NETANYAHU TRUMPLAŞIYOR

İşgal altındaki topraklarda son iki yılda dördüncü kez parlamento seçimlerinin düzenlenmesine iki haftadan az bir süre kala Siyonist Rejim İsrail başbakanı, İsrail'deki siyasi çıkmaz sonuçları hususunda uyarıda bulundu. Haberler Netanyahu'nun iktidarda kalmak için yandaşlarından medet umduğu ve Trump'ın yandaşlarının Kongre'ye saldırısına benzer bir tavır göstermek istediğini gözler önüne seriyor. 

Görüntülenme: 1251 Tarih: 12 Mart 2021 18:27
NETANYAHU TRUMPLAŞIYOR

Son iki yılda İsrail'deki dördüncü parlamento seçimlerinin 23 Mart günü düzenlenmesi bekleniyor.  İşgal altındaki toprakların dışında ise seçimler başlamış bulunuyor. İşgal altındaki seçimler iki gün sürmektedir.  İsrail'in Kan kanalı ise  işgal altındaki topraklar dışında BAE, Fas ve Bahreyn olmak üzere dünyanın 100 ülkesinde 104 oy toplama merkezinde düzenlendiğini bildirdi. 

İsrail anayasasına göre  parlamentoda 120 sandalyeden 61 sandalyeyi yani sandalyelerin salt çoğunluğunu elde eden siyasi hareket başbakanı tanıtabilir.  Son üç seçimde ise hiçbir siyasi parti ve hareket sandalyelerin çoğunluğunu elde edememiştir.  Üçüncü seçimlerin ardından da seçimlerin iki asıl rakibi sayılan Netanyahu ve Benny Gantz koalisyon hükümeti kurarak dönüşümlü kabine oluşturdular. Ancak bu hükümetin ömrü de 6 ay kadar oldu ve sonunda düştü. 

Burada önemli olan husus Netanyahu'nun koronavirüs pandemisi bahanesi ile özel ekonomik planların uygulanması çerçevesinde ticari meslek sahiplerine mali destek vermek istemesi idi. Ancak İsrail baş savcısı Avihay Mendelblit  bu girişime karşı çıktı ve bu girişimi hakaret içerikli olarak adlandırdı. Gerçekte Siyonist Rejim İsrail baş savcısı Netanyahu'nun bu projeyi kendi seçim kampanyası doğrultusunda suistimal etmek istediğini düşünüyor. 

Buna esasen  Siyonist Rejim İsrail elebaşısı, parlamento seçimlerinin düzenlenmesinin arifesinde, ticari meslek sahiplerinden İsrail adalet bakanlığı karşısında gösteriler düzenlemelerini istedi. İsrailli medya organları ve analistleri ise  Netanyahu'nun adalet bakanlığı karşısında gösteri düzenlenmesi yönündeki talebini Amerika eski başkanı Donald Trump'ın yandaşlarını Kongre'ye saldırmaya teşvik etmesi ve kışkırtmasına benzettiler.  Y Net, İbranice yayın yapan site ise şöyle yazdı:"  Bu çağrı bize Washington'da göstericilerin Kongre'yi kuşatmasını hatırlatıyor. "

 Netanyahu'nun bu girişimi bir yandan  onun gelecekte mevcut makamını kaybetmesinden kaygılı olduğunu ve diğer yandan da   İsrail yargı erkine baskı uygulayarak yolsuzluk dosyalarını düşürmek istediğini gösteriyor.

Bir başka önemli nokta ise  işgal altındaki topraklarda son iki yıldaki dördüncü parlamento seçimlerinin, bu siyasi çıkmazın işgal altındaki topraklarda ve Siyonist makamlarda derin endişelere yol açtığı sırada düzenlenmektedir.  Bu doğrultuda da zaten Siyonist Rejim başkanı Ruven Rivlin 9 Mart günü  Siyonist Rejim İsrail istihbarat teşkilatı üst rütbeli komutanları konferansında   sürekli siyasi krizin devam etmesinin, halkın devlet kurum ve kuruluşlarına ve sözde demokratik düzene olan güvenlerini sarsacağını ve tehdit oluşturacağını belirtti. 

Buna rağmen 23 Mart parlamento seçimlerinde özel siyasi bir hareket, grup veya partinin salt çoğunluğu elde edebileceğine dair de hiçbir emare görülmemektedir.   Halihazırda başbakan Binyamin Netanyahu'nun  liderliğini yaptığı  Sağcı harekette bile  çatlaklar ve fay hatları git gide büyümektedir.  Buna rağmen  mevcut Siyonist Rejim İsrail savaş bakanı aynı zamanda ana muhalefet sayılan  Mavi Beyaz Koalisyonu lideri  Benny Gantz'ın durumu da geçmiş seçimlerle kıyaslanamaz durumdadır ve bu seçimlerde zafer kazanmak için pek şansı bulunmamaktadır. 

parstoday

 

Yorumlar