
Dün Irak'ın başkenti Bağdat başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında ABD aleyhinde milyonluk yürüyüş düzenlendi.
Bağdat dahil Irak'ın muhtelif kentleri bugün cuma namazının ardından ABD aleyhinde düzenlenen milyonluk yürüyüşlere sahne oldu.
Milyonluk yürüyüşe katılan Iraklılar, ABD aleyhinde sloganlar atarak, ABD işgalinin son bulması ve Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasına vurgu yaptılar. Iraklı göstericiler ayrıca 3 ocakta Bağdat'ta ABD'nin terörist ordusunun İran Kudüs Gücü Komutanı Korgeneral Kasım Süleymani ve Irak Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'e düzenlediği hain saldırıyı kınadılar.
Irak Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr, dün bir kez daha Iraklılar'ı milyonluk yürüyüşe çağırarak, Irak halkının ABD aleyhindeki büyük yürüyüşe katılarak, ülkede bağımsızlık ve egemenlik vakti geldiğini göstermeleri gerektiğini belirtirken, Irak’ın Asaib Ehli Hak Hareketi lideri Kays Hazali, bu Cuma düzenlenecek protesto eylemi Irak’ın 1920’de İngilizlere karşı gerçekleştirdiği devrimin ikincisi olacağını vurguladı.
Hazali, Irak milleti ülkelerinin işgal edilmesine müsaade etmeyeceğini ve bu kez direniş yiğitleri Amerikalı işgalcileri yeneceklerini kaydetti.
Irak halkı 1920’de ülkeleri İngiliz güçlerce işgal edilmesine karşı ayaklandı.
Ayaklanma ilkin Bağdat’ta başladı ve daha sonra hızla Kerbela ve diğer bölgelere yayıldı ve 10 sene sonra yani 1932 yılında Irak, İngiltere'nin mandası altından kurtularak, bağımsızlığına kavuştu.
ABD, 2003 yılında Baas rejimini devirmek için Irak'a girip, bu ülkede 15 askeri üs kurdu ve Iraklı siviller ve askerleri katledip, yaraladı ve en son olarak Bağdat'ta Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el Mühendis'e suikast düzenledi. ABD, Irak'a girdiğinden beri her daim bu ülkenin egemenliğini ihlal etmiştir.
Bugün ise Irak'ta muhtelif siyasi gruplar ve halk, milyonluk yürüyüş düzenleyerek, Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını ve ülkenin Washington'un mandası altından kurtulup, bağımsızlığına kavuşmasını istediler.
İşte Iraklılar'ın bugün düzenlediği milyonluk yürüyüş, İngiliz işgaline karşı Irak halkının tarihi ayaklanmasını hatırlatıyor, ancak bu kez Iraklılar ABD aleyhinde ayaklanmıştır.
Iraklılar bugün Irak parlamentosunun Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını öngören kararını desteklemek için bir bütün oldu.
Bilindiği gibi, Irak parlamentosu 5 ocak tarihinde Amerikan askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını öngören kararı onayladı.
Irak Hizbullah Tugayları Sözcüsü Muhammed Muhyi, Irak halkının milyonluk yürüyüşünün Irak'ta halk kitlelerinin baskı unsuru ve muhtelif kesimlerin iradesinin göstergesi olduğunu, bu yürüyüşün Irak parlamentosunun Amerikan askerlerinin çıkarılması kararının güçlenmesine neden olacağını vurguladı.
Irak halkının bugün düzenlediği milyonluk yürüyüş, aslında Irak halkı ve hükümetinin konumunu yeniden kazanmasının başlangıç noktasıdır.
ABD'nin Irak'a girip, bu ülkeyi işgal etmesinden sonra, Irak hükümeti zafiyet sürecini katetti ve ekonomik ve toplumsal sorunlar başta olmak üzere Irak'ın sorunlarına yenileri eklendi. 4 kez parlamento seçimlerine Irak halkı yoğun şekilde katılıp, kendi milletvekillerini seçmelerine rağmen pratikte ABD'nin Irak'ın iç işlerine müdahalesi yüzünden ülkenin makro stratejilerini belirlemekte bir rol ifa edemediler.
İşte Iraklılar'ın bugün düzenlediği milyonluk yürüyüş, Irak'ın egemenliğinin yeniden kazanmasıdır çünkü Irak halkı ve siyasi grupların Amerikan işgaline son vermek için irade ve kararlılığını yansıtıyor.
Bu yürüyüş, yeni Irak'ın başlangıcı ve dönüm noktası olabilir. Nitekim Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrullah, direniş komutanlarının şehadetinden sonra yaptığı açıklamada, bu suikastın Batı Asya'da yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurgulamıştı.
parstoday
Yorumlar (0)

