SİYONİSTLER BEYT İKSA KÖYÜNDE İŞGALİ GENİŞLETİYOR

 

Görüntülenme: 1774 Tarih: 17 Mayıs 2020 23:39
SİYONİSTLER BEYT İKSA KÖYÜNDE İŞGALİ GENİŞLETİYOR

İşgal altındaki Kudüs’ün köylerinden Beyt İksa (eski adı Batı Beyt Aksa), Arapçada büyük felaket anlamına gelen ve Filistinlilerin kanayan yarası olan Nekbe'den günümüze kadar devam eden işgalci İsrail’in yaptığı suç ve haksızlıkların bir kanıtı olarak öne çıkıyor.
Köy halkından bazıları, zaman zaman bu suçlar ve haksızlıklar nedeniyle göç etmek zorunda kalmış olsa bile, Nekbe’den günümüze kadar devam eden işgalci İsrail’in saldırılarına rağmen köyünü terk etmeyen Filistinlilerin sayısı azımsanmayacak kadar çok.
İşgalci İsrail, yaklaşık 14 bin dönüm olan Beyt İksa köyünün, yakındaki Yahudi yerleşim birimlerini genişletmek ve bir demiryolu inşa etmek için 12 bin dönümüne el koydu. İsrail, köy halkına, topraklarını terk etmeleri için tüm gücüyle çeşitli baskılar uyguladı. Köy nüfusu 1700’e kadar gerilemesinin yanı sıra 35 bin köylü farklı bölgelerde mülteci olarak yaşıyor. 
 
Nekbe 48 
Antik Roma kalıntılarının olduğu Beyt İksa köyünde, 1948’de evleri havaya uçuran ve köy camisini yok eden Siyonist çetelerin saldırılarına maruz kalan köy haklı topraklarını terk etmek zorunda kaldı. 
Köy halkından Muhammed Hemedan 1949’da imzalanan Rodos ateşkes anlaşması üzerine köy halkından bazılarının köye döndüklerini anlatırken çoğunun Ürdün’de mülteci olarak kaldığını söyledi.
 
1967 işgali 
1967'de, işgal ordusu çeteleri Batı Şeria'yı kontrol altına aldıktan sonra Beyt İksa, İsrail işgali altına giren ilk köy oldu.
O günden bu yana köy arazilerine el koyan işgalci İsrail, yakın zamanda köyün farklı yerlerindeki pek çok araziye daha el koydu. İsrail’in işgaline maruz kalan Beyt İksa köyünün etrafında "Ramut Alun", "Müfi Siirt", "Netsfi Tefuh", "Har Samuel" ve “Atrut” Yahudi yerleşim merkezleri kuruldu. Ayrıca işgalciler, Kudüs'ü Tel Aviv'e bağlayan demiryolunun inşası için köy arazilerine el koymaya devam ediyor.
 
Ne Nekbe’ler (Felaketler) bitti ne acılar dindi 
Siyonist İsrail sadece köy arazilerine el koymakla yetinmedi bunun yanı sıra 2008’de köydeki tek giriş noktasına bariyer inşa etmeye başlayarak köyün Kudüs’e bağlanan yollarını da kapattı. İnşa edilen bu bariyer 2010 yılında kalıcı olarak sabitlendi. 
Köyde kalan az sayıdaki sakinlerinden İbrahim el-Kisvani, bariyerin inşasından bu yana işgalcilerin köye sıkı bir kuşatma uyguladığını belirterek, özel izinler veya belediyenin bir üyesi olması dışındaki Filistinlilere köye girişin yasak olduğunu söyledi.
El-Kisvani, İsrail işgal güçlerinin, 1928'de kurulan ve Kudüs şehrine bağlanan Beyt İksa'nın girişini tamamen kapattığını ve otobüs, taksi vebenzeri toplu taşıma hattını durdurduğunu belirtti.
İbrahim el-Kisvani şöyle devam etti: Ulaşım konusundaki bu haksızlıklar, Kudüs kimliğini taşıyan ve 1948’den beri Kudüs’te çalışan 800’den fazla vatandaşın yerinden edilmesine yol açtı. Köyden Kudüs merkezine olan 10 dakikalık yolculuk 2 saate kadar çıktı. 
 
Köyde eğitim 
Köyün eğitim imkânları konusunda ki durumu da pek farklı değil. Köyde sadece iki okul ve bir anaokulu bulunuyor. Sınırlı imkânlara rağmen köyde eğitim devam ediyor. 
Bununla birlikte, köyün dışında yaşayan öğretmenler burada çalışmak istemiyor. Öğretmenlerin köye giriş için özel izinleri olmasına rağmen, işgal güçleri tarafından girişleri geciktiriliyor veya engelleniyor.
 
Büyük hapishane
Beyt İksa belediyesi, köyün büyük bir hapishaneye dönüştüğünü ve çevresinden soyutlanması nedeniyle köy halkının zor koşullarda yaşadığını teyit ediyor. İşgal güçleri, köyün Kudüs’e yakınlığından dolayı önemli olan konumu nedeniyle köy halkını göç etmeye zorlamak için köyün giriş çıkışlarını kapatarak onlara açık cezaevi havası yaşatıyor.
Köy belediyesi, vatandaşların acılarını bir dosyaya sığdırmanın mümkün olmadığına işaret ederek Kudüs’e olan giriş çıkışların kapatılmasından sonra köy nüfusunun 1700’e kadar gerilediğini belirtti. 
Son olarak köy sakinlerinden biri, eliyle göğe işaret ederek şöyle dedi: Beyt İksa, Nekbe’den bu yana Kudüslülerin nasıl acı çektiğinin kanıtıdır. 
 
 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar