ÜRDÜNLÜ UZMAN FAYEZ DUVEYRİ'DEN KASSAM TUGAYLARINA ÖVGÜ

Ürdünlü askeri strateji uzmanı Fayez Duveyri, Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nde İsrail ordusuyla çatıştığı sahnelerin İsrailli liderler için gece kabusu olduğunu söyledi. 

Görüntülenme: 281 Tarih: 27 Aralık 2023 18:37
ÜRDÜNLÜ UZMAN FAYEZ DUVEYRİ'DEN KASSAM TUGAYLARINA ÖVGÜ

Ürdünlü askeri strateji uzmanı Fayez Duveyri, el-Cezire’de, Kassam Tugayları tarafından yayınlanan saha görüntülerini analiz etti.

Duveyri, direnişin yayınladığı askeri eylem görüntülerinin askeri enstitülerde inceleneceğini kaydederek, bu görüntülerin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Savaş Bakanı Yoav Galant ve Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi için gerçek kabuslar olduğunu açıkladı.

Güç bakımından dünyada 18'inci, teknolojik ilerleme açısından ise dördüncü sırada yer alan İsrail ordusunun, 80 gün süren savaş boyunca Gazze'de hiçbir esiri kurtarmayı başaramadığına dikkat çeken Duveyri, “Kassam Tugayları sahada üstünlüğe sahip, İsrail ordusu şartlar dayatmak yerine boyun eğmeli” dedi.

Kassam'ın, yenilmez ordu efsanesini yok ettiğini kaydeden Duveyri, Hamas’ın İsrail ordusunun gururunu boşa çıkardığını ve onu geri çekilme ve yenilgiyi kabul etme aşamasına getirdiğini belirtti.

Duveyri, “İşgal ordusunun, okulları ve hastaneleri yıkmak gibi, Gazze'de yaptığı bir nevi nefret ve intikamdır. Hedeflerine ulaşamayacaklar.” dedi.

Kassam'a 1949'daki bir arada yaşama anlaşmasından önceki sınıra göre, ateşkes hattını yeniden çizme çağrısında bulunan Duveyri, “Gazze Şeridi'nin alanı 365 kilometrekare değil 556 kilometrekareydi, çünkü örtülü yerleşimlerin tamamı Gazze topraklarında bulunuyordu.” ifadelerini kullandı.

Duveyri sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Kassam Tugayları, mevcut silahların simüle edilmesine ve üretilmesine dayanan tersine mühendislik yaklaşımını benimsedi. Bu, işgal ordusunun direniş saldırılarının ağırlığı altında nüfuslu bölgelerin çoğundan geri çekilmesine ve kendisini tarım alanlarında konumlandırmasına yol açtı. Bu, onun kafa karışıklığı ve açık bir başarısızlık yaşadığı anlamına gelir.

Golani Tugayı'ndaki 51'inci Tabur komutanının Şucaiye mahallesinde bir grup askeri tehlikeye maruz bırakması nedeniyle görevden alındı. Acı sonuçlara ve büyük insan kayıplarına yol açan ciddi hataların işlendiği durumlar dışında, savaş sırasında görevden almalar gerçekleşmez.

Olan biten, genel durumun küçük bir örneği, savaş konseyinde Netanyahu ile ekibinin geri kalanı ve askeri taraf arasındaki anlaşmazlığın bir örneği.

Gazze'deki direniş istikrar ve bütünlük içinde çalışıyor. Sanki hiç kayıp yaşamamış gibi üstün bir performans sergiliyor.”

Pusulanın da tıpkı kuzeye değiştiği gibi, iki hafta sonra güneye de değişmesini beklediğini kaydeden Duveyri, eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron’un 2005 yılında Gazze Şeridi'nden çekilmesini hatırlattı.

Öte yandan Kassam’ın yayınladığı görüntülerde bir direnişçinin, eylem sırasında “Analiz et ey Duveyri!” demesine karşılık Duveyri, “Analiz edeceğim.” diye yanıt verdi.

YDH

Yorumlar