SUUD-İSRAİL İLİŞKİLERİ NEREYE KOŞUYOR? (ANALİZ)
SİYONİST REJİM, 30 Ekim 2021 12:18İşgal altındaki Filistin topraklarında İbranice yayın yapan Globes, Bahreyn ile BAE arabuluculuğu ile Siyonist Rejim İsrail ve Suudi Arabistan arasında birkaç ticari anlaşmanın imzalandığını duyurdu.

Arap ülkelerinin Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesi 2020 yılında Amerika'da Donald Trump başkanlığı döneminde başladı. Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas ve Sudan dahil dört ülke geçen yıl Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye başladılar. Trump başkanlığının son aylarında ise Suudi Arabistan ile Siyonist Rejim arasında ilişkilerin normalleşmesi ile ile ilgili birçok haber yayımlandı. Ancak pratikte böyle bir normalleşme gerçekleşmedi.
Birçokları, Suudi kralı Selman bin Abdülaziz'in Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesine karşı olduğunu çünkü bunun Suudi Arabistan'ın İslam alemindeki konumuna olumsuz etki yapacağından kaygılı olduğunu düşünüyordu. Bir diğer yandan, Suudi Arabistan'ın İran İslam Cumhuriyeti ile ilişkileri canlandırma çabaları Riyad'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmek niyetinde olmadığı kanısını güçlendirdi. Ancak son bir haftadaki gelişmeler Suudi Arabistan'ın hiç de Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerini normalleştirmekten vaz geçmediğini bu yolda yeni adımlar bile attığını gösterdi.
Bu doğrultuda geçen Pazartesi günü ilk Riyad-Telaviv uçuşu da gerçekleşti ve Salı günü de ilk Siyonist İsrail uçağı Riyad havalimanına indi. İşgal topraklarında basılan ekonomi gazetesi olan Globes Suudi Arabistan piyasalarının İsrail ürünlerine kapılarının açıldığını duyurdu ve Suudi Arabistan piyasalarının İsrail üretimi ve yapımı ürünlere açılmasının İsrailli şirketler ve ihracatçılar için çok önemli olduğunu belirtti. Ayrıca Riyad'da ilk Yahudi sinogogunun da açılışının ön aşamaları yapılmaya başlandı. Bu mekan Suudi Arabistanlı Yahudilerin merkezi olacak ve tüm Yahudi törenleri ve adetleri bu mekanda gerçekleştirilecektir.
Burada sorulması gereken soru hangi nedenlerden dolayı Suudi Arabistan'ın tekrar İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye yönelmesidir?
Görünen o ki bu bağlamda da, Washington, Trump'ın döneminde dört Arap ülkesi ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesinde kilit bir rol oynadığı şekilde,şimdi de Amerika'nın rolü önemli bir faktör olarak kabul edilmelidir.
İbranice yayın yapan internet sitelerinden biri geçtiğimiz günlerde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Riyad ve Tel Aviv arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesini görüşmek üzere 27 Eylül'de Riyad'da bir araya geldiğini bildirdi. Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan geçtiğimiz günlerde, "İsrail bölgede istikrar ve barışa katkıda bulundu." ifadelerinde bulunmuş ve durumun hakkındaki söylentileri tasdikleyen açıklamalarda bulunmuştu.
Bu hususta önemli olan bir diğer faktör ise BAE ve Bahreyn'in aracılık yapmasıdır. BAE ve Bahreyn, geçen yıl Siyonist Rejim İsrail ile ilişkilerin normalleşmesine öncülük etti. Her iki ülke de bunu Suudi Arabistan'ın yeşil ışığıyla yaptı. Riyad ve Tel Aviv arasındaki gizli ilişkiler her zaman var olmasına rağmen, Manama ve Abu Dabi, Suudi Arabistan ile İsrail rejimi arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecini hızlandırmaya yardımcı olmaya çalıştı. Suudi Arabistan'ın İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi, İslam dünyasındaki kamuoyunun BAE ve Bahreyn üzerindeki baskısını azaltacaktır ve sonuçta Riyad'ı kamuoyu eleştirilerinin hedef tahtasına oturtacaktır.
Bu husustaki diğer önemli faktör, Muhammed bin Selman'ın ihtiraslarıdır. Biden Amerika Birleşik Devletleri'nde göreve başladığından beri Suudi Veliaht Prensi ile görüşmedi ve hatta Amerika başkanının Muhammed bin Selman'ın taht için rakiplerine verdiği destek hakkında spekülasyonlar bile yapıldı. Böylece, Muhammed bin Selman'ın Biden'ı memnun etmek amacıyla, ABD Başkanı'nın desteğini kazanmak için Yahudi lobisini kullanmak doğrultusunda bir kez daha İsrail ile ilişkileri normalleştirme yoluna gitmiş görünüyor.
parstoday
SİYONİST REJİM, 30 Ekim 2021 12:18
Yorumlar (0)

