BM İNSAN HAKLARI ÖZEL RAPORTÖRÜNÜN GENERAL SÜLEYMANİ SUİKASTI HAKKINDA HAZIRLADIĞI RAPORUN YANKILARI SÜRÜYOR

 

Görüntülenme: 1527 Tarih: 11 Temmuz 2020 03:46
BM İNSAN HAKLARI ÖZEL RAPORTÖRÜNÜN GENERAL SÜLEYMANİ SUİKASTI HAKKINDA HAZIRLADIĞI RAPORUN YANKILARI SÜRÜYOR

İran İslam Cumhuriyeti devrim muhafızları Kudüs Güçleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani'nin hem de resmi bir ziyaret sırasında üçüncü bir ülke sayılan Irak'ta şehit düşürülmesi uluslararası kuralların açık ve net ihlalinin tam örneği olup Amerika'nın estirdiği devlet terörünün de göstergesi olmuştur.

Bu çerçevede Birleşmiş Milletler Teşkilatı  yargı dışı  ve planlı adam öldürme ve  İnsan Hakları özel raportörü Agnes Callamard da   bir raporunda Korgeneral Kasım Süleymani'nin suikastinin  uluslararası kurallar ile çeliştiğini ve aynı zamanda da Birleşmiş Milletler Teşkilatı anlaşmasına da ters düştüğünü belirtti. 

Aslında Birleşmiş Milletler Teşkilatı'nın bu beklenen yaklaşımı ve tutumu Amerikalı devlet adamlarının da  öfkesi ile karşılaştı ve  aynı zamanda da Amerikalı devlet adamları  Trump'ın Korgeneral Kasım Süleymani'yi terör girişimine destek çıkmasına neden oldu. 

İran İslam Cumhuriyeti Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Güçleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani  Batı Asya bölgesinde  terörizm ile mücadele alanında gerçek bir komutan olarak  Amerika hükümetinin bölgeye yönelik siyasetlerine karşı önemli bir engel sayılıyordu.  Korgeneral Kasım Süleymani   Irak ve Suriye halk direniş güçleri ve grupları yanında yer alarak  Amerika'nın koruyup kolladığı IŞİD terörizmi ile mücadele etti. Zaten kimi Amerikalı devlet adamları, şu anki Amerika başkanı bile Beyaz Saray'ın bu terör örgütü üyelerini eğitmek ve bu terör  örgütünü oluşturmakta  rol oynadığını itiraf etmişlerdir. 

İran İslam İnkılabı Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Güçleri Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani'nin Irak ve Suriye'de nihai olarak yaptığı ise her iki ülkeden de paralı ve kiralı teröristleri temizlemek buna paralel olarak da bölgesel barış, güvenlik ve istikrarı sağlamaktı. 

Amerika'nın farklı terör örgütlerini desteklemesi, küresel barış ve güvenliği tehlikeye düşürmüş ve Trump hükümetinin  terörizm ile mücadele sahasındaki kahramanı terör etmesi gibi  bir bidati de bu tehdidi ve genel olarak küresel güvensizliği arttırmıştır. 

İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanlığı sözcüsü Seyyid Abbas Musevi Perşembe günü şöyle bir açıklamada bulunmuştur:"  Şehit Süleymani, bölgede ve dünyada IŞİD türü terörizmin önlenmesinde en etkili güç sayılıyordu. "

Korgeneral Kasım Süleymani'ye yönelik suikat ve bu büyük kahramanın şehit düşmesi  Amerika'nın devlet terörizminin açık örneği olup uluslararası kuralların da açık ve net ihlali sayılıyor.  Amerika'nın Batı Asya bölgesindeki siyasetlerine paralel olarak farklı terör örgütlerinin faaliyet göstermesi  Amerika'nın terörizm ile mücadeledeki temelsiz iddialarının içi boşluğunu da açıkça gözler önüne sermiştir.

Amerika'nın bu yaklaşımı ise  küresel güvenlik ve istikrarın lehine değildir. Uluslararası kurum ve kuruluşlardan beklentiler ise  uluslararası kuralları ihlal eden ve ve kara parçalarının dışına çıkan, istikrarlı güvenliğin sağlanması doğrultusundaki kişisel, bölgesel ve küresel çabaları hiçe sayan bir ülkeyi  sorgulamasıdır. 

 İran İslam Cumhuriyeti'nin  Cenevre'deki  Birleşmiş Milletler Teşkilatı temsilcisi  İsmail Bakayi Hâmâne ise bu hususta şöyle bir açıklamada bulunmuştur:" Amerika'nın Korgeneral Kasım Süleymani'yi yasa dışı bir şekilde suikastle şehit düşürmesi ve cinayeti   küresel barış ve güvenliği de tehlikeye düşürmüştür. "

 

Uluslararası kurum ve kuruluşlar özellikle de BMT'nın  Amerika'nın zorba, yıkıcı ve bozucu siyasetlerine karşı sorumsuzlukları ve kusurları  ve de pasifliği tabii ki küresel sonuçlar da doğuracaktır. Bir gün terörizm ile mücadeledeki büyük bir komutan suikastle şehit düşürülür ancak Amerika sorumsuzca hem de koronavirüs ile mücadele  ortamında çıkışlarının devamını getirip  Dünya Sağlık Örgütünden de çıktı. Bu yasa dışı girişimler, garantiye alınması insan haklarının da temelleri arasında görülen  insanlık güvenliğini, huzurunu ve barış ortamını  tehlikeye düşürmüştür. 

parstoday

Yorumlar