BDS TÜRKİYE SİYONİST HERZOG'UN ÜLKEMİZE DAVET EDİLMESİNİ PROTESTO ETTİ

“Türkiye’de yaşayan Filistin dostu tüm kişi, kurum, sendika, örgüt ve partileri Filistin halkının İsrail’e boykot çağrısını desteklemeye ve taleplerini haykırmaya davet ediyoruz: Filistin’deki işgal bitirilinceye dek, Filistin halkına uygulanan ayrımcılık son buluncaya dek, Filistinli mülteciler yurtlarına dönünceye dek, İsrail’le tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkiler kesilsin!” 

Görüntülenme: 866 Tarih: 08 Mart 2022 19:42
BDS TÜRKİYE SİYONİST HERZOG'UN ÜLKEMİZE DAVET EDİLMESİNİ PROTESTO ETTİ

BDS Türkiye, İsrail Cumhurbaşkanı İzhak Herzog’un 9-10 Mart tarihleri arasında yapılacağı açıklanan Türkiye ziyaretini protesto etti. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık ile birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de eyleme destek verdi.

Beşiktaş İskele Meydanı’nda yapılan basın açıklamasına “Apartheid ve işgal normalleştirilemez” yazılı pankart açıldı, “İsrail’le doğalgaz anlaşmasına hayır”, “Nehirden denize özgür Filistin”, “İsrail’den gaz alma, işgali destekleme”, “Dayanışma”, “Direniş”, “İntifada” dövizleri taşındı.

“Türkiye’den Filistin’e verilecek en büyük destek İsrail’e boykottur”

Açıklamada ilk sözü BDS destekçisi ve HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm aldı.

“İsrail devletine yaptırım uygulaması gereken Türkiye, maalesef normalleşmekten bahsediyor. Buradan soruyoruz: Filistin’de katliam yapan İsrail devletiyle nasıl normalleşeceksiniz?” diye soran Gülüm, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bir yandan ‘Filistin halkının yanındayız’ deyip, öbür yandan İsrail’le siyasi, askeri ve ekonomik ilişkileri her geçen gün daha da artırıyorlar. Biz, iktidarın ‘Filistin halkının yanındayız’ söylemlerinin bir şovdan ibaret olduğunu gayet iyi biliyoruz. Gerçekte İsrail’le ilişkileri daha da güçlendiren, katliamlarına göz yuman bir iktidar var ülkemizde. Biz normalleşme değil, İsrail devletine yönelik yaptırım bekliyoruz. Filistin halkı, İsrail devletine yönelik yaptırım bekliyor. Biz, İsrail’in boykot edilmesi gerektiğini söylüyoruz. İsrail devletiyle siyasi, askeri ve ekonomik ilişkiler kesilsin diyoruz. Türkiye cephesinden Filistin halkına verilecek en büyük destek İsrail’e boykottur.

“İsrail, barış ve istikrarın önündeki en tehlikeli engeldir”

BDS Türkiye adına Ümit Doğru tarafından okunan açıklaması ise şöyle:

1948’den beri dünya üzerinde kendisini “İsrail” diye adlandıran bir oluşum var. Bu oluşum, ırk temelli bir devlet tesis etmek adına, tarihsel Filistin topraklarında askeri işgal yoluyla etnik temizlik uygulayarak binlerce Filistinliyi katletmiş, yüzbinlercesini de kendi toprağından koparmıştır. Bu işgal ve katliam pratiği hiç durmadan bugüne dek devam etmiştir. Bugün kendi anayurdunda kalabilen yaklaşık 7 milyon Filistinlinin bir kısmı ikinci sınıf vatandaş statüsünde, bir kısmı yoğun askeri işgal ve kontrol altında, bir kısmı da 15 yıldır kesintisiz devam eden ağır bir abluka altında yaşamını sürdürmektedir. “Devlet” olma iddiasındaki apartheid rejimi İsrail, süregiden işgalini genişletmek ve Filistin halkını bir araya gelemeyecek şekilde parçalamak amacıyla resmi sınırlarını bile açıklamaktan kaçınmaktadır. Ve bu haliyle dünyadaki tek örnektir…

Ne yazık ki, önümüzdeki günlerde bu oluşumun Cumhurbaşkanı sıfatıyla İzhak Herzog’un Türkiye’ye geleceği ve üst düzey temaslarda bulunacağı açıklanmıştır. Türkiyeli yetkililer bu temasların, İsrail’in Filistin’den çaldığı doğalgazın Türkiye üzerinden taşınmasını öngören bir boru hattı projesini imzalamak amacını taşıyacağını ilan etmiştir. Filistin’de işgal ve abluka her geçen gün şiddetini arttırırken, Filistin’in tüm yer altı ve yerüstü kaynakları yağmalanırken, aşırılıkçı Yahudileri yerleştirileceği konutlar inşa etmek için binlerce Filistinlinin evi yıkılıp zeytin ağaçları sökülürken, “idari gözetim” uygulamasıyla, hiçbir suçlama olmadan Filistinliler işgal hapishanelerinde yıllarca esir tutulurken Türkiye devletinin İsrail’i en üst düzeyde ağırlayacak olması İsrail’in her alanda boykot ve tecrit edilmesi çağrısına kulağını tıkadığı anlamını taşıyacaktır. Tüm itirazlara rağmen mecliste onaylanan ve Mavi Marmara davasının düşürülmesiyle başlayan İsrail’le normalleşme sürecinin bu ziyaretle yeni boyutlar kazanacak olması, resmi ağızlardan dile getirilen Filistin’e destek mesajlarının iç kamuoyuna dönük söylemlerden ibaret olduğunu kanıtlamaktadır. İşgal devleti İsrail, başta Filistin olmak üzere tüm coğrafyamızda barış ve istikrarın önündeki en tehlikeli engeldir. Bu oluşumla yapılacak her anlaşma, bu güce meşruiyet kazandıracak ve bölgemizdeki barış imkanını tehdit etme kapasitesini arttıracaktır.

“Irk-ayrımcı ve işgalci bir oluşumla ilişkiler de normal olamaz”

Güney Afrika’daki apartheid rejimine karşı uygulanan ve başarıya ulaşan boykot, tecrit ve yaptırım hareketinden ilham alan Filistin halkının, dünya halklarına yaptığı dayanışma ve İsrail’e her alanda boykot uygulama çağrısına kulak vererek mücadele yürüten BDS Türkiye olarak biz diyoruz ki; Kudüslülerin anayurtlarında ev yapmak için alamayacakları askeri izinlere mahkum edilmesi normal değilse, Nakab köylülerinin evlerinin yüzlerce kez yıkılması normal değilse, Batı Şerialıların –bir iş bulabilirlerse- işe gitmek ya da akrabalarını ziyaret etmek için onlarca kontrol noktasından geçmek zorunda olması normal değilse, Gazze’deki insanların temiz suya, elektriğe ve asgari tıbbi hizmetlere erişememesi normal değilse, Filistinlilerin utanç duvarlarıyla, elektrikli tel örgülerle dünyadan izole edilmeleri normal değilse, Filistinli çocukların, gençlerin, bedensel, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin sistematik olarak engellenmesi normal değilse, 74 yıldır kendi yurdundan dünyanın her yerine sürülmüş milyonlarca Filistinli mültecinin yurtlarına dönememesi normal değilse, tüm bunlara neden olan ırk-ayrımcı ve işgalci bir oluşumla ilişkiler de normal olamaz!

Türkiye’de yaşayan Filistin dostu tüm kişi, kurum, sendika, örgüt ve partileri Filistin halkının İsrail’e boykot çağrısını desteklemeye ve taleplerini haykırmaya davet ediyoruz: Filistin’deki işgal bitirilinceye dek, Filistin halkına uygulanan ayrımcılık son buluncaya dek, Filistinli mülteciler yurtlarına dönünceye dek, İsrail’le tüm askeri, ticari, diplomatik, akademik, kültürel ilişkiler kesilsin!

#ApartheidNormalleştirilemez

#İşgalNormalleştirilemez

bdsturkiye.org

https://www.facebook.com/watch/?v=1040470500016432
Yorumlar