GASIP İSRAİL İSTİHBARAT BAŞKANI ELİ COHEN SUDAN'A NEDEN GİTTİĞİNİ AÇIKLADI

İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen, beraberindeki resmi heyetle Sudan'ın başkenti Hartum’a yaptığı ziyaret ve burada bir araya geldiği yetkililerle ele aldığı konular hakkında açıklamalarda bulundu. 

Görüntülenme: 1181 Tarih: 28 Ocak 2021 09:04
GASIP İSRAİL İSTİHBARAT BAŞKANI ELİ COHEN SUDAN'A NEDEN GİTTİĞİNİ AÇIKLADI

Siyonist İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesine konuşan Cohen, Hartum'daki yetkililerin, normalleşme anlaşmaları kapsamında her alanda iş birliği ile ikili ilişkileri hızlı bir şekilde ilerletmek istediklerini ifade ettiklerini ileri sürdü.

Söz konusu görüşmelerde Sudan kökenli 6 kişinin sözde İsrail topraklarına hukuksuz şekilde sızdığını ve bunların ülkelerine dönmesi gerektiğini aktardığını söyleyen Cohen, göçmenlere mesleki eğitim verilip Sudan’a iade edileceklerini, yasa dışı göçmenlere iş fırsatı oluşturulması bağlamında Sudan’da büyük bir ticari projenin hayata geçirileceğini ve ekonomisini geliştirmesi için de Hartum’a yardımda bulunacaklarını ifade etti.

Açıklamalarında Siyonist Bakan Cohen, görüşmelerde, Tel Aviv ve Hartum'da karşılıklı büyükelçiliklerin açılması, ekonomi ve tarımsal alanlarda iş birliğini geliştirmek üzere toplantıların yapılması konusunda ittifak edildiğini ve İsrail uçaklarının Sudan hava sahası üzerinden uçmasına izin verileceğini vurguladı.

Öte yandan Cohen, Sudan Savunma Bakanı Yasin İbrahim'in istihbarat iş birliği için bir mutabakat taslağı sunduğunu ve üzerinde bazı değişiklikler yapıldıktan sonra resmi olarak imzalandığını da sözlerine ekledi. Mutabakat zaptının içeriğine ilişkin ise bilgi paylaşılmadı.

Diğer taraftan İsrail basını, İsrail İstihbarat Bakanı Eli Cohen’in, pazartesi akşamı geç saatlerde Sudan’ı ziyaret ettiğini ve bunun iki ülke tarihinde bir ilk olduğunu bildirmişti.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 23 Ekim 2020'de yaptığı açıklamada, Sudan'ın İsrail ile barış yapmak ve ilişkilerini normalleştirmek konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Geçtiğimiz haftalarda ise işgalci İsrail ile Sudan arasında varılan "ilişkilerin normalleştirilmesi"ne yönelik anlaşma, Sudan’da törenle imzalanmıştı.

Bunun hemen öncesinde Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Trump'ın Sudan'ı "teröre destek veren ülkeler" listesinden çıkarma kararını imzaladığı bildirilmişti.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar