IRKÇI İSRAİL HASTA ÇOCUKLARIN GAZZE'DEN ÇIKIŞINA İZİN VERMİYOR

Save the Children'a göre Gazze'den yaklaşık 400 hasta çocuk altı ay içinde kuşatma altındaki bölgeyi terk edip Batı Şeria'ya gitme şansından mahrum kaldı. 

Görüntülenme: 300 Tarih: 13 Eylul 2023 07:54
IRKÇI İSRAİL HASTA ÇOCUKLARIN GAZZE'DEN ÇIKIŞINA İZİN VERMİYOR

Save the Children'ın yeni bir raporuna göre İsrail yetkilileri, 2023'ün ilk yarısında Gazze'deki yaklaşık 400 Filistinli çocuğu hayat kurtaran sağlık hizmetlerinden mahrum bıraktı.

Her ay şaşırtıcı derecede ortalama 60 genç hastanın acil tıbbi yardım almak üzere   işgal altındaki Batı Şeria'dan ayrılmasına izin verilmedi ; bu da günde iki çocuğa denk geliyor.

Bu inkarlar, çocukları, abluka altındaki bölgede bulunmayan kritik ameliyatlara ve acil ilaçlara erişimden mahrum bıraktı.

Save the Children'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yöneticisi Jason Lee, yaptığı açıklamada, "Bazıları, hayatta kalmak için Gazze'yi terk etmekten başka seçeneği olmayan, çaresizce hasta çocuklar" dedi.

“Çocukların sağlık hizmetinden mahrum bırakılması insanlık dışıdır ve haklarının ihlalidir.”

Merkezi Londra'da bulunan kuruluş, yalnızca mayıs ayında İsrailli yetkililerin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail'in kontrolü altındaki Beyt Hanun (Erez) geçişinden çıkış izni isteyen 100 çocuğun başvurusunu reddettiğini veya yanıtsız bıraktığını söyledi.

Aynı ay içinde, İsrail'in 9-13 Mayıs 2023 tarihleri arasında Gazze'ye düzenlediği saldırıda öldürülen 33 Filistinli arasında en az yedi çocuk da vardı.

Ölüme terk edildi

Ciddi tıbbi ekipman ve personel eksikliği nedeniyle, Gazze'deki hastaların önemli bir kısmı, özellikle de kanser ve kronik hastalıklardan mustarip olanlar, Filistin Yönetimi (PA) kapsamında tedavi alabilmeleri için tıbbi sevk almak zorunda kalıyor. işgal altındaki Batı Şeria veya İsrail.

Tıbbi tedavileri için onayları ve mali teminatı aldıktan sonra hastaların, Gazze ile ülkenin geri kalanı arasında hareket etmek isteyen Filistinliler için tek kara kapısı olan Beyt Hanun üzerinden şeridi terk etmelerine izin verilmesi için İsrail çıkış izinlerine başvurmaları gerekiyor. İşgal altındaki Filistin toprakları.

Gazze'den çıkış izni isteyen her 10 hastadan biri, ilk başvurudan sonraki  altı ay içinde hayatını kaybediyor.

Ancak her başvurunun İsrail yetkilileri tarafından işleme alınması için neredeyse beş haftalık bir bekleme süresine katlanıyorlar.

2022'de üç Filistinli çocuk, İsrail'in sınırı geçmelerine ve işgal altındaki Batı Şeria'da hayat kurtaran tıbbi tedaviye erişmelerine olanak sağlayacak çıkış izinlerini aylarca bekledikten sonra öldü. Bunlar arasında 16 yaşındaki lösemi hastası Salim el-Nawati ve 19 aylık Fatima el-Masri de vardı .

Atriyal septal defekt (kalpte delik) sorunu yaşayan Masri, sekiz yıllık evliliğin ardından doğdu ve ebeveynlerinin kendisine çıkış izni almak için yaptığı beş başvuruyu İsrail yetkililerinin yanıtsız bırakması sonucu öldü.

Masri'nin babası Jalal daha önce MEE'ye şöyle demişti: "İlk başvuruyu [2021] sonunda yaptım ve 26 Aralık'ta randevu aldım, ancak bu tarihten kısa bir süre önce başvurusunun inceleme altında olduğunu belirten bir kısa mesaj aldım." .

"Yeni bir başvuruda bulunmak için aynı uzun prosedürleri tekrar yaşadım ve 13 Şubat'ta bir randevu daha aldım. Randevudan üç gün önce yine aynı mesajı aldım. Bunun üzerine 6 Mart'ta başka bir randevu almak için üçüncü başvurumu yaptım. 27 Mart'a ve ardından 5 Nisan'a ertelendi. Fatıma bu tarihten 11 gün önce öldü."

Sağlık hizmetlerine yönelik karmaşık kısıtlamalar

16 yıldır İsrail liderliğindeki abluka ve tekrarlanan askeri saldırılarla harap olan Gazze'nin sağlık sistemi, hayati tıbbi malzeme, ekipman ve ilaçların girişinin İsrail tarafından ciddi şekilde kısıtlanmasıyla büyük zorluklarla karşı karşıya.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, Mayıs ayında yaklaşık 224 ilaç maddesi (temel ilaç listesinin yüzde 43'ü) ve 213 tek kullanımlık tıbbi malzeme (temel ilaç listesinin yüzde 25'i) sıfır stoktaydı .

Her yıl Filistin Yönetimi tarafından on binlerce hastaya Gazze dışına tıbbi sevk yapılırken, bunların neredeyse üçte birinin çıkış izni İsrail tarafından reddediliyor.

2022 yılında İsrail makamlarına yapılan 20.295 hasta izin başvurusunun yaklaşık yüzde 33'ü reddedildi veya ertelendi. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre bu, çocuk hastalar adına yapılan başvuruların  en az yüzde 29'unu içeriyor.

Ancak Gazzelilerin şerit dışında uygun tıbbi tedavi alma sürecinde karşılaştıkları tek zorluk izin reddi değil.

Vakaların çoğunda, yani vakaların yaklaşık yüzde 62'sinde İsrailli yetkililer, hastalara tıbbi yolculukları sırasında eşlik edecek bakıcılar ve refakatçiler için izin başvurularını reddetti veya erteledi.

Ayrıca 225 hasta İsrail tarafından güvenlik sorgusuna alındı, bunlardan sadece 24'üne çıkış izni verildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'na göre, iki milyondan fazla sakinin yaşadığı kıyı bölgesinde her 1000 kişiye ortalama 1,26 hastane yatağı sağlayan 36 hastane bulunuyor.

/The Jarusalaem Post-Tercüme ve edit: İsrailpost

Yorumlar