Yılbaşından Ağustos sonuna kadarki dönemi kapsayan gıda krizleriyle ilgili altı aylık raporda, çatışmaların ve iklim değişikliklerinin özellikle Sudan ve Gazze gibi bölgelerde açlık çekenlerin sayısını artırdığı bildirildi.
Raporda, gıda güvenliğinden yoksunluk konusunda felaket düzeyiyle karşı karşıya olan insan sayısının geçen yıl 5 ülkede ve bölgede 705 bin iken bu yıl 4 ülkede ve bölgede 1,9 milyona yükseldiği kaydedildi.
Bu arada, raporda belirtilen açlık çeken insan sayısının uluslararası bir raporda bugüne kadar zikredilen en yüksek rakam olduğu ve bunun da Sudan ve Gazze Şeridi’ndeki çatışmalardan kaynaklandığı ifade edildi.
Gıda güvenliği sınıflandırması beş aşamadan oluşuyor. Kriz ya da aşırı gıda güvenliği yoksunluğu sınıflandırmada üçüncü aşamayı oluşturuyor. Dördüncü aşamada acil durumlar ve beşinci aşamada ise felaket ya da kıtlık yer alıyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Departmanı Baş Ekonomisti Maximo Torero, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, Gazze’deki gıda krizinin gıda krizleriyle ilgili uluslararası raporun tarihindeki en şiddetli kriz olduğunu, yaklaşık 2,2 milyon insanın gıdaya ve acil yardıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Filistin Enformasyon Merkezi