IRKÇI İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ DEVAM EDİYOR

Perşembe akşamı açıklanan ırkçı İsrail parlamento seçimlerinin nihai sonucu, bu rejimin siyasi arenasında bir çıkmazın devam ettiğini gösteriyor. 

Görüntülenme: 1325 Tarih: 26 Mart 2021 09:25
IRKÇI İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ DEVAM EDİYOR

Irkçı rejim İsrail Merkez Seçim Komisyonu, salı günü düzenlenen seçimin oy sayımını tamamlayarak neticeleri kamuoyuyla paylaştı. 

Komisyonun yayımladığı verilere bakılırsa, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi 120 sandalyeli Meclise 30 milletvekili göndererek seçimi önde tamamladı. 

Netanyahu’nun rakibi Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid (Gelecek Var) Partisi 17 milletvekili çıkardı. Ultra-Ortodoks Yahudileri temsil eden Şas Partisi ise 9 sandalyeyle üçüncü oldu. 

Müdafa Bakanı Benny Gantz’ın partisi Mavi-Beyaz 8, Naftali Bennett liderliğindeki Yamina ile İsrail Evimiz, İşçi Partisi ve Birleşik Tevrat Partisi yedişer milletvekili çıkardı. 

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden 3 partinin oluşturduğu Ortak Arap Sıralaması Bloku, Gideon Saar liderliğindeki Yeni Ümit, sol blokta yer edinen Meretz ve aşırı sağ görüşleriyle öne çıkan Dini Siyonizm Partisi altışar milletvekiliyle Meclise girdi. 

İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden öteki oluşum Birleşik Arap Sıralaması (Ra’am) de 4 milletvekili çıkarmayı başardı. 

Likud’un yanı sıra Netanyahu liderliğinde koalisyon hükümeti kurulmasına destek vermesi beklenen Şas, Birleşik Tevrat, Yamina ve Dini Siyonizm’in toplam iskemle sayısı 59’da kalmış olarak koalisyonu oluşturmak için lüzumlu 61 milletvekiline ulaşamadı. 

Öte taraftan Netanyahu karşıtı partilerin sandalye sayısı koalisyon kurmaya kafi gözükse de bu ihtimalin önünde birçok engel bulunuyor.

Bu engellerin başlangıcında başbakanın kim olacağı mevzusundaki belirsizlik ve İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Sıralaması Bloku ve Ra’am’ın içinde yer alacağı koalisyon hükümetine öteki muhalif partilerin katılmayı reddetmesi geliyor.

Şas, Birleşik Tevrat ve Dini Siyonizm’in Netanyahu cephesinden ayrılarak öteki partilerle koalisyon kurma ihtimalinin de düşük olduğu yorumları yapılıyor.

Bu yüzden Netanyahu karşıtları Gelecek Var, Mavi-Beyaz, İşçi Partisi, İsrail Evimiz, Yeni Ümit ve Meretz partilerinin koalisyon hükümeti kurabilmek için Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Sıralaması Bloku yada Ra’am’ın desteğini alması gerekiyor. 

Sadece bilhassa İsrail Evimiz ve Yeni Ümit partilerinin Ortak Arap Sıralaması Bloku ile Ra’am’ın destek vereceği koalisyona katılmayı kabul etmesinin zor olduğu dile getiriliyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı ırkçı İsrail’i yeni bir koalisyon krizinin beklediği yorumları yapılıyor. 

Parstoday

Yorumlar