LÜBNAN HALKINDAN HİZBULLAH'A DESTEK

Araştırma ve Belgeleme Danışma Merkezi tarafından yürütülen bir anket çalışmasına göre, Lübnan vatandaşlarının yarısından fazlası Hizbullah'ın eylemlerini destekliyor 

Görüntülenme: 153 Tarih: 22 Şubat 2024 16:45
LÜBNAN HALKINDAN HİZBULLAH'A DESTEK

Lübnan’da başta Gazze’deki gelişmeler olmak üzere son olaylar ve Hizbullah’ın İsrail işgal ordusu karşısındaki rolü hakkında önemli bir anket çalışması yapıldı.

Araştırma ve Belgeleme Danışma Merkezi tarafından yapılan anket çalışmasına, Lübnan genelinde Müslümanlar, Hıristiyanlar ve Dürziler dahil 400 kişi katıldı.

Ankete göre çoğunluk, İsrail işgalinin Lübnan'a karşı kapsamlı bir saldırı başlatmak için herhangi bir bahaneye ihtiyacı olmadığına inanıyor.

Katılımcıların yüzde 60’ı, İsrail’in Lübnan'a yönelik kapsamlı bir saldırıdan caymasını, “Hizbullah’ın askeri varlığı, artan gücünü göstermesi ve mevcut çatışmalar sırasında bu yeteneklerinin önemli bir bölümünü ortaya çıkarmasına” bağladı.

Şii ve Sünni Müslümanların ve Dürzilerin çoğunluğu bu görüşü desteklerken, Hıristiyanlar yüzde 30'luk bir oranla bu görüşü en az destekleyen kesim oldu.

Ankete katılanların yarısından fazlası, Lübnan'ın Direniş Ekseni içindeki konumunun, ülkenin duruşunu güçlendirdiği ve İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırganlığını caydırmaya yardımcı olduğu konusunda hemfikir. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırganlığına belirli ülkelerin nasıl tepki verdiğine ilişkin değerlendirme, çoğunlukla yüzde 54,2 ile Lübnan lehine olurken, onu yüzde 45 ile İran izledi. Bunu Rusya, Türkiye, Katar ve Mısır takip ederken, Suudi Arabistan yalnızca yüzde 7,5 ile en düşük puanı aldı.

Ayrıca ankete katılanların yüzde doksanı, Gazze'deki savaşın henüz bitmemesinin ana nedeninin, ABD olduğunu düşünüyor.

YDH

Yorumlar