FİLİSTİNLİLERİN DİNMEYEN ACISI: NEKBE GÜNÜ

 

Görüntülenme: 1601 Tarih: 16 Mayıs 2020 01:40
FİLİSTİNLİLERİN DİNMEYEN ACISI: NEKBE GÜNÜ

1948'deki Nekbe'den (Büyük Felaket) bu yana topraklarından zorunlu göçe tabi tutulan Filistinlilerin hem nüfusu arttı hem de vatanlarına karşı duydukları özlem arttı. Yurdundan uzaklaştırılan bu mazlum coğrafyanın çocukları, vatanlarına dönme hayallerini kuruyor. 
Filistin Enformasyon Merkezi, bu felakette yaşanan zulüm ve acıyı hatırlatmakla birlikte dağılmış Filistin halkının haklarını savunarak seslerini her yoldan haykırıyor… 
Nekbe (Büyük Felaket)
Filistinli vatandaşlar için zorunlu göç ve katliamların simgesi olan "Nekbe" üzerinden 72 yıl geçti. Filistinliler bugüne "Büyük Felaket" anlamına gelen Nekbe ismini veriyor.
İşgalci İsrail'in 14 Mayıs 1948'de tarihi Filistin topraklarında kuruluşunu ilan etmesi, Filistinliler için onlarca yıldır devam eden felaketler silsilesinin başlangıcı oldu. Bu nedenle İsrail'in kurulduğu tarih olan 14 Mayıs'ı takip eden gün yani 15 Mayıs "Nekbe" günü olarak sembolleşti.
Siyonist İsrail güçleri Nekbe sırasında 1 milyona yakın Filistinliyi zorla topraklarından çıkararak sürgün etti. Filistinlilere ait 675 köy ve belde yok edildi. Siyonist çeteler 70'ten fazla katliam gerçekleştirdi ve 15 binden fazla Filistinli vatandaş hayatını kaybetti.
Nekbe'de sürgün edilen binlerce Filistinli, ülke içinde ve dışında oluşturulan 61’den fazla mülteci kampında zor şartlar altında hayatlarını sürdürüyor.
Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki mülteci kamplarının yanı sıra başta Suriye, Lübnan ve Ürdün olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde vatanlarından uzakta hayat süren Filistinli mülteciler, vatanlarına ve asıl topraklarına dönme hayallerini kuruyor.
 
 Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar