FAS HALKI KORSAN İSRAİL İLE NORMALLEŞMEYE KARŞI

Ümmetin Davalarına Destek İçin Fas Heyeti, İslam ülkesi Fas ile işgalci İsrail arasındaki normalleşme kararını kınayarak, Filistin halkına desteklerini sürdüreceğini vurguladı. 

Görüntülenme: 1307 Tarih: 11 Aralık 2020 02:55
FAS HALKI KORSAN İSRAİL İLE NORMALLEŞMEYE KARŞI

Filistin Enformasyon Merkezi’ne de ulaşan açıklamada, Fas hükümetinin daha önce de perde arkasında İsrail yetkililikleriyle muhtelif alanlarda işbirliği yaptığı belirtilerek, dolayısıyla Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya varmasının şaşırtıcı olmadığına dikkat çekildi.

Filistin meselesinin tüm Faslılarının temel davası olduğu ve Filistin'in özgürlüğe kavuşturulması gereken bir emanet olduğu belirtilen açıklamada, siyasi partilere, insan hakları savunucusu kuruluşlara, davet vakıflarına ve uluslararası camiaya seslenilerek normalleşme anlaşmalarını kınama çağrısı yapıldı. Ayrıca açıklamada, Filistinlilerin meşru haklarına yönelik ihlallerin ve İsrail rejiminin hukuksuz uygulamalarının son bulması için acilen harekete geçilmesi gerektiğine işaret edildi.

Açıklamada aynı zamanda Fas halkına, koronavirüs salgını bağlamında sağlık önlemlerine riayet edilerek normalleşme karşıtı tutumlarını ifade etmek için her türlü barışçıl protestoyu düzenlenme çağrısında bulunuldu.

Kullanıcılar, anlaşmayı "utanç denizine düşmek" olarak yorumlarken, "Anlaşma ihanettir ve bu karar halkı temsil etmiyor", "İstila, istila olarak, ihanet de ihanet olarak kalacak" gibi mesajlar paylaştı.

Diğer taraftan Fas Kralı 6'ncı Muhammed'in ülkesinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme kararı aldığını açıklaması, ülkedeki sosyal medya kullanıcıları tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Fas ve İsrail'in tam diplomatik ilişki kurulmasına yönelik anlaşmaya vardığını ve Batı Sahra'da Fas'ın hâkimiyetini tanıdığına dair bir bildirge imzaladığını duyurmuştu.

Fas Kralı 6. Muhammed de İsrail'le ilişkilerin "en yakın zamanda" kurulacağını bildirmişti. Fas, bu kararla birlikte, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan'ın ardından İsrail'le son birkaç ay içinde diplomatik ilişki kuran dördüncü Arap ülkesi, Kuzey Afrika bölgesinde ise ilk ülke oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar