TRUMP'IN ORTADOĞU ESKİ DANIŞMANINDAN KÜSTAH AÇIKLAMA

 

Görüntülenme: 2175 Tarih: 15 Haziran 2020 08:31
TRUMP'IN ORTADOĞU ESKİ DANIŞMANINDAN KÜSTAH AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Batı Şeria için “Filistin toprakları” ifadesinin kullanılmasından rahatsız olduğunu söyleyerek yeni bir küstahlığa imza attı. 
 
Trump'ın eski Ortadoğu Özel Temsilcisi Yahudi asıllı Greenblatt, İbranice yayın yapan İsrail el-Yevm gazetesine verdiği mülakatta, “Batı Şeria Filistin toprağı değildir. Üzerinde tartışmaların devam ettiği bir bölgedir. Bu sorunun çözüme kavuşmasının tek bir yolu vardır o da Filistin ve İsrail taraflarının bir masaya oturup anlaşma yapmalarıdır.” ifadelerini kullandı.
 
2017 başında Beyaz Saray'da çalışmaya başlayan ve görevindeki ikinci yılını doldurmasının ardından görevinden ayrılan Greenblatt, “Batı Şeria’nın ilhakı kanuna aykırı değildir. Alınan ilhak kararının uygulamaya sokulması demokratik yollardan seçildiğini söyleyen İsrail Hükümetinin görevidir.” dedi.
 
Filistin davasının tasfiyesini amaçlayan ve Başkan Trump'ın Beyaz Saray’da açıkladığı sözde barış planının mimarlarından olan Greenblatt, Trump'ın Kasım 2020'de yapılacak seçimleri kaybetmesi halinde sözde barış planının tehlikeye düşebileceğini söylemişti.
 
ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile 28 Ocak'ta Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı sözde Orta Doğu barış planında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim yerlerinin "İsrail'in toprağı" olarak kabul edilmesi ve Tel Aviv yönetiminin Filistin'e ait Ürdün Vadisi üzerindeki hakimiyetini sürdürmesi maddeleri yer alıyordu.
 
ABD ve İsrailli yetkililerden oluşan ortak komisyon, sözde barış planının ardından söz konusu bölgelerin "ilhakı" için Batı Şeria'da haritalandırma sürecine başlamıştı.
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar