İSLAMİ CİHAD YETKİLİSİ NASIR EBU ŞERİF HİZBULLAH'IN NEDEN DOĞRUDAN SALDIRIYA GEÇMEDİĞİNİ AÇIKLADI

Filistin İslami Cihad Hareketinin temsilcisi Hizbullah'ın neden İsrail'e doğrudan askeri saldırıda bulunmadığı sorusuna yanıt olarak şunları söyledi: Hizbullah tarafsız değil ve bu konuda etkin, operasyonlarını ve eylemlerini belli bir hesap üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor 

Görüntülenme: 922 Tarih: 20 Ekim 2023 08:25
İSLAMİ CİHAD YETKİLİSİ NASIR EBU ŞERİF HİZBULLAH'IN NEDEN DOĞRUDAN SALDIRIYA GEÇMEDİĞİNİ AÇIKLADI

Filistin İslami Cihad Hareketinin temsilcisi Nasır Ebu Şerif, Dinler ve Mezhepler Üniversitesi tarafından Filistin'deki son gelişmelerin bağlamları ve faktörleri üzerine gerçekleştirilen özgür düşünce kürsüsünde Aksa Tufanı Operayonuna değinerek şunları söyledi: Batı'daki pek çok kişi operasyonumuzu haksız buluyor. Peki 107 yıldır bu durumda olmamızdan daha iyi bir gerekçe olabilir mi? 107 yıldır işgal altındayız ve Batı birçok durumda bölgenin gerçeklerini tersine çevirdi. İşgal altında olduğumuz için büyük bir gerekçemiz var. Eğer bu gerekçe Ukrayna'da olsaydı herkes bu ülkeye kendini savunma hakkını vermiş olurdu.

Filistin İslami Cihad Hareketinin temsilcisi şunları söyledi: Birleşmiş Milletler tarafından Filistin ile ilgili olarak çıkarılan 88 sayılı Karar, bir Filistin devleti kurma hakkı da dahil olmak üzere Filistin ulusunun haklarını tanıyor ve 194 sayılı Karar, Filistinlilerin geri dönüş hakkını güvence altına alıyor.

O sözlerine şöyle devam etti: Filistin milleti bu kararlardan, konferanslardan ve görüşmelerden hiçbir şey elde edememiş, Gazze Şeridi çeşitli şekillerde kuşatılmış, Batı Şeria ise parçalanmıştır. İsrail rejimi, Nil'den Fırat'a kadar planladığı büyük projeyi ve Batı'nın Yahudileri Avrupa'dan uzaklaştırma projesini gerçekleştirmek için kurulmuş ve İslam dünyasını bölmeyi amaçlamıştı.

Şerif, Hizbullah'ın neden İsrail'e doğrudan askeri saldırıda bulunmadığı sorusuna yanıt olarak şunları söyledi: Hizbullah tarafsız değildir ve bu konuda etkinliği de var operasyonlarını ve eylemlerini belli bir hesap üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor. Emin olabilirsiniz ki, direniş liderleri telefonu açıp Seyyid Hasan Nasrallah'a artık güçlerinin yeterli olmadığını söylerse, o gün doğrudan bu savaşa girecektir.

Bu Filistinli siyasi aktivist şöyle devam etti: Her şeyden önce bunun stratejik bir operasyon olduğunu ve her türlü etkileşimin bu perspektiften yapılması gerektiğini söylemeliyim; Belirtilmesi gereken noktalardan biri de Hizbullah'ın Aksa Tufanı operasyonunda birkaç gün önce Güney Lübnan'da bir manevra yaptı ve aynı manevra birkaç gün sonra Gazze Şeridi çevresinde hemen hemen aynı şekilde gerçekleştirildi.

O sözlerine şunları ekledi: Asıl mesele Filistin meselesini yok etmeye yönelik İbrahim Anlaşması gibi plan ve komploların yürütülmesi ve gündemde olmasıydı ve özellikle Suudi Arabistan meselesi bu konu oldukça belirgindi. O dönemde Amerika ve Arap ülkelerinden, Suudi Arabistan'ın bu ülkeyi uzlaşmaya götürmesi yönünde yoğun baskı gördük.

Bu siyasi aktivist şöyle devam etti: Mescid-i Aksa fırtınası operasyonu hesaplı ve stratejik bir operasyondur, taktiksel bir operasyon değildir veya Filistin halkının Batı Şeria ve Gazze'de işgal altındaki topraklarını geri kazanması için geçici bir çözüm değildir. İran Dışişleri Bakanının da bu konuda vurguladığı gibi; bu süreç, eninde sonunda savaş cephelerinin gelişmesi yoluyla askeri zaferimizle sonuçlanacaktır.

Ebu Şerif sözlerine şunları ekledi: Filistin meselesi İran için ideolojik bir meseledir ve İmam Humeyni'nin (r.a) bu konuyla ilgili tavrı da  bu şekilde olmuştur ve İslam İnkılabı Lideri de Direnişin duruşuna sahiptir ve her türlü geri çekilmeyi ve tavizi yasaklamaktadır. Askeri, siyasi ve güvenlik açısından Gazze, İran İslam Cumhuriyeti'nin savunmasının öncelikli hattıdır. İmam Hamanei de bu konuya değinerek İmam Ali'nin (a.s) rivayetine atıfta bulunarak İran'ın savunma ve güvenlik hatlarının sınırların ötesinde tanımlandığını söyledi.

Nasır Ebu Şerif konuşmasının sonunda şunları söyledi: Dolayısıyla İran bu konunun tamamen bilincinde olup tarafsız kalan ve sadece kendi ulusal güvenliğini savunan bir ülke değildir ve Hizbullah, İslam Cumhuriyeti'nin ikinci savunma hattıdır ve Gazze'yi birinci savunma hattı olarak görmektedir. Dolayısıyla Hizbullah tarafsız değil ve bu konuda etkin, operasyonlarını ve eylemlerini belli bir hesap üzerinden gerçekleştirmeyi planlıyor. Eğer Direniş liderleri Seyyid Hasan Nasrallah’ı arayıp artık güçlerinin yeterli olmadığını söylerse o gün hemen doğrudan bu savaşa girecektir.

tesnim

Yorumlar