SİYONİST REJİM GİZLİ NÜKLEER FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR
SİYONİST REJİM, 22 Şubat 2021 08:20Amerika'nın BERCAM nükleer anlaşmasından tek taraflı çekilmesinden bir yıl sonra, Avrupalıların da bu anlaşmadaki İran çıkarlarının garanti altına alınma yönündeki stratejilerinin işlevsizliğinin ispatlanmasının ardından, İran İslam Cumhuriyeti 8 Mayıs 2019'da BERCAM anlaşmasındaki taahhütlerinin bir bölümünü anlaşmanın 26 ve 36'ıncı paragraflarına uygun şekilde 5 aşamalı olarak askıya aldı.

İran şimdi 23 Şubat'a kadar BERCAM nükleer anlaşması çerçevesindeki gönüllü olarak üstlendiği yükümlülükleri, "Yaptırımların İptali ve İran Milleti Hukukunun Kollanması Girişimi" yasası çerçevesinde durdurma niyetindedir.
Amerika ve BERCAM nükleer anlaşmasının korunmasında müsamahakar üç Avrupa ülkesi, şimdi yaygaralar çıkararak İran'ın barışçıl nükleer programları hususunda kaygılı olduklarını belirterek İran'ın yasal ve meşru talepleri karşısındaki sorumluluktan kaçmak istiyorlar.
Dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif ise bu tavırlara tepki olarak paylaştığı Tweet'te, Batı'nın nükleer husustaki tutumlarını çifte standartlı olduğunu, Amerika ve Avrupalıların bir taraftan da bölgede tek nükleer bomba fabrikası olan Siyonist Rejimin Dimona'da nükleer depolarını geliştirme sürecini eleştirdi.
Zarif Cumartesi günkü Tweet'inde şu ifadelere yer verdi: "Amerika başkanı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, Boris Johnson, Emmanuel Macron, Angela Merkel; Kaygılı mısınız? Çok mu kaygılı mısınız? Biraz mı kaygılısınız? Açıklama yapacak kadar bile önem vermiyor musunuz? Halbuki ben böyle olayacağını düşünmüştüm."
El Meyadin haber kanalı ise Cuma akşamı çekilen uydu görüntülerini yayımlayarak uluslararası füzyon grubunun bu uydu görüntülerinin Nakab çölünde bulunan Dimona nükleer ve araştırma tesislerinde yeni bir binanın yasa dışı çalışmaları ile ilgili olduğunu onayladığını duyurdu.
İngiliz The Guardian gazetesi ise, Princeton Üniversitesi küresel güvenlik ve bilimler programı araştırmacısı Powell Budwieg’den naklen şöyle yazdı: "Görünen o ki bu binanın yapımı 2019 yılının başında veya 2018 sonunda başlamıştır. Bu yüzden bu yöndeki girişimler yaklaşık 2 yıl önce başlamıştır."
Amerikalı bilim insanları federasyonu da İsrail'in Dimona ağır su reaktöründe üretilen plütonyumdan 90 kadar nükleer başlık yaptığını ve nükleer depolarında tuttuğunu duyurdu.
İşgalci Siyonist Rejim, Dimona reaktörü yapımını 1950 yılında Fransa'nın gizli ve geniş çaplı destekleri ile başlayarak Amerika'nın yardımları ile geliştirdi.
Yapılan faaliyetler İsrail'in bu tesislerin denetlenmesine izin vermediği ve de nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşmasına üye olmadığı durumda artmaktadır.
Avrupa ve Amerika'nın İran'ın barışçıl nükleer faaliyetlerini yasa dışı saymalarına rağmen İran gönüllü olarak nükleer faaliyetlerinin, anlaşma çerçevesinde denetlenmesine izin vermiştir. Hatta İran'ın gönüllü eylemler çerçevesinde UAEA ile işbirliği normalden bile dah fazla olmuştur.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı genel müdürü Raphael Grossi ise İranlı makamlar ile görüşmek üzere Tahran'a yaptığı ziyarette defalarca İran ile Ajansın işbirliğinin iyi düzeyde olduğuna vurgu yaptı.
Tahran’ın günümüzdeki sözleri de bu gerçeklere dayalıdır. Sözde kimi ülkelerin anormal nükleer faaliyetler hususunda kaygılarını belirtmesi ve propagandif ve temelsiz ortam yaratma çalışmaları, aslında onların çifte standartlı duruşlarını sergilemektedir. Bu ülkeler önce kendi nükleer silah depolarına bakmalılar. Zaten onların yanlış siyasetleri bölgede nükleer silahların da geliştirilmesine yol açmıştır. İsrail ve Suudi Arabistan'ın nükleer faaliyetleri bu siyasetlerin bir parçasıdır.
İran İslam Cumhuriyeti dışişleri bakanı daha önce de Siyonist Rejim İsrail'in Aralık 2019'da nükleer füze denemelerine işaretle Almanya, İngiltere ve Fransa’yı kast ederek şöyle yazdı: "Üç Avrupa ülkesi ve de Amerika, hiçbir zaman Batı Asya'daki nükleer depoları şikayet etmediler. Gerçekten nükleer başlık taşımak için tasarlanan füzelerle donatılan bu depoları şikayet etmediler. Ancak İran'ın konvansiyonel silahları ve savunma gücü yüzünden sinirleniyorlar."
parstoday
SİYONİST REJİM, 22 Şubat 2021 08:20
Yorumlar (0)

NETANYAHU'DAN İRAN, HİZBULLAH VE SURİYE İTİRAFLARI

ŞEYH NAİM KASIM'DAN DİRENİŞE VURGU

EURO-MED GAZZE RAPORUNU AÇIKLADI

HAMAS'TAN BATI ŞERİA AÇIKLAMASI

ABDULLAH EL BERGUSİ AĞIR İŞKENCE ALTINDA

EBU UBEYDE'DEN MESAJ VAR

MAVİ MARMARA GAZİSİ MEHMET TUNÇ'TAN HÜKÜMETE MAERSK ÇAĞRISI

EURO-MED'TEN GAZZE İÇİN ÖNEMLİ UYARI

ENSARULLAH'IN HAYFA LİMANINI VURMASI NE ANLAMA GELİYOR?

MAERSK GEMİSİNE VE NATO'YA HAYIR DEMEK İÇİN MALATYA'DA BULUŞUYORUZ

KATİL NETANYAHU AZERBAYCAN'A GİDECEK

GAZZE'DEKİ AŞİRETLERDEN TÜM DÜNYAYA ACİL YARDIM ÇAĞRISI

BM: GAZZE'DE DURUM FELAKET BOYUTUNDA

HTŞ FİLİSTİN İSLAMİ CİHAD LİDERLERİNİ TUTUKLADI

İSRAİLLİ YETKİLİ: ABD-İRAN GÖRÜŞMELERİ İSRAİL'İN PLANINI KISITLAYABİLİR

YAİR LAPİD: İSRAİL YENİ BİR FELAKETE SÜRÜKLENİYOR

ABD YEMEN'E SALDIRDI: 12 ŞEHİT

EYAL ZAMİR: SURİYE'DE KALACAĞIZ

MEHDİ EL MEŞAT: GAZZE'YE DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK

MİCHAEL MİLSTEİN: İSRAİL GAZZE’DE BATAKLIĞA SAPLANDI

MAARİV GAZETESİ: HAMAS ASKERİ ZAYIFLIĞINI AVANTAJA DÖNÜŞTÜRÜYOR

ABD YEMEN'DE SİVİL HEDEFLERİ VURUYOR

SİYONİST İSRAİL GÜNEY LÜBNAN'A SALDIRILARINI SÜRDÜRÜYOR

FİLİSTİN İNSAN HAKLARI MERKEZİ'NDEN GAZZE UYARISI

ŞEYH NAİM KASIM: DİRENİŞ SİLAHINI BIRAKMAYACAK

SEYYİD ABDULMELİK EL HUSİ'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

UNRWA'DAN IRKÇI İSRAİL'E SUÇLAMA

OCHA GAZZE RAPORUNU YAYINLADI

ISRAEL KATZ SİYONİST İSRAİL'İN YENİ İŞGAL STRATEJİSİNİ AÇIKLADI

SİYONİST İSRAİL GAZZE'NİN ÜZERİNE 40 BİN BOMBA ATTI

EURO-MED: GAZZE'DE KITLIK TEHLİKESİ ALARM VERİYOR

ABD YEMEN'İ VURDU: 58 İŞÇİ ŞEHİT OLDU

ÜRDÜN BATI ŞERİA'YA SİLAH SEVKİYATINI ENGELLİYOR

SİYONİST ORDUDA YEDEK ASKER KRİZİ

İSRAİLLİ ESİR NETANYAHU'YU SUÇLADI

HAMAS LÜBNAN'DA VE ÜRDÜN'DE HEDEFTE

GAZZE'DE İNSANİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

HASAN HATIR'DAN MESCİD-İ AKSA UYARISI

İRAN: SURİYE HÜKÜMETİNE YARDIM ETMEYE HAZIRIZ
