Filistinli esir Gassan Zevahire'nin ailesi, işgal hapishanelerinde maruz kaldığı saldırı ve yaralanmanın ardından hayatından ciddi endişe duyuyor.
Filistin Esirler Kulübü'nün açıklaması ve ailesinin aktardığı bilgilere göre, Beytüllahim'in Dehişe Mülteci Kampı'ndan olan Gassan Zevahire, cezaevi gardiyanlarının kendisi ve diğer bazı esirlere yönelik saldırısında ağır yaralandı. Zevahire, geçirdiği ameliyatın ardından sağlık durumunun ciddiyetine rağmen İsrail Cezaevi İdaresi tarafından yeniden cezaevine gönderildi.
Şihab'ın haberine göre, Filistin Esirler Kulübü ile son dönemde serbest bırakılan esirlerin ifadelerine göre Zevahire, geçen haziran ayında Nakab Cezaevi'ne nakledilmesinden bu yana kötü muamele ve aşağılayıcı uygulamalara maruz kaldı. Bu süreçte plastik mermiyle üç kez vurulan Zevahire'de ağır kanama meydana geldi ve sağlık durumu ciddi şekilde kötüleşti.
Kulüp, işgal güçlerinin "Zevahire'yi kasıtlı olarak öldürmeye çalıştığını" belirtti. Ailesi de daha önce serbest bırakılan esirlerden edindikleri bilgiler doğrultusunda bu değerlendirmeyi doğruladı.
Esir Gassan Zevahire'nin annesi Ümmü Besam Zevahire, en büyük korkusunun oğlunun cezaevinde hayatını kaybettiği haberini almak olduğunu söyledi. Annesi, bu endişesinin, serbest bırakılan esirlerin aktardıkları ile Filistin Esirler Kulübü'nün oğlundan aldığı ifadeye dayandığını, kendisinin ise oğluyla doğrudan iletişim kuramadığını ifade etti.
Annesinin aktardığına göre Gassan, daha önce "Janot-Rimon" Cezaevi'nde tutuluyordu ve beş gün boyunca tek kişilik hücrede kaldıktan sonra 8 Haziran'da Nakab Cezaevi'ne nakledildi.
Ailenin aktardığı bilgilere göre Zevahire, cezaevine vardığında ağır ve aşağılayıcı arama uygulamalarına maruz bırakıldı. Elbiselerini çıkarmaya ve çömelip kalkmaya zorlanan Zevahire, daha sonra vücudunun hassas bölgelerine darbedildi. Bu saldırı şiddetli ağrı ve şişliğe yol açarken, cezaevi revirine sevki de geciktirildi.
Filistin Esirler Kulübü'nün paylaştığı Zevahire'nin ifadesine göre, ilk yaralanmasının ardından tedavi talebinde bulunmasına rağmen günlerce bekletildi. Daha sonra cezaevi revirinde yapılan muayenede üreme sisteminde ciddi iltihap ve idrarda yüksek oranda kan tespit edildi. Kendisine ilaç verilmesine rağmen yaşadığı sıkıntılar sona ermedi.
Zevahire'nin ifadesine göre, 17 Haziran'da İsrail'in "Metsada" adlı baskın birimi esirlerin bulunduğu bölüme baskın düzenledi ve plastik mermilerle ateş açtı. Zevahire üç plastik mermiyle vuruldu; biri üst uyluğuna, biri diz arkasına isabet ederken üçüncü mermi ağır yaralanma ve şiddetli kanamaya neden oldu.
İfadeye göre Zevahire cezaevi avlusunda yere yığıldı, hareket edemez hale geldi ve yoğun kan kaybı yaşadı. Önce cezaevi revirine, ardından Soroka Hastanesi'ne sevk edilerek çeşitli tetkiklerden geçirildi.
Filistin Esirler Kulübü'nün aktardığına göre doktorlar, kan dolaşımının kesilmesi nedeniyle üreme sistemi bölgesinde ciddi bir sorun oluştuğunu belirtti. Geçirdiği ameliyatta hasarlı bölüm alındı. Ancak hastanede 24 saatten az kaldıktan sonra yeniden cezaevine götürüldü. Nakil sırasında da sağlık durumu dikkate alınmaksızın darbedildi ve aşağılayıcı muameleye maruz kaldı.
Esirin ailesi, gerekli tedaviyi alabilmesi için serbest bırakılmasını talep ediyor. Aile, Zevahire'nin artık tekerlekli sandalye kullandığını belirtti.
Gassan Zevahire daha önce İsrail hapishanelerinde 17 yıl tutuklu kaldıktan sonra Şubat 2025'te yeniden gözaltına alındı. Zevahire, şehit Mutaz Zevahire'nin kardeşi olup evli ve dört çocuk babasıdır.
www.kudusgunu.com