UNRWA'DAN İŞGALCİ İSRAİL'E GAZZE ÇAĞRISI

ABDULLAH BARGUSİ'YE SİSTEMATİK İŞKENCE UYGULANIYOR

NETANYAHU'DAN İRAN, HİZBULLAH VE SURİYE İTİRAFLARI

ŞEYH NAİM KASIM'DAN DİRENİŞE VURGU

EURO-MED GAZZE RAPORUNU AÇIKLADI

HAMAS'TAN BATI ŞERİA AÇIKLAMASI

ABDULLAH EL BERGUSİ AĞIR İŞKENCE ALTINDA

EBU UBEYDE'DEN MESAJ VAR

MAVİ MARMARA GAZİSİ MEHMET TUNÇ'TAN HÜKÜMETE MAERSK ÇAĞRISI

EURO-MED'TEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ UYARI

ENSARULLAH'IN HAYFA LİMANINI VURMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MAERSK GEMİSİNE VE NATO'YA HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ

KATİL NETANYAHU AZERBAYCAN'A GİDECEK

GAZZE'DEKİ AŞİRETLERDEN TÜM DÜNYAYA ACİL YARDIM ÇAĞRISI

BM: GAZZE'DE DURUM FELAKET BOYUTUNDA

HTŞ FİLİSTİN İSLAMİ CİHAD LİDERLERİNİ TUTUKLADI

İSRAİLLİ YETKİLİ: ABD-İRAN GÖRÜŞMELERİ İSRAİL'İN PLANINI KISITLAYABİLİR

YAİR LAPİD: İSRAİL YENİ BİR FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

ABD YEMEN'E SALDIRDI: 12 ŞEHİT

EYAL ZAMİR: SURİYE'DE KALACAĞIZ

MEHDİ EL MEŞAT: GAZZE'YE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

MİCHAEL MİLSTEİN: İSRAİL GAZZE’DE BATAKLIĞA SAPLANDI

MAARİV GAZETESİ: HAMAS ASKERİ ZAYIFLIĞINI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜYOR

ABD YEMEN'DE SİVİL HEDEFLERİ VURUYOR

SİYONİST İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'A SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

FİLİSTİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ'NDEN GAZZE UYARISI

ŞEYH NAİM KASIM: DİRENİŞ SİLAHINI BIRAKMAYACAK

SEYYİD ABDULMELİK EL HUSİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

UNRWA'DAN IRKÇI İSRAİL'E SUÇLAMA

OCHA GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

ISRAEL KATZ SİYONİST İSRAİL'İN YENİ İŞGAL STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

SİYONİST İSRAİL GAZZE'NİN ÜZERİNE 40 BİN BOMBA ATTI

EURO-MED: GAZZE'DE KITLIK TEHLİKESİ ALARM VERİYOR

ABD YEMEN'İ VURDU: 58 İŞÇİ ŞEHİT OLDU

ÜRDÜN BATI ŞERİA'YA SİLAH SEVKİYATINI ENGELLİYOR

SİYONİST ORDUDA YEDEK ASKER KRİZİ

İSRAİLLİ ESİR NETANYAHU'YU SUÇLADI

HAMAS LÜBNAN'DA VE ÜRDÜN'DE HEDEFTE

GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR
