücü ihlallerini araştırmaya çağırdı.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar