GAZZE'NİN ALTINDAKİ TÜNELLER

İsrail rejimi ordusunun yayımladığı fotoğraflar Gazze’de bir şehre dönüşmüş gelişmiş bir tünel ağının varlığına işaret ediyor. 

Görüntülenme: 290 Tarih: 12 Şubat 2024 09:14
GAZZE'NİN ALTINDAKİ TÜNELLER

Filistin İslami Direniş Hareketi HAMAS’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın 7 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirdiği Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından Gazze’yi kuşatarak, HAMAS’ın lider ve askeri kadrosunu yok edeceğini açıklayan İsrail rejimi ordusu bugüne kadar devasa bir tünel ağının ancak küçük bir kısmına ulaşabildi.

HAMAS tarafından idare edilen Gazze Şeridi’nde 470 kilometreyi bulan bir tünel ağının varlığından söz edilirken, İsrail rejimi ordusunun bulguları yer altında sadece tünellerin değil, bir şehrin varlığını düşündürüyor.

İsrail rejimi HAMAS lideri Yahya Sinvar ile askeri kanat sorumlusu Muhammed Deyf'in bu tünellerde saklandığını ve yanındaki İsrailli rehinelerle birlikte sürekli olarak yer değiştirdiğini varsaydığından, tüneller yoluyla Sinvar’a ulaşmaya çalışıyor.

İsrail rejimi ordusunun bugüne kadar ulaştığı tünellerin tek kişinin hareket edebileceği basit operasyon tünellerinden, araçların geçebileceği büyüklükte olanına kadar çok çeşitli ebat ve donanımda olduğu görülüyor.

Yakın zaman evvel paylaşılan fotoğraflar ve açıklanan hususlardan bu tünellerde silah ve cephanenin depolandığı alanlardan, yaralılara acil müdahelede bulunmaya elverişli donanıma sahip sağlık kabinlerine, dinlenme ve banyo alanlarına, tüneller içinde hareket etmeyi kolaylaştırmak ve kilometrelerce mesafeyi kısa sürede aşabilmek için küçük elektrikli araçların kullanılabileceği bir metro sistemine kadar pek çok ekipman ve imkan bulunuyor.

İsrail rejimi ordusuna göre, bir tünelin bulunması tek başına bir anlam ifade etmiyor zira bu tünellerin katmanlar halinde ve kimi zaman birbirine paralel olarak inşa edilmiş halde olduğu anlaşılıyor.

Gazze Şeridi’ndeki tünellerin 1967 Savaşı’ndan hemen sonra kazılmaya başlandığı ancak bunların daha çok kısa mesafeli ve küçük çaplı tüneller olduğu ve sıklıkla Mısır'dan ticari malzeme geçirmek için kullanıldığı biliniyor.

Gazze’nin altını askeri operasyonlara elverişli tünel ağıyla donatmak fikrinin Lübnan Hizbullahı’ndan İmad Mugniye ile İranlı General Kasım Süleymani’ye ait olduğu söyleniyor.

YDH

Yorumlar