MORDECHAİ KEDAR'DAN ÇARPICI HİZBULLAH YORUMU

İsrailli Arap işleri uzmanı Mordechai Kedar, Hizbullah’ın İsrail’e karşı henüz gerçek bir savaş başlatmadığını söyledi. 

Görüntülenme: 283 Tarih: 06 Şubat 2024 22:24
MORDECHAİ KEDAR'DAN ÇARPICI HİZBULLAH YORUMU

İsrailli Arap işleri uzmanı Mordechai Kedar, Hizbullah’ın İsrail’e karşı henüz gerçek bir savaş başlatmadığını, doğrudan savaşa girmek için uygun zamanı beklediğini söyledi.

Kedar, bir televizyon röportajında yaptığı açıklamada, 108 gün boyunca Nasrullah’ın savaşı izlediğini ve İsrail’in Gazze’de yaptıklarını gözlemlediğini belirtti.

Mordechai Kedar, Hizbullah’ın henüz savaşa girmediğini ve yaptıklarının sınırlı olduğunu vurguladı.

“Elbette ölümler var ve bu tehlikeli bir durum, fakat bu savaş değil. Nasrallah korktuğu için mi doğrudan savaşa girmiyor? Hayır, korktuğu için değil, ona göre savaş için doğru zaman henüz gelmediği için girmiyor” diyen Kedar, savaş için doğru zamanın İran’ın nükleer silah elde ettiği zaman olduğunu iddia etti.

Geçtiğimiz nisan ayında yazdığı ve “İran’ın İsrail’e karşı çok cepheli bir savaş hazırlığı içinde olduğunu” anlattığı makaleye işaret eden Mordechai Kedar, Gazze’de de tam olarak bunun yaşandığını, ancak bunun tek bir cephede gerçekleştiğini, ifade etti.

Kedar, “Hamas özel bir savaş başlatmadı, İran tarafından sağlanan silahları, mermileri, eğitimi, parayı ve istihbarat bilgilerini kullanması gerekiyordu” dedi.

İsrailli uzman Mordechai Kedar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bunlar, özel bir savaş için değil. İran'ın Hizbullah aracılığıyla Suriye'deki 12 milis grubu, Irak'taki 50 milis grubu, Husiler, Hamas, İslami Cihad ve diğerleri aracılığıyla bize karşı başlatması gereken kapsamlı bir savaş içindi. Bu, Hamas'ı, Batı Şeria'daki ve belki İsrail içindeki bazı Arapları içeren geniş bir cepheye çekme planıydı."

Kedar, “Hamas, İran ya da Hizbullah’a haber vermedi, savaşı kendi başına başlattı. Bu, onları şaşırttı. Peki, Hamas bunu neden yaptı?” diye sordu.

Mordechai Kedar merak edilen bu soruları şu şekilde cevapladı: “Suudi Arabistan ve İsrail’in ayaklarının altından halıyı çekmek ve böylece barış için müzakere etmelerini engellemek için yaptı.”

“Suudi Arabistan’ın İsrail’le normalleşmesi bu kadar önemli miydi?” sorusunu soran İsrailli uzman cevaben şunları söyledi: “Evet. Çünkü Suudi Arabistan İsrail ile normalleşseydi, İran hariç Tunus, Endonezya, Malezya, Pakistan, Tacikistan, Mali, Çad, Nijer gibi İslam dünyasındaki diğer ülkeler de aynı yolu takip ederdi ve bu, Hamas’ı Filistin davasının unutulması konusunda endişelendirdi” dedi.

Hizbullah’ın sınırlarda operasyonlar düzenlediğini, fakat henüz gerçek bir savaş başlamadığını ve İran’ın nükleer silah elde etmesini beklediğini kaydeden Kedar, nihai savaşın o zaman başlayacağını söyleyerek, “Hizbullah füzelerini ve ağır silahlarını nihai savaşa saklıyor” ifadelerini kullandı.

İsrailli uzman, Hizbullah’ın Hamas’tan çok daha güçlü olduğunu, Hizbullah’ı durdurmak için ordunun bir çözüm bulması gerektiğini belirtti.

Yapılması gereken ilk şeyin İsrail ordusunun “caydırıcılığını ortaya koyması” olduğunu söyleyen Kedar, ancak bu şekilde kuzey sınırında evlerini terk eden İsraillilerin geri döneceğini vurguladı.

YDH

Yorumlar