FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARINDAN ABD'NİN BATI YAKA KARARINA SERT TEPKİ

 

Görüntülenme: 2230 Tarih: 19 Kasım 2019 23:14
FİLİSTİNLİ DİRENİŞ GRUPLARINDAN ABD'NİN BATI YAKA KARARINA SERT TEPKİ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun dün akşam yaptığı açıklamada, Donald Trump yönetiminin Batı Yaka'daki yahudi yerleşim merkezleri konusunda selefi Obama'nın tutumundan vazgeçtiğine ve Filistin'in Batı Yaka bölgesinde kurulan yahudi yerleşim merkezlerini yasal saydığına dair açıklaması sert tepkilere ve kınamalara neden oldu. 
 
Filistin İslami Cihad Hareketi, Mike Pompeo'nun açıklamasının tamamen sömürgeci zihniyetin ve Filistin halkına karşı düşmanca tutumun bir yansıması olduğunu dile getirdi. Bu açıklamanın yasal olmaktan tamamen uzak olduğunu ifade eden İslami Cihad Hareketi, ABD'nin siyonist işgali her hal ü kârda destekleyen, onun tüm haksızlıklarına arka çıkan iğrenç tutumunun bir yansıması olduğunu belirtti. 
 
İslami Cihad Hareketi, Arap dünyasının İsrail'in Gazze'ye, Batı Yaka'ya ve Kudüs'e yönelik saldırıları ve düşmanca tutumu karşısındaki suskunluğunun ABD'ye böyle bir açıklama yapma cesareti verdiğini vurguladı. 
 
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi de Pompeo'nun açıklamasının ABD'nin Filistin halkına ve onun ulusal haklarına karşı düşmanca tutumunun yeni bir göstergesi ve Filistin topraklarının gasp edilmesine açık izin, bu toprakların işgalinin sürdürülmesi için teşvik olduğunu belirtti. 
 
Fetih Hareketi'nin Merkez Konseyi üyesi Saib Arikat da yaptığı açıklamada ABD'nin Batı Yaka'daki gayri meşru yerleşim merkezleri hakkındaki tutumundan dönmesinin bütün uluslararası yasalara aykırı olduğunu söyleyerek; "O bu tutumuyla yerleşimcilerin taşkınlıklarıyla aynı safta yer almış, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yahudi yerleşiminin çıkarlarını savunmuştur" dedi. 
 
Hamas sözcüsü Hazım Kasım da konuyla ilgili açıklamasında ABD'nin bu tutumunun Filistin halkına ve haklarına düşman olanların tarafında yer aldığını bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı. Kasım, ABD'nin açıklamasının bütün uluslararası yasalara ve insan hakları ilkelerine aykırı olduğunu dile getirdi. 
 
Filistin Enformasyon Merkezi

Yorumlar