BM'DEN GAZZE UYARISI

img
BM'DEN GAZZE UYARISI

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), bugün yaptığı açıklamada Gazze’deki gıda sisteminin tamamen çöktüğünü ve açlığın kritik bir boyuta ulaştığını bildirdi.

Filistin Enformasyon Merkezi'nin haberine göre, OCHA, insani yardımların engellenmesinin daha fazla insanın yaşamını kaybetmesi anlamına geldiğini vurguladı.

BM’nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Gazze’deki ailelerin hayatta kalabilmek için yiyecek ararken ciddi riskler almak zorunda kaldığı ifade edildi. Özellikle çocuklar arasında akut yetersiz beslenme oranlarının iki katına çıktığı, bebek maması stoklarının ise neredeyse tükendiği aktarıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de krizin geldiği noktadan derin kaygı duyduğunu dile getirerek, acil ve kalıcı bir ateşkes sağlanması ve rehinelerin şartsız şekilde serbest bırakılması çağrısında bulundu.

BM ve Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) son verilerine göre, Temmuz 2025 itibarıyla Han Yunus’taki tarım arazilerinin yaklaşık %61,5’i tamamen tahrip edilmiş veya tarıma uygun olmayacak hale getirilmiş durumda.

Bu rakamlar, tarlasını kaybeden ve evsiz kalan çiftçilerin tanıklıklarıyla örtüşüyor. OCHA ve BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’ndan (UNRWA) elde edilen bilgilere göre, Gazze Şeridi'nin %85’lik bölümü ya İsrail tarafından askeri alan ilan edildi ya da zorunlu tahliyelerle boşaltıldı.

FAO'nun yaptığı değerlendirmelerde, Gazze’deki tarım arazilerinin %80’inden fazlasının zarar gördüğü, seraların %71,2’sinin yok edildiği ve sulama kuyularının %82,8’inin çalışamaz duruma geldiği kaydedildi.

Özellikle Han Yunus bölgesinde İsrail ordusu yaklaşık 2.600 hektarlık ekili alanı hedef alarak büyük bir yıkıma yol açtı. Sürekli abluka ve saldırı riski, çiftçilerin topraklarına erişimini büyük ölçüde engelledi.

Ziraat ve çevre uzmanı Nizar El-Vahidi, Han Yunus’un artık Gazze’nin tarım deposu olma özelliğini kaybettiğini ve bunun yerine gıda güvenliğinin en kırılgan noktası haline geldiğini belirtti.

Filistin gazetesine konuşan El-Vahidi, bölgenin doğu kısmında yoğun şekilde bulunan seraların ve açık tarım alanlarının sistematik şekilde yok edildiğini, batı kısmında ise kitlesel göç nedeniyle üretimin durma noktasına geldiğini anlattı. Ayrıca Gazze’nin en büyük kümes hayvancılığı merkezi olan El-Mevasi bölgesinin ağır tahribat gördüğünü, bunun hayvansal protein eksikliğine yol açtığını vurguladı.

El-Vahidi, tarım altyapısındaki bu yıkımın etkilerinin yalnızca kısa vadeyle sınırlı kalmayacağını, yıllarca sürecek ciddi bir kriz oluşturacağını söyledi ve acil müdahale çağrısında bulundu.

Entegre Gıda Güvenliği Aşamalı Sınıflandırma Programı’ndan (IPC) elde edilen son verilere göre, Gazze halkının %93’ü çeşitli düzeylerde gıda sıkıntısı çekiyor. Halkın %12’si “felaket” seviyesinde, %44’ü ise “acil” kategorisinde yer alıyor. Bu dramatik tablo, doğrudan İsrail’in tarım ve hayvancılığı hedef alan saldırılarıyla, ayrıca tedarik zincirinin tamamen kesilmesiyle ilişkilendiriliyor.



Makaleler

Döviz Kurları

Güncel

Hava Durumu

Link kopyalandı!