ABD UCM'Yİ TEHDİT ETTİ

İsrail yanlısı bazı ABD’li senatörlerin, UCM’yi ‘Lahey İşgal Kanunu’ ile tehdit ettikleri bildirildi. 

Görüntülenme: 314 Tarih: 28 Mayıs 2024 12:13
ABD UCM'Yİ TEHDİT ETTİ

ABD yönetiminin, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant için tutuklama emri istemesinin ardından Uluslararası Ceza Mahkemesini tehdit etmesi, bir kez daha ‘Lahey İşgal Kanu’nu gündeme getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, geçtiğimiz günlerde yönetimin UCM üyelerine yaptırım uygulamak ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne bir yanıt hazırlamak için Kongre ile birlikte çalışmaya istekli olduğunu açıklamıştı.

ABD yönetimindeki bazı İsrail yanlıları ise daha da ileri giderek, ABD başkanına mahkemeye doğrudan müdahale etme yetkisi veren ve ‘Lahey İşgal Kanunu’ olarak bilinen Amerikan Hizmet Üyelerini Koruma Yasası’na (Aspa) atıfta bulunularak, UCM’yi tehdit etmişti.

The Middle East Eye’de yer alan habere göre, 12 ABD Senatörü, UCM Başsavcısı Karim Han'a 24 Nisan'da gönderdikleri mektupta “İsrail liderliğinin tutuklanması için bir emir çıkarırsanız, bunu yalnızca İsrail'in egemenliğine değil, ABD'nin egemenliğine de bir tehdit olarak yorumlayacağız. Ülkemiz, Amerikan Hizmet Üyelerini Koruma Yasası'nda bu egemenliği korumak için ne kadar ileri gideceğimizi gösterdi” ifadeleri kullanıldı.

Lahey İşgal Kanunu, 11 Eylül saldırılarına yanıt olarak ABD Başkanı George Bush tarafından 2002 yılında imzalandı ve Ek Kongre Ödenekleri Yasası'na dahil edildi.

Kanun, ABD'ye, İsrail de dahil olmak üzere ABD askeri üyelerini ve müttefiklerini mahkemeden kurtarmak için 'gerekli ve uygun tüm araçları' kullanma yetkisi veriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre bu kanun, Lahey'de bulunan mahkeme tarafından tutuklu bulunan herhangi bir Amerikalıyı veya ABD müttefiki bir ülkenin vatandaşını “kurtarmak” için “askeri güç” kullanılmasına izin veriyor.

Biden yönetimi, daha önce mahkemeyi kınarken doğrudan bu yasaya atıfta bulunmaktan kaçınmıştı. Ancak yönetimin içindeki bazı İsrail yanlıları, doğrudan bu yasanın arkasına sığınarak, ABD'nin Ortadoğu'daki en yakın müttefikini hedef aldığına inandıkları savcı Han'ı tehdit ettiler.

Kıdemli ABD'li Diplomat Elliot Abrahams, “Lahey İşgal Kanunu teriminin de ima ettiği gibi, hiç kimse UCM’nin ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunu veya Amerikalıların kendilerini savunmak için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğunu bilmiyor” dedi.

İsrail yanlısı Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Brian Mast ise “Amerika Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni tanımıyor, ancak mahkeme müttefiklerimizi hedef aldığınızda ne olacağını kesinlikle bilecektir” diye konuştu.

Guardian gazetesi de Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen'in UCM eski savcısı Fatou Bensouda'yı Siyonist rejime yönelik savaş suçu soruşturmasını kapatması için tehditte bulunduğunu ortaya çıkarmıştı.

YDH

Yorumlar