USAME HAMDAN: İSRAİL ATEŞKES ANLAŞMASINA UYMUYOR
HAMAS, 04 Mart 2025 06:07Usame Hamdan, İsrail’in ateşkes anlaşmasına uymadığını belirterek, esirlerin durumuyla ilgili tüm sorumluluğun İsrail’e ait olduğunu ifade etti.

YDH'nin haberine göre, Hamas yetkililerinden Usame Hamdan, siyonist İsrail’in ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini ve Filistin halkına yönelik saldırılarını sürdürme niyetinde olduğunu belirterek, esirlerin durumundan tamamen İsrail’in sorumlu olduğunu ifade etti.
El-Meyadin televizyonuna konuşan Hamdan, Hamas’ın ateşkes anlaşmasına bağlı kaldığını ve sürecin ikinci aşamasına geçmeye hazır olduğunu vurguladı. Ancak, İsrail’in anlaşmanın ilk aşamasındaki ihlallerinin, Tel Aviv yönetiminin süreci sekteye uğratmak istediğini açıkça gösterdiğini dile getirdi.
Hamdan, İsrail’in anlaşmayı ihlal ettiği noktaları şöyle sıraladı:
- Günlük 50 yakıt kamyonu girişine izin verilmesi gerekirken, 42 gün boyunca günlük ortalama yalnızca 23 kamyonun giriş yapmasına izin verildi.
- Gazze’deki ticari sektöre yakıt ithalatı yasağı getirildi.
- Anlaşmada öngörülen 60 bin prefabrik konuttan yalnızca 15’inin girişine müsaade edildi.
- Enkaz kaldırma ve cenaze çıkarma çalışmaları için gerekli ağır ekipmanların bölgeye ulaşması engellendi.
- Altyapının yeniden inşası için gereken inşaat malzemeleri giriş yapamadı.
- Hastanelerin tekrar işler hale getirilmesi için gerekli tıbbi ekipmanların bölgeye girişine izin verilmedi.
- Elektrik santralinin onarımı ya da çalıştırılması engellendi.
- Bankalara nakit para transferi durduruldu.
- İsrail ordusu, özellikle Selahaddin Koridoru’nda olmak üzere, belirlenen çekilme hatlarında ilerlemeye devam etti.
- İsrail güçleri, anlaşma gereği belirlenen mesafeleri 300 ila 500 metre aşarak ihlalde bulundu.
- Reşid ve Selahaddin caddelerindeki çekilmenin geciktirilmesi nedeniyle yerinden edilmiş Filistinlilerin dönüşü engellendi.
- İsrail uçakları, anlaşmayla belirlenen yasaklı saatlerde uçuş yapmaya devam etti.
- Balıkçıların denize açılması engellenirken, bazıları gözaltına alındı.
Hamdan, İsrail’in toplam 962 sahada ihlal gerçekleştirdiğini ve bu süreçte 116 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 490 kişinin ise yaralandığını açıkladı.
Ayrıca, esirler konusundaki ihlallerin de ciddi boyutta olduğunu belirten Hamdan, esirlerin serbest bırakılmasının geciktirildiğini, serbest kalanların Nazi ve ırkçı semboller taşıyan kıyafetler giymeye zorlandığını ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade etti. İsrail’in, Gazze’deki yüzlerce Filistinli esirin kimliklerini açıklamadığını ve 70 yaşındaki hasta bir kadın esiri serbest bırakmayı reddettiğini de sözlerine ekledi.
Refah Sınır Kapısı’nın da sivil geçişine kapatıldığını hatırlatan Hamdan, seyahat izni olan hasta ve yaralıların geri çevrildiğini belirtti.
Siyasi ihlaller konusuna da değinen Hamdan, İsrail’in ikinci aşama müzakerelerini geciktirdiğini ve yeni bir anlaşma talep ettiğini dile getirdi. Hamas’ın anlaşmaya bağlı kaldığını ve ikinci aşamaya geçmeye hazır olduğunu yinelerken, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu ve hükümetini süreci sekteye uğratmanın tüm sonuçlarından sorumlu tuttu.
Uluslararası toplumu İsrail’e baskı yapmaya çağıran Hamdan, “Tek çözüm, anlaşmaya bağlı kalmak ve ikinci aşama müzakerelerine derhal başlamaktır” dedi.
Ayrıca, İsrail’in insani yardımları müzakerelerde bir baskı unsuru olarak kullanmasını kınayan Hamdan, uluslararası toplumu İsrail’in sınır kapılarını açması ve insani yardımların serbest bırakılması için harekete geçmeye çağırdı.
Son olarak, uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler’e, İsrail’i ateşkese geri dönmeye, kalıcı bir barış sağlamaya, İsrail güçlerini Gazze’den çekmeye, Filistin halkına insani yardım ulaştırmaya ve yeniden inşa sürecine destek vermeye yönelik adımlar atmaları çağrısında bulundu. Amerika’nın İsrail’e verdiği desteğin ve uluslararası toplumun sessizliğinin küresel güvenlik ve istikrarı tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.
HAMAS, 04 Mart 2025 06:07
Yorumlar (0)

NETANYAHU'DAN İRAN, HİZBULLAH VE SURİYE İTİRAFLARI

ŞEYH NAİM KASIM'DAN DİRENİŞE VURGU

EURO-MED GAZZE RAPORUNU AÇIKLADI

HAMAS'TAN BATI ŞERİA AÇIKLAMASI

ABDULLAH EL BERGUSİ AĞIR İŞKENCE ALTINDA

EBU UBEYDE'DEN MESAJ VAR

MAVİ MARMARA GAZİSİ MEHMET TUNÇ'TAN HÜKÜMETE MAERSK ÇAĞRISI

EURO-MED'TEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ UYARI

ENSARULLAH'IN HAYFA LİMANINI VURMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MAERSK GEMİSİNE VE NATO'YA HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ

KATİL NETANYAHU AZERBAYCAN'A GİDECEK

GAZZE'DEKİ AŞİRETLERDEN TÜM DÜNYAYA ACİL YARDIM ÇAĞRISI

BM: GAZZE'DE DURUM FELAKET BOYUTUNDA

HTŞ FİLİSTİN İSLAMİ CİHAD LİDERLERİNİ TUTUKLADI

İSRAİLLİ YETKİLİ: ABD-İRAN GÖRÜŞMELERİ İSRAİL'İN PLANINI KISITLAYABİLİR

YAİR LAPİD: İSRAİL YENİ BİR FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

ABD YEMEN'E SALDIRDI: 12 ŞEHİT

EYAL ZAMİR: SURİYE'DE KALACAĞIZ

MEHDİ EL MEŞAT: GAZZE'YE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

MİCHAEL MİLSTEİN: İSRAİL GAZZE’DE BATAKLIĞA SAPLANDI

MAARİV GAZETESİ: HAMAS ASKERİ ZAYIFLIĞINI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜYOR

ABD YEMEN'DE SİVİL HEDEFLERİ VURUYOR

SİYONİST İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'A SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

FİLİSTİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ'NDEN GAZZE UYARISI

ŞEYH NAİM KASIM: DİRENİŞ SİLAHINI BIRAKMAYACAK

SEYYİD ABDULMELİK EL HUSİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

UNRWA'DAN IRKÇI İSRAİL'E SUÇLAMA

OCHA GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

ISRAEL KATZ SİYONİST İSRAİL'İN YENİ İŞGAL STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

SİYONİST İSRAİL GAZZE'NİN ÜZERİNE 40 BİN BOMBA ATTI

EURO-MED: GAZZE'DE KITLIK TEHLİKESİ ALARM VERİYOR

ABD YEMEN'İ VURDU: 58 İŞÇİ ŞEHİT OLDU

ÜRDÜN BATI ŞERİA'YA SİLAH SEVKİYATINI ENGELLİYOR

SİYONİST ORDUDA YEDEK ASKER KRİZİ

İSRAİLLİ ESİR NETANYAHU'YU SUÇLADI

HAMAS LÜBNAN'DA VE ÜRDÜN'DE HEDEFTE

GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

HASAN HATIR'DAN MESCİD-İ AKSA UYARISI

İRAN: SURİYE HÜKÜMETİNE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ
