Hamas, BRICS ülkelerinin uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka bağlılıklarını sürdürmesini, açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasını ve siviller ile sivil tesislerin hedef alınmasını kınamasını da takdir etti.
İslami Direniş Hareketi (Hamas), BRICS Grubu'nun 18. Zirvesi tarafından yayımlanan "Yeni Delhi Bildirisi 2026"da Filistin davasına yönelik ilerici ve olumlu tutumlara yer verilmesini ve Filistin halkının meşru ve devredilemez haklarının açıkça teyit edilmesini memnuniyetle karşıladı.
Hamas, açıklamasında özellikle bildiride Filistin halkının kendi kaderini tayin ve geri dönüş hakkının teyit edilmesini, 1967 sınırları üzerinde başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen bir Filistin devletinin kurulmasının desteklenmesini, Filistin Devleti'nin Birleşmiş Milletler'de tam üyelik elde etmesi çağrısında bulunulmasını ve Filistinlilerin geçici veya kalıcı olarak herhangi bir şekilde zorla yerinden edilmesinin ya da Gazze Şeridi'nde herhangi bir coğrafi veya demografik değişiklik yapılmasının kesin biçimde reddedilmesini takdir etti.
Şihab'ın haberine göre, Hamas ayrıca BRICS ülkelerinin yasa dışı işgalin sona erdirilmesi gerektiğini teyit etmesini, işgal altındaki Kudüs'ün hukuki ve tarihî statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tek taraflı uygulamaları reddetmesini ve kentteki kutsal mekânların dokunulmazlığına saygı gösterilmesi çağrısını takdir etti.
Hamas, BRICS ülkelerinin uluslararası hukuka ve uluslararası insancıl hukuka bağlılıklarını sürdürmesini, açlığın bir savaş yöntemi olarak kullanılmasını ve siviller ile sivil tesislerin hedef alınmasını kınamasını da takdir etti. Hareket ayrıca insani yardımların ulaştırılmasının engellenmesi, siyasallaştırılması veya yardım faaliyetlerinin askerîleştirilmesine karşı çıkılmasını memnuniyetle karşıladı. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) ve ajansın BM tarafından belirlenen görev alanına yönelik kararlı desteği de takdir etti.
Hareket, Filistin halkının haklarının desteklenmesi, işgal ve zorla yerinden edilmenin reddedilmesi yönündeki bu önemli tutumlarından dolayı BRICS ülkelerine teşekkür etti.
Hamas, bu tutumların işgalin ihlallerinin durdurulmasına ve işgalin sona erdirilmesine katkı sağlayacak somut adımlara dönüştürülmesi çağrısında bulundu. Hareket ayrıca Filistin halkının özgürlük, kendi kaderini tayin ve başkenti Kudüs olan bağımsız devletini kurma hakkını kullanmasının sağlanması çağrısı yaptı.
www.kudusgunu.com