GAZZE'DE 70 BİN'DEN FAZLA HEPATİT VAKASI TESPİT EDİLDİ

img
GAZZE'DE 70 BİN'DEN FAZLA HEPATİT VAKASI TESPİT EDİLDİ

Gazze Şeridi’nden gelen sağlık verilerine göre, bölgede 70 binden fazla hepatit vakası tespit edildi. Tıbbi kaynaklar, bu hastaların büyük bölümünün acilen Gazze dışından tedavi desteğine ihtiyaç duyduğunu bildirdi.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, Aksa Şehitleri Hastanesi Sözcüsü Dr. Halil ed-Dekran, Gazze’deki sağlık sisteminin çökme noktasına geldiğini belirterek, geçiş kapılarının derhal açılmasının artık hayati bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti. Dekran’a göre, sınırların kapalı kalması, bölgede tehlikeli salgın hastalıkların hızla yayılmasına neden oluyor.

Dekran, Gazze’deki insani felaketin boyutlarına dikkat çekerek, hâlen 10 binden fazla şehidin kayıp olduğunu, kimliği tespit edilen şehit sayısının ise 68 bini aştığını söyledi. Binlerce kişinin hâlâ enkaz altında bulunduğunu belirten Dekran, işgal güçlerinin engellemeleri ve ekipman yetersizliği nedeniyle kurtarma çalışmalarının sürdürülemediğini aktardı.

Arap ülkelerine çağrıda bulunan Dekran, enkaz altında kalan şehitlerin çıkarılabilmesi için uluslararası düzeyde destek sağlanması gerektiğini vurguladı.

Gazze’ye ulaşan tıbbi yardımların yetersizliğine de değinen Dekran, işgal güçlerinin sadece 9 tır yardım malzemesinin girişine izin verdiğini, bunun ise sağlık krizini hafifletmeye yetmediğini kaydetti. Son saldırılar sırasında böbrek hastalarının yüzde 41’inden fazlasının hayatını kaybettiğini belirterek, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

Dekran ayrıca, tıbbi malzemelerin yüzde 67’sinin tamamen tükendiğini, bu durumun sağlık sistemini felç ettiğini ve sivillerin yaşamını doğrudan tehdit ettiğini ifade etti.

Gazze’de sağlık krizine çevresel sorunlar da eklendi. Kentin birçok bölgesinde kanalizasyon sularının sokaklara sızması, ciddi bir çevre ve halk sağlığı felaketine yol açtı. Uzmanlar, bu durumun bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırdığını belirtiyor.

Krizin temel nedenlerinden birinin, İsrail işgalinin Gazze Belediyesi’ne bağlı ekiplerin Cuhru’d-Dik bölgesindeki ana çöp depolama sahasına erişimini engellemesi olduğu bildirildi. Bu engelleme sonucunda 250 binden fazla ton çöpün kentte biriktiği ifade edildi.

Savaş sırasında belediyeye ait araç ve ekipmanların yüzde 85’inin tahrip edilmesi, temizlik ve atık toplama çalışmalarını büyük ölçüde durdurdu. Bu durum kemirgen ve haşere yayılımını hızlandırarak halk sağlığını daha da tehlikeye soktu.

Buna ek olarak, bölgede devam eden su kıtlığı, zaten ağır insani koşullar altında yaşayan Gazze halkının sıkıntılarını daha da derinleştirdi.



Makaleler

Döviz Kurları

Güncel

Hava Durumu

Link kopyalandı!