RAFET MURRA YAZDI: UNRWA FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERE GEREKEN YARDIMI YAPMIYOR

 

Görüntülenme: 1818 Tarih: 11 Nisan 2020 16:25
RAFET MURRA YAZDI: UNRWA FİLİSTİNLİ MÜLTECİLERE GEREKEN YARDIMI YAPMIYOR

Dünyada koronavirüs salgınının yayılmaya başladığı ilk günden bu yana Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı ya da kısa adıyla UNRWA, asli görev ve sorumluluğu olmasına rağmen şuna kadar Lübnan'daki Filistin toplumu içinde bu salgınla mücadele etmek için hiçbir şey yapmadı.
 
Birleşmiş Milletler tarafından fonlanan UNRWA'nın, Lübnan'daki yıllık bütçesi 70 milyon dolardan fazla.
 
Üç aydan fazla bir süredir dünyanın en önemli ülkeleri ve hükümetleri, koronavirüs salgını ve felaket boyutuna varan olumsuz sonuçlarından ciddi manada etkilenerek yerinden fırladılar.
 
3 ayı aşkın bir süredir dünyada sağlık sistemleri ve hastaneler derin bir sarsıntı geçiriyor.
 
Üç aydan fazla bir süredir dünyanın ekonomik sistemleri, para piyasasının başkentleri ve büyük dev şirketler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sebep olduğu ekonomik kriz karşısında ya tek tek kapılarına kilit vuruyor ya da ciddi bir parçalanma ve savrulma yaşıyor.
 
Lübnan'daki Filistinli mültecilerin mevcut kötü durumu sır değil, bütün dünyada biliniyor.
 
Koronavirüs salgınının yayılmasının öncesinde bile ekonomik ve sosyal krizlerden mustarip olan Lübnan’daki Filistinli mültecilerin; virüsle mücadele kapsamında kurumların kapandığı, bütün işlerin durduğu, eğitimlere ara verildiği ve en önemlisi de olağanüstü hal ilan edildiği Lübnan’da şuan ki durumunu varın siz düşünün.
 
Lübnan'da uzun yıllardan beri birçok temel insani haktan yoksun olarak yaşayan Filistinli mülteciler, şuana kadar UNRWA'dan ve müdüründen sadece boş sözler dinledi.
 
Hemen her gün bir açıklama yapılıyor.
 
Acil durum eylem planı, acil yardım dağıtımı, sağlık planı, temel ihtiyaçların sağlanması, sağlık merkezleri için gerekli ekipmanlar, sağlık çalışanlarına salgınla mücadele eğitimi ve sosyal yardım alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları için finansal destek… Saydığım bu hizmetlerden hiç biri yok maalesef.
 
Bundan daha kötüsü ise UNRWA, belli bazı projeler için tahsis edilen fonları keserek sınırlı sayıda mülteciye kişi başına 25 dolar düşecek şekilde acil mali yardım yapma kararı aldı. Bir taraftan kayıtlara yardım yaptığını geçecek diğer taraftan sadece sınırlı saydaki mülteciye küçük yardımlar yaparak böylece birçok Filistinliyi kendi haline bırakacak.
 
Bu durum, ihtiyaç sahibi olan Filistinli guruplar arasında yeni bir sosyal krizinin meydana gelmesi anlamına geliyor.
 
Birleşmiş Milletler tarafında kurulan UNRWA, Lübnan'daki Filistinli mültecilerin talep ve ihtiyaçlarını kasıtlı olarak görmezden gelmenin ötesinde devekuşu misali kafasını kuma gömerek sessizliğe bürünüyor.
 
Ne bir gözetleyen nede hesap soran var.
 
Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Lübnan Direktörünün (Claudio Cordone) işi gücü toplantılar yapmak, gazetecilere brifing vermek ve basına görüntü vermek.
 
Sorun bu yöneticinin davranışı değil asıl sorun bazı Filistinli gruplar başta olmak üzere birilerinin, UNRWA’nın ihmallerini, kusurlarını örtmeyi amaçlayan kirli ve sorumsuz davranışlar sergilemesidir.
 
Bizim açımızda, ne demek istediğimi anlamanız yeterlidir.
RAFET MURRA
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar