İSLAMİ CİHAD'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Ateşkes görüşmeleri hakkında yeni bir açıklama yapan Filistin İslami Cihad hareketi, ateşkes planını “İsrail için bir kurtuluş yolu” olarak değerlendirdi. 

Görüntülenme: 148 Tarih: 07 Şubat 2024 16:33
İSLAMİ CİHAD'TAN ATEŞKES AÇIKLAMASI

Gündemdeki ateşkes planını “İsrail için bir kurtuluş yolu” olarak gördüklerini açıklayan Filistin İslami Cihad Hareketi, “saldırıların durdurulması, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi ve bölgenin yeniden inşası” gibi temel ilkelere vurgu yaptı.

Filistin İslami Cihad Hareketi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed el-Hindi, Paris'te önerilen ateşkes planı hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İsrail'in sahadaki yenilgisinden sonra, Paris planı onun için sadece bir kurtuluş."

Kısa süre önce Paris'te bir araya gelen İsrailli, Amerikalı, Mısırlı ve Katarlı müzakereciler, savaşı durdurmak ve diğer İsrailli esirleri serbest bırakmak için bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardıklarını açıklamışlardı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Washington'da Katarlı mevkidaşı ile düzenlediği ortak basın toplantısında bu planı "güçlü ve ikna edici" olarak nitelendirmişti.

Bu plana yanıt olarak, “saldırıların durdurulması, İsrail askerlerinin Gazze'den çekilmesi ve bölgenin yeniden inşası” gibi temel ilkeleri vurguladıklarına dikkat çeken el-Hindi, “Anlaşmaya verdiğimiz cevap, birkaç değişiklikle de olsa ilkelerimize uygun.” dedi.

el-Hindi, anlaşmanın ilk aşamasının sivillerin, hastaların ve yaşlıların serbest bırakılmasını içereceğini söyledi.

Hamas dün akşam yaptığı açıklamada, Gazze'de önerilen ateşkes anlaşmasına ilişkin Katar ve Mısır'a cevap verdiklerini bildirmişti.

Hamas, bu öneriye diğer direniş gruplarıyla istişarede bulunduktan sonra yanıt verildiğini belirterek, şunları söylemişti: "Biz, kapsamlı ve tam bir ateşkesi ve halkımıza yönelik saldırıların sona ermesini içerecek şekilde bir öneriye olumlu bakıyoruz."

Gazze kuşatmasının kaldırılmasının ve İsrail rejimiyle esir değişimi yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Hamas, Filistin halkına yönelik saldırıları durdurmak için çalışan Mısır, Katar ve tüm ülkelere üstlendikleri rol için teşekkür etti.

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman es-Sani de esirlerin serbest bırakılmasına ilişkin anlaşma konusunda Hamas'tan olumlu cevap aldıklarını duyurdu.

YDH

Yorumlar