HİZBULLAH KORSAN İSRAİL’İN TÜRKİYE'Yİ DE İZLEYEN MERON HAVA İSTİHBARAT ÜSSÜ’NÜ VURDU

Hizbullah, İsrail’in Suriye, Lübnan, Türkiye, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz havzasının kuzeyini izleyen Meron hava istihbarat üssünü 62 füzeyle vurdu. 

Görüntülenme: 290 Tarih: 06 Ocak 2024 17:19
HİZBULLAH KORSAN İSRAİL’İN TÜRKİYE'Yİ DE İZLEYEN MERON HAVA İSTİHBARAT ÜSSÜ’NÜ VURDU

İsrail medyası, sabah saatlerinde Lübnan sınırındaki onlarca yerleşimde sirenlerin çaldığını bildirdi. 

Önce Lübnan hava sahasından bir sızma şüphesiyle sirenlerin çaldığını bildiren İsrail medyası, ardından Lübnan’dan yoğun füze saldırısı yapıldığını duyurdu. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Meron hava üssüne 40 füze fırlatıldığını açıkladı.

İsrail ordu sözcüsünün açıklamasından sonra Hizbullah’ın Savaş Enformasyon Merkezi, Meron hava istihbarat üssünün 62 füzeyle vurulduğunu belirtti ve bu operasyonun, İsrail rejiminin Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih Aruri’ye yaptığı saldırıya verilecek cevabın bir parçası olduğunu açıkladı.  

Hizbullah Savaş Enformasyon Merkezi resmi Telegram hesabından yayımladığı bildiride İsrail’in Meron hava istihbarat üssünün kapasitesi ve görevleri hakkında açıklamalara yer verdi.

Hizbullah tarafından 62 füzeyle vurulan Meron Hava Kontrol Üssü’nün Lübnan sınırındaki en yüksek dağ zirvesi olan Carmak Dağı'nın tepesinde yer aldığının belirtildiği açıklamada, bu üssün, İsrail’in kuzeyindeki tek yönetim, gözetim ve hava kontrolü merkezi olduğuna dikkat çekildi. 

Açıklamada ayrıca Meron Hava Kontrol Üssünün İsrail rejiminin kuzey bölgesinde ikinci bir benzeri olmayan tek ana hava istihbarat ve kontrol üssü olduğunun belirtildi. 

İsrail rejiminin Meron hava üssü kapasitesine sahip toplamda iki üssü bulunduğunun belirtildiği açıklamada bunların da kuzeydeki Meron ile güneydeki ‘Mitzpe Ramon’ üssü olduğu ifade edildi.

Meron üssünün görevi

Hava kontrol üssü, askeri hava faaliyetlerinin ileri sistemler ve ultra modern teknoloji kullanılarak kontrol edildiği ve izlendiği bir saha veya merkez anlamına geliyor. 

Meron üssünün de bir hava kontrol üssü olarak İsrail Hava Kuvvetlerinin hiçbir tehdidin geçmemesini sağlamak amacıyla hava sahasını izlemesi ve denetlemesi için tasarlandığı bildiriliyor.

Hava trafik kontrol üsleri, hava sahasını izlemek için radarlardan ve diğer elektronik sistemlerden oluşan bir ağ ile çalışıyor. 

Bu üslerin uçakları, füzeleri ve diğer hava hedeflerini tespit etmek ve takip etmek için en son teknolojiyle donatıldığı bildiriliyor. 

Bu üsler, Demir Kubbe gibi savunma sistemlerinin yönlendirilmesinde hayati bir rol oynuyor ve bu üslerin sağladığı bilgiler doğrultusunda hava önleme füzeleri yönlendiriliyor.

Meron üssü Türkiye’yi de izliyor

Meron üssünün görevleri ve faaliyet alanları konusunda da bilgi verilen açıklamada Meron üssünün Suriye, Lübnan, Türkiye, Kıbrıs ve Akdeniz'in doğu havzasının kuzeyine yönelik tüm hava operasyonlarının organize edilmesi, koordine edilmesi ve yönetilmesiyle ilgilendiği bildirildi. 

Bu üssün aynı zamanda elektronik karıştırma operasyonları için de önemli bir merkez olduğunun belirtildiği açıklamada bu üste çok sayıda seçkin İsrail subayının ve askerlerinin görev yaptığı ifade edildi.

YDH

Yorumlar