FİLİSTİN DİRENİŞ GRUPLARI TEK YUMRUK

Filistinli direniş gruplarının liderleri ‘çerçeve anlaşmasına’ cevabın gruplar arasındaki istişareler sonucunda verildiğini açıkladı. 

Görüntülenme: 166 Tarih: 07 Şubat 2024 16:23
FİLİSTİN DİRENİŞ GRUPLARI TEK YUMRUK

 Filistinli direniş gruplarının liderleri, direnişin tam koordinasyon içinde temel ilkelerini Paris belgesine dahil ettiğini belirtti. 

Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi yaptığı açıklamada “Çerçeve Anlaşma” belgesine verilen cevabın saldırının durdurulması, Gazze’den çekilme ve yeniden inşa gibi temel sabit prensipleri içerdiğini ifade etti.

El-Hindi, el-Meyadin televizyonuna yaptığı açıklamada, anlaşmanın ilk aşamasının sivil, hasta ve yaşlı İsrailli mahkumların serbest bırakılmasını ön gördüğünü söyledi.

Muhammed el-Hindi, “Çerçeve anlaşmasına verdiğimiz cevap, ifadelerde yapılan küçük değişikliklerle birlikte, esasen sabitelerimizle tutarlıydı” dedi.

İsrail’in sahada herhangi bir kazanım elde edemediğini belirten el-Hindi, “Paris toplantısının esirler ve bölgesel gerginlik konusunu görüşmek üzere yapıldığını” belirtti ve direnişin temel ilkelerini Paris Belgesi’ne dahil ettiğini açıkladı.

Garantilerin, Filistin direnişi açısından önemine dikkat çeken Muhammed el-Hindi, Amerika’nın anlaşmanın garantörü olmadığını garantörlerin Türkiye, Katar, Mısır, Rusya ve Birleşmiş Milletler olduğunu söyledi.

Bir anlaşmaya gidilmemesi halinde tırmanışın daha da yükseleceğini söyleyen el-Hindi, sahanın kontrolünün hala direnişte olduğunu vurguladı.

ABD’nin baştan beri tamamen İsrail safında durduğunu vurgulayan el-Hindi, “Kendi gözlerimizle gördüğümüz şey, saldırıya katıldığı ve Gazze’ye yardım girmesini engellediğidir” dedi.

El-Hindi, ABD'nin bölgedeki gerginlikten, özellikle de Ensarullah Hareketi ve Hizbullah'ın operasyonlarından etkilendiğini vurguladı.

Öte yandan İslami Cihad Hareketi Siyasi Büro üyesi İhsan Ataya, El-Meyadin’e verdiği demeçte Hamas’ın İslami Cihad Hareketi’yle birlikte bir koordinasyon içinde anlaşma metnine cevap verdiğini söyledi.

Hamas Siyasi Büro Üyesi Gazi Hamed, de el-Meyadin’e yaptığı açıklamada Hamas’ın tüm direniş gruplarıyla bütün detaylar üzerinde istişarelerde bulunarak ve onların rızasıyla cevap verdiğini yineledi.

“Başarısız olan işgalciler, bu savaşla ilgili şimdi İran ve Hamas arasında bir irtibat kurmak istiyor” diyen Hamas Siyasi Büro Üyesi, “İran’ın direnişi para ve silahla desteklediğini defalarca söyledik” ifadelerini kullandı.

Direnişin hayali değil gerçekçi talepler öne sürdüğünü ve hiçbir şeyin abartılmadığını belirten Hamed, Lübnan, Irak, Suriye ve Yemen gibi Gazze’yi destekleyen cephelerin gerçek bir katılımla savaşa iştirak ettiklerini vurguladı.

Hamed, işgale karşı açılan cephelerin onu her yerde kuşattığını ve İsrail’in kibirli prestijini kaybettiğini vurgulayarak, “Lübnan’da, Irak’ta, Suriye’de ve Yemen’de bizimle birlikte duran tüm kardeşlerimize ve dünyada hakkımızı desteklemek için gösteri yapan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi uluslararası ilişkiler sorumlusu Mahir el-Tahir de, anlaşmaya verilecek yanıt konusunda Hamas ve İslami Cihad ile görüşmeler yaptıklarını belirtti.

YDH

Yorumlar