KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR (ANALİZ)

Siyonist Rejim İsrail'de siyasi krizler devam etmektedir. 

Görüntülenme: 1577 Tarih: 07 Aralık 2020 02:41
KORSAN İSRAİL'DE SİYASİ KRİZ BÜYÜYOR (ANALİZ)

Bu çerçevede İsrail parlamentosu-Knesset'in üyeleri, ilk tur oylamada bu yasama kurumunu feshetmeyi kabul etti. 61 Siyonist parlamento temsilcisi,  parlamentoyu feshetmeyi kabul ederken, 54 parlamento temsilci de buna karşı çıktı. Siyonist rejim parlamentosunun feshinin kesinleşmesi için bu konunun üç kez daha oylanması gerekiyor.

Aslında bu parlamento feshi oylaması ve süreci daha büyük bir siyasi krizin parçasıdır. İşgal altındaki topraklardaki siyasi kriz Kasım 2018'de başladı. sağcı İsrail Evimiz partisi üyeleri ve Avigdor Liberman'ın  Binyamin Netanyahu'nun kabinesinden ayrılmasıyla kabine çoğunluğunu kaybetti ve parlamentonun dağılmasıyla  da 9 Nisan 2019'da erken seçimler düzenlendi.

Seçimden sonra Binyamin Netanyahu'nun başında bulunduğu Likud partisi ve onun sağcı müttefikleri sandalyelerin çoğunu kazandılar, ancak yeni bir kabineyi yine de kuramadılar. Bu nedenle, Binyamin Netanyahu'nun parlamentodaki müttefikleri, başka bir kişinin kabineyi oluşturmasını önlemek için 17 Eylül 2019'da parlamentoyu feshetme ve ikinci bir erken seçim yapma kararı aldı.

Eylül 2019 seçimleri de yeni bir kabinenin kurulmasına yol açamadı, parlamento yeniden feshedildi ve Mart 2010'da üçüncü parlamento seçimleri yapıldı. Seçimlerde hiçbir parti çoğunluğu kazanmasa da, Likud parti lideri Binyamin Netanyahu ve Mavi ve Beyaz Koalisyonu lideri Benny Gantz, dördüncü bir seçimi önlemek için bir koalisyon kabinesini kurmayı ve dönüşümlü bir başbakanlık sürecini başlatmayı  kabul ettiler.

Anlaşmaya göre, Netanyahu ilk 18 ayda başbakan olacak ve Gantz, Kasım 2021'den itibaren 18 ay daha İsrail'in başbakanı olacaktı. Ancak Siyonist elebaşısı Binyamin Netanyahu ile İsrail Savaş Bakanı Gantz arasında o kadar çok güven boşluğu ve uçurumu vardı ki, başlangıçta kabinenin uzun sürmeyeceği tahmin edilebiliyordu. .

7 ay sonra ise parlamentoyu feshetmek ve dördüncü bir seçim yapmak için ilk adım atılmış görünüyor. İsrail parlamentosunu üç tur oylamayla feshetme planının nihai olarak onaylanması için her üç aşamada da 120 oydan 61 oyu yani yarıdan bir fazla oyu kazanması ve mutlak çoğunluğun elde edilmesi gerekir. 

Bütçe anlaşmazlığı, muhalefetin parlamentoyu feshetme planının ana nedenlerinden biriydi. Netanyahu bütçeyi bir yıllığına hazırlamayı planlıyor, ancak Gantz bir koalisyon hükümeti kurmak için varılan anlaşmaya göre bütçenin iki yıllığına hazırlanması gerektiğinde ısrar ediyor. Bir diğer etken ise Netanyahu kabinesinin başta koronavirüs pandemisi olmak üzere iç sorunlar karşısında yetersiz bir düzeyde kalmasıdır.

Bu bağlamda, Siyonist Rejim  parlamentosunun dağılmasının ana tasarımcısı olan Yesh Atid partisinin lideri Yair Lapid bunu bir zafer olarak değil, Koronaya dikkat eden, ekonomiye önem veren  ve İsrail toplumundaki karşılıklı nefreti sona erdiren farklı bir kabinenin gelişi olarak niteledi. 

Son nokta ise parlamentonun dağılması ve dördüncü seçimlerin yapılması ile  işgal edilen topraklardaki ihtilafların ve siyasi krizin devam etmesinin açıkça gün yüzüne çıkmasıdır. Bu süreç siyasi çatışmaları da körükleyebilir.  Siyonist gazete Haaretz, parlamentonun fesih planının ilk turunun onaylanmasının ardından, "İsrail iki yıldan kısa bir süre içinde dördüncü kez yeniden seçime doğru ilerliyor, bu sadece bir seçim değil, siyasi gerilimin körüklenmesidir. " ifadelerine yer verdi. 

parstoday

Yorumlar