COLANİ İSRAİL'E SURİYE'DE ALAN AÇIYOR

HAMANEY: İSLAM ÜMMETİ BİRLİK OLSAYDI GAZZE'DE BU FACİALAR YAŞANMAZDI

YAHALOM BİRİMİNDEN İKİ SİYONİST ASKER ÖLDÜRÜLDÜ

FAS HALKI LİMANLARIN SİYONİZME AÇILMASINA KARŞI AYAKTA

EBU UBEYDE'DEN YEMEN'E ÖVGÜ

YEMEN'DEN BEN GURİON HAVALİMANINA SALDIRI

HAMAS'TAN ARAP ÜLKELERİNE ÖNEMLİ ÇAĞRI

HİZBULLAH SİLAH BIRAKMAYACAK

IRKÇI İSRAİL'İN GAZZE PLANI ORTAYA ÇIKTI

VELİD CANBOLAT'TAN SİYONİST İSRAİL'E KINAMA

HTŞ FİLİSTİNLİ LİDERLERDEN TELAL NACİ'Yİ TUTUKLADI

SİYONİSTLERDEN YAHYA SİNVAR İTİRAFI

KIZILHAÇ'TAN GAZZE RAPORU

HİZBULLAH VİCDAN GEMİSİNE YAPILAN SALDIRIYI KINADI

ÜRDÜN KRALLIĞI YENİ BİR İHANETE İMZA ATTI

MEİR BEN ŞABAT: ESAD'IN DÜŞMESİYLE İSRAİL'İN BÖLGEDEKİ GÜCÜ ARTTI

KATİL İSRAİL ÖZGÜRLÜK FİLOSU GEMİSİNE SALDIRDI

GAZZE'DE SOYKIRIM DEVAM EDİYOR

İŞGALCİ İSRAİL DİRENİŞ KOMUTANLARINI HAPİSTE ÖLDÜRMEK İSTİYOR

IRKÇI İSRAİL SURİYE'DE DÜRZİ KARTINI KULLANIYOR

EL HUSİ: İSRAİL AÇLIK SİLAHINI BİLİNÇLİ OLARAK KULLANIYOR

HAMAS'TAN TÜM DÜNYA HALKLARINA EYLEM ÇAĞRISI

İRAN'IN HAC SLOGANI GAZZELİ KARDEŞLERİMİZİ SEVİNDİRDİ

GAZZE'DE BİNLERCE ÇOCUK AÇLIKTAN ÖLEBİLİR

SİYONİST REJİM YANGINLARI SÖNDÜRMEKTE ZORLANIYOR

DÜNYA GIDA PROGRAMI: GAZZE'DEKİ GIDA YARDIMI STOKLARIMIZ TÜKENDİ

İRAN'DA MOSSAD CASUSU İDAM EDİLDİ

UNRWA'DAN İŞGALCİ İSRAİL'E GAZZE ÇAĞRISI

ABDULLAH BARGUSİ'YE SİSTEMATİK İŞKENCE UYGULANIYOR

NETANYAHU'DAN İRAN, HİZBULLAH VE SURİYE İTİRAFLARI

ŞEYH NAİM KASIM'DAN DİRENİŞE VURGU

EURO-MED GAZZE RAPORUNU AÇIKLADI

HAMAS'TAN BATI ŞERİA AÇIKLAMASI

ABDULLAH EL BERGUSİ AĞIR İŞKENCE ALTINDA

EBU UBEYDE'DEN MESAJ VAR

MAVİ MARMARA GAZİSİ MEHMET TUNÇ'TAN HÜKÜMETE MAERSK ÇAĞRISI

EURO-MED'TEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ UYARI

ENSARULLAH'IN HAYFA LİMANINI VURMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MAERSK GEMİSİNE VE NATO'YA HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